20.12.2024
Телеканал NTD

Китайського науковця засудили як іноземного агента в США

Китайського науковця засудили як іноземного агента в США

Китайського вченого засудили у США за незаконну діяльність як іноземного агента. Суд дійшов висновку, що той..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Китайського вченого засудили у США за незаконну діяльність як іноземного агента. Суд дійшов висновку, що той збирав дані про нью-йоркських активістів, які підтримують демократію в Китаї, і здавав звіти Пекіну.

Після тижневого судового розгляду у федеральному суді Брукліну присяжні визнали Ван Шуцзюня винним за чотирма пунктами, зокрема за діяльність як іноземного агента без оповіщення генпрокурора США та брехню владі США.

Федеральні прокурори заявили, що Ван, натуралізований громадянин США, удавав затятого противника Комуністичної партії Китаю. Так він втирався в довіру до гонконгських активістів, прихильників незалежності Тайваню та борців за права уйгурів і тибетців.

На думку сторони звинувачення, Ван насправді шпигував за активістами й ділився своїми висновками з чотирма посадовцями міністерства державної безпеки Китаю.

Вана, який виїхав до США в 1994, арештували в березні 2022 року.

Адвокат захисту стверджує, що Ван говорив зі співробітниками китайської розвідки про продемократичний рух, щоб завоювати їхню підтримку та сприяти соціальним змінам, і що він не діяв як їхній агент.

[Закарі Маргуліс-Онума, адвокат]:

«Ми приймаємо вердикт і розуміємо, що закон про іноземних агентів у країні надзвичайно широкий. Шпигунство — це зовсім інша стаття. І його засудили не за нього».

Прокуратура США також висунула звинувачення чотирьом китайським співробітникам розвідки, які курували Вана. Припускають, що вони зараз у Китаї.

Останніми роками мін’юст США дедалі активніше протистоїть «транснаціональним репресіям» супротивників США, таких як Китай та Іран. Зокрема, арештовує агентів цих країн, які намагаються вивезти на батьківщину або вбити дисидентів.

Так, торік колишнього сержанта поліції Нью-Йорка засудили за те, що він діяв як китайський агент, залякуючи втікача з Китаю, щоб той повернувся на батьківщину й постав перед судом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китайського науковця засудили як іноземного агента в США9 членів Агентства ООН у справах палестинських біженців причетні до нападу ХАМАСу на ІзраїльЕкспомічницю губернатора штату Нью-Йорк звинувачують у шпигунстві на користь КитаюРБ ООН спробувала знизити градус напруженості між Ізраїлем та ІраномУ Греції лісові пожежі поширилися через ураганний вітер25 років репресій у Китаї: у всьому світі закликають захистити ФалуньгунЗасновника месенджера Telegram тримають під вартою у ФранціїПосли Ізраїлю та США закликали РБ ООН осудити ХАМАСЧерез пожежі Північна Македонія оголосила режим надзвичайного стануУ Великій Британії затримали підозрюваного в убивстві дружини та дочок коментатора BBC

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: