25.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 17 по 21 травня)

Огляд світових подій (з 17 по 21 травня)

1. Кількість жертв циклону «Амфан» перевищила 80 осіб Циклон «Амфан» Індія й Бангладеш Кількість жертв циклону..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Кількість жертв циклону «Амфан» перевищила 80 осіб

Циклон «Амфан»
Індія й Бангладеш

Кількість жертв циклону «Амфан» у східній Індії та Бангладеш перевищила 80 осіб і, зі слів влади, зростатиме далі. Цей циклон став найсильнішим у регіоні за більш ніж десятиліття.

Найбільше постраждав індійський штат Західна Бенгалія. Швидкість вітру сягала 185 кілометрів за годину. Хвилі були заввишки п’ять метрів. уздовж узбережжя Бенгальської затоки затоплено прибережні низовини.

Ще до приходу стихії в обох країнах встигли евакуювати близько трьох мільйонів осіб. Людей розмістили у тимчасових притулках. Проте евакуація зачепила тільки населені пункти, які лежали безпосередньо на шляху циклону, а багато селищ із його країв залишилися без допомоги.

[Тунтуні Бойра, жителька села в Західній Бенгалії]:
«Мій дім зруйновано. На нього впало дерево. Де нам жити? Зазвичай ми працюємо в Одіші, але через карантин усе закрито. Немає роботи, немає доходу. Чоловік застряг в Одіші й не може передати нам гроші. Як мені відновити житло? На гроші, які він надсилав, я поставила паркан. Що мені тепер їсти?»

У столиці Західної Бенгалії Колкаті під водою опинилося кілька районів, зокрема й аеропорт. В агломерації живе 14 мільйонів осіб. Проводити рятувальні операції важче через спроби знизити ризик поширення коронавірусу. Так, деякі відмовилися евакуюватися, бо бояться заразитися у тимчасових притулках.

[Нілам Шарма, жителька Колкати]:
«Карантин триває ось уже два місяці. Ми не маємо виходу, нам нічого їсти. На нашому будинку циклон зніс дах, як нам його відновити? Що робити? Ми вибігли з дому, щоб урятуватися, усе залишили всередині, і тепер усе розтрощене — телевізор та інші речі».

«Амфану» присвоїли ступінь суперциклону, але, ударивши по суші, він ослаб до циклонічного шторму.

2. У Перу антирекорд добової кількості нових випадків зараження COVID-19

Нові випадки COVID-19
Перу

У Перу антирекорд добової кількості нових випадків зараження коронавірусом. За день тут виявили 4550 хворих. Загалом у країні COVID-19 підтвердили приблизно у ста тисяч осіб.

[Мартін Віскарра, президент Перу]:
«Як повідомляє міністерство охорони здоров’я, із 979 582 протестованих у 99 483 виявлено коронавірус».

В умовах пандемії коронавірусу Перу серед найбільш постраждалих країн Латинської Америки. Більше заражених тільки в Бразилії — близько 270 тисяч.

Попри суворі карантинні заходи Лімі поки не вдається згладити криву статистики, що прямує вгору.

Президент зазначає, що кількість заражених зросла, зокрема, і тому, що в країні почали робити більше тестів.

[Мартін Віскарра, президент Перу]:
«Ми завжди діяли в інтересах народу й далі це робимо в нинішніх непростих умовах».

Карантин у Перу закінчується 24 травня. Деякі сектори економіки вже відкриваються. Наприклад, шахти й рибальство.

3. Президент Тайваню вдруге склала присягу

Інавгурація президента
Китайська Республіка

Президент Тайваню Цай Інвень склала присягу. Найвищу посаду в країні вона обійняла вдруге й востаннє. Інавгурація відбулася в президентському палаці в Тайбеї.

Цай та її Демократична прогресивна партія в січні цього року здобули переконливу перемогу на виборах. Президент обіцяла не піддаватися тиску Пекіна. Під час своєї промови вона ще раз відхилила претензії китайської компартії на державу з обмеженим міжнародним визнанням. Влада КНР уважає Тайвань своєю бунтівною провінцією.

[Цай Інвень, президент Китайської Республіки]:
«Ми й далі докладатимемо зусиль і налагоджуватимемо діалог із КНР. Ми хочемо зробити вагоміший внесок у регіональну безпеку. Хочу повторити такі слова: мир, рівність, демократія й діалог. Водночас ми не погодимося на пропозицію китайської влади запровадити принцип “одна країна — дві системи”».

Нині цей принцип діє, наприклад, у Гонконзі — автономному регіоні КНР. Водночас там не вщухають протести проти дедалі більшого впливу Пекіна.

Тайвань же, який офіційно називають Китайською Республікою, добивається визнання своєї незалежності на міжнародному рівні.

[Цай Інвень, президент Китайської Республіки]:
«Упродовж наступних чотирьох років ми й далі домагатимемося членства в міжнародних організаціях, налагоджуватимемо взаємовигідну співпрацю із союзниками, зміцнюватимемо зв’язки зі США, Японією, Європою та іншими нашими однодумцями».

Коли переобрали Цай Інвень, КНР почала біля Тайваню військові навчання. Її винищувачі кілька разів залітали в повітряний простір острова, а коло його територіальних вод перебувають китайські військові кораблі.

4. Після трьох виборів в Ізраїлі нарешті з’явився уряд

Уряд схвалено
Єрусалим, Ізраїль

В ізраїльському парламенті присягу вперше складають відразу два прем’єр-міністри. 17 травня в країні нарешті затвердили новий уряд національної єдності. Він об’єднав нинішнього прем’єра Біньяміна Нетаньягу і його колишнього суперника Бені Ганца — ексначальника генерального штабу Армії оборони Ізраїлю.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Я, Біньямін Нетаньягу, син Цілі й Бенціона, світла їм пам’ять, зобов’язуюсь на посаді прем’єр-міністра, а потім віцепрем’єр-міністра бути відданим державі Ізраїль і її законам і виконувати свою роль прем’єр-міністра й віцепрем’єр-міністра згідно з рішенням кнесету».

[Бені Ганц, партнер Нетаньягу в уряді]:
«Я, Біньямін, син Нахума й Малки Ганц, світла їм пам’ять, зобов’язуюсь на посаді віцепрем’єр-міністра, а потім прем’єр-міністра бути відданим державі Ізраїль і її законам і виконувати свою роль віцепрем’єр-міністра й прем’єр-міністра згідно з рішенням кнесету».

Об’єднатися два колишні суперники вирішили після того, як у країні впродовж року тричі відбулися позачергові вибори. На них жодна партія не змогла здобути абсолютну більшість.

Союзники уклали угоду: спочатку протягом 18 місяців посаду прем’єра обійматиме Біньямін Нетаньягу. Потім ще 18 місяців — Бені Ганц.

Водночас 24 травня щодо Нетаньягу почнеться судовий процес. Його звинувачують у корупції, хабарництві й перевищенні посадових повноважень. Прем’єр усі звинувачення відкидає.

Як очікують, одне з перших його рішень стосуватиметься єврейських поселень на Західному березі річки Йордан. Його Кабінет планує зробити їх частиною території країни.

Новий уряд уже розкритикувало багато ізраїльтян, які називають його роздутим. До нього увійшла рекордна кількість міністрів — 36 осіб.

5. США погрожують назавжди припинити фінансувати ВООЗ

Трамп звернувся до ВООЗ
Вашингтон, США

Президент США Дональд Трамп дав Всесвітній організації охорони здоров’я 30 днів на проведення реформ. Про це він повідомив у своєму листі до голови ВООЗ Тедроса Гебреісуса, опублікованому у твітері.

Трамп написав, що інакше США назавжди припинять фінансувати цю організацію й вийдуть із неї. Раніше Вашингтон тимчасово заморозив виділення їй коштів.

У листі Трамп написав: «Єдиний шлях для Всесвітньої організації охорони здоров’я — продемонструвати незалежність від Китаю. Моя адміністрація вже почала обговорювати з вами те, як реформувати організацію. Але діяти треба швидко. Ми не можемо даремно витрачати час».

Раніше Дональд Трамп сказав, що ВООЗ занадто часто ставала на бік Китаю й давала неправильні рекомендації.

[Дональд Трамп, президент США]:
«США щороку їм платять 450 мільйонів доларів. Китай — 38 мільйонів доларів. Водночас ВООЗ — маріонетка Китаю. Якщо говорити м’якше, то вона орієнтується на Китай. Але по суті вона маріонетка Китаю. Гадаю, вона дуже погано спрацювала навіть, коли я запровадив заборону на в’їзд».

Дональд Трамп розкритикував ВООЗ за те, що вона була проти запровадження заборони на в’їзд до США, називаючи це надмірним заходом. Однак пізніше експерти сказали, що такий крок допоміг врятувати життя тисяч американців.

Погоджується з президентом й Алекс Азар — міністр охорони здоров’я і соціальних служб США. Він каже, що ВООЗ не надала світу необхідної інформації про вірус, а лише повторювала заяви китайського керівництва.

[Алекс Азар, міністр охорони здоров’я США]:
«Ця організація не змогла дістати інформацію, яка була необхідна світу. І ця помилка коштувала багатьом людям життя».

Водночас голова ВООЗ заявив, що якомога швидше почне незалежне розслідування реакції організації на вірус. За його словами, Китай підтримав цей крок. Раніше голова КНР виступав проти розслідування джерела вірусу й шляхів його поширення.

Проект резолюції із закликом провести розслідування розробив Євросоюз. Його підтримала більшість зі 194 країн-членів ВООЗ. Проте Китай у документі не згадується.

6. Японія вперше за чотири з половиною роки занурилася в рецесію

Перша рецесія за чотири з половиною роки
Токіо, Японія

Японська економіка занурилася в рецесію вперше за чотири з половиною роки. Такого висновку дійшли на основі даних ВВП, оприлюднених 18 травня.

Країна переживає найглибший економічний спад із часів Другої світової війни. Це відбувається на тлі спричиненої епідемією глобальної кризи, яка боляче б’є і по компаніях, і по споживачах.

Японська економіка — третя за обсягом у світі. У період із січня по березень вона впала на 3,4% проти того ж періоду минулого року. Це вже другий поспіль квартал, у якому відбувається спад.

Водночас японці відчули на собі подвійний удар. Торік у жовтні підняли податок на продаж. Потім поширилася епідемія.

Рівень безробіття в країні в березні зріс до найвищого показника за цей рік, а кількість робочих місць зменшилася до трирічного мінімуму.

За прогнозами, у період із квітня по червень становище японської економіки погіршиться. Аналітики очікують рекордного спаду розміром 22% в річному численні.

Режим надзвичайного стану в країні діяв із квітня. Тепер у більшості регіонів його скасували, проте подекуди він ще триває, наприклад у Токіо.

Уряд Японії вже оголосив про пакет допомоги обсягом трильйон доларів.

7. Учені в США: у третини пацієнтів із COVID-19 була ниркова недостатність

Ниркова недостатність і COVID
Нью-Йорк, США

Більш ніж у третини пацієнтів із COVID-19 у нью-йоркських лікарнях розвинулася гостра ниркова недостатність. Про це йдеться в дослідженні, яке провів найбільший постачальник медичних послуг штату Нью-Йорк.

[Кенар Джавері, автор дослідження]:
«З 5449 пацієнтів у 36,6% виникла гостра ниркова недостатність чи пошкодження нирок».

Дослідники вивчили медичні записи пацієнтів із COVID-19, яких було госпіталізовано з 1 березня по 5 квітня.

Згідно зі звітом, люди або надходили до лікарні з нирковою недостатністю, або вона розвивалася протягом перших 24 годин після госпіталізації.

За словами автора дослідження, у 90% випадків ниркова недостатність виникала тоді, коли тяжкохворих пацієнтів потрібно було під’єднати до апарата штучної вентиляції легенів.

[Кенар Джавері, автор дослідження]:
«Це пов’язано з тим, що пацієнт перебуває в дуже поганому стані, і в нього низький кров’яний тиск, накопичується багато токсинів і відмовляє чимало органів, не лише нирки. Тому гадаю, що це пов’язано із загальним станом організму».

Дослідження є найбільшим на сьогодні. Як очікують, воно допоможе лікарням ліпше планувати закупівлю обладнання й розподіляти персонал під час майбутніх можливих спалахів.

8. У Таїланді за час карантину побільшало пластикових відходів

Пластикового сміття побільшало
Паттая, Таїланд

Колишня тайська віндсерфінгістка Амара Вічітхонг після тривалого карантину знову збирає сміття в річечках і струмках Паттаї. Про чистоту природи вона піклується вже 20 років. Амара та інші волонтери помітили, що під час епідемії люди почали викидати більше сміття.

[Амара Вічітхонг, волонтерка]:
«Мене непокоїть, що після епідемії в море потрапить багато сміття. Поки ми, люди, не змінимо поведінки чи не усвідомимо, що робимо, то не зможемо зберегти природу».

За даними влади, під час карантину обсяг відходів у Таїланді зріс на 15%. Водночас стало більше викинутого пластику й пакетів, у яких доставляють їжу. Наприклад, у Бангкоку такого сміття побільшало на 80%.

Під час епідемії в Таїланді доставляння продуктів і готових страв стало новою нормою. Кур’єрські служби повідомляють, що кількість замовлень зросла в 3-4 рази.

[Тхон Тхамронгнавасават, морський біолог]:
«Люди знають, яка красива природа без сміття. Ми частіше бачимо рідкісних морських тварин і ще більше її цінуємо. Люди готові відмовлятися від пластику. Але він став новою нормою під час доставляння їжі. І коли епідемія COVID-19 закінчиться, пластик використовуватимуть навіть ще більше».

Амара та її помічники збирають сміття й на березі, щоб воно не потрапило в море. Вони також розтягнули в струмку сітку, яка затримує відходи, що несе течія. Біля дна волонтери залишили прохід для риби.

Тайський курорт Паттая розташований на узбережжі Сіамської затоки. Зазвичай за рік він приймає кілька мільйонів туристів. Море біля Паттаї вважається брудним, тож багато хто купається й засмагає на прилеглих островах.

9. Колишні медпрацівники повертаються до лікарень завдяки онлайн-платформі

Онлайн-база медпрацівників
Берлін, Німеччина

Анна йде на свою зміну до однієї з берлінських лікарень. Вона вже місяць раз на тиждень знову працює медсестрою.

Дев’ять років тому Анна залишила цю професію заради психології. Але, коли почалася епідемія коронавірусу, вирішила повернутися. Тому зареєструвалася на новій платформі під назвою «Ми хочемо допомогти».

Онлайн-сервіс створили для колишніх медиків, які змінили фах. За його допомогою такі працівники можуть знову влаштуватися на роботу до лікарень і будинків для людей похилого віку.

[Анна Пітрек, колишня медсестра]:
«Хотіла бути корисною, чимось допомогти. Я багато чого можу робити. Звісно, я не в курсі останніх новинок, але здебільшого треба просто вивчити нову процедуру».

Платформу створила берлінська компанія, яка підшуковує медперсонал. Сайт працює безкоштовно.

[Тімо Фішер, співзасновник онлайн-платформи]:
«Ми помітили, що в напруженій ситуації лікарням складно взаємодіяти з людьми, які хочуть допомогти. Наприклад, не завжди направляють їх у потрібне місце».

На вебсайті зареєструвалося вже понад 10 тисяч осіб. Це переважно лікарі та медсестри. Але є також і волонтери, які готові надавати будь-яку допомогу.

Роботу знаходять усім відповідно до їхніх можливостей. Хтось, як Анна, працює 1-2 дні на тиждень, а хтось має повну зайнятість.

Лікарні Німеччини з напливом хворих на COVID-19 справляються. Місць у реанімаційних відділеннях теж вистачає. Однак у міру того, як країна знімає карантин, зростає й побоювання, що почнеться нова хвиля епідемії.

10. Влада Ріо під час карантину організувала доставляння тварин із притулків

Доставляння тварин із притулків
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Трирічна дворняжка Санса рік провела в притулку Ріо-де-Жанейро, а тепер відправляється до нової господині. Мерія організувала доставляння тварин, бо під час епідемії попит на них зріс.

Сансу забирає літня медсестра Марія, яка живе одна у власному будинку. Через карантин вона не може спілкуватися з друзями й родичами, і жінка вирішила взяти собаку.

[Марія Фатіма Кордейру Маркес, жителька Ріо-де-Жанейро]:
«Зараз ми переживаємо дуже важкі часи. Складно всім. Упевнена, що собака подарує мені багато любові, і я навзаєм її любитиму, бо це чисті почуття. Це безкорислива любов».

Ріо-де-Жанейро — друге найбільше місто Бразилії. Тепер воно також стало одним з осередків спалаху COVID-19.

Епідемія й карантинні обмеження погано впливають на емоційний стан багатьох бразильців. Тому деякі беруть із притулків тварин, щоб, спілкуючись із ними, трохи заспокоїтися.

Луайра вже має кішку, але вирішила взяти ще одну.

[Луайра Парайзу Родрігес Лоренсу, жителька Ріо-де-Жанейро]:
«Я працюю з кадрами у сфері охорони здоров’я й бачила події, які дуже мене засмутили. Коли мені сумно, тривожно, або я розгублена, кішки дарують мені любов, і тоді я почуваюся ліпше. Це дивовижно».

Усі мешканці притулку стерилізовані, вакциновані й чиповані. За півтора місяця місцеві жителі взяли понад 50 собак і котів.

11. В очікуванні Олімпіади: як японський фехтувальник став кур’єром

Фехтувальник став кур’єром
В очікуванні Олімпіади в Токіо

Японський фехтувальник Рьо Міяке ще недавно щосили готувався до Олімпіади-2020 у Токіо. Але через пандемію спортивний захід вирішили відкласти щонайменше на рік. Тож спортсмен опинився в складній ситуації: тренуватися він не може, бо спортзали закриті, а брати гроші в спонсорів не дозволяє совість.

Під час Олімпіади в Лондоні 2012 року Рьо завоював срібло. Завдяки цьому низка компаній була готова його спонсорувати під час Ігор у Японії.

[Рьо Міяке, фехтувальник й олімпійський медаліст]:
«Наш тренувальний центр закрито. Навіть матчі не проходять. Поки невідомо, як і за яких обставин я братиму участь в Олімпіаді. Подумав, що в такій ситуації одержувати підтримку буде дещо нечесно. Я попросив спонсорів поки мені нічого не платити».

Тепер Рьо тимчасово працює кур’єром. Каже, це допомагає йому зберігати фізичну активність.

[Рьо Міяке, фехтувальник й олімпійський медаліст]:
«Нині я покладаюся на заощадження. Без спонсорів потрібно заробляти самому. Вирішив попрацювати в службі доставляння Uber Eats. Це допоможе не втратити форму».

Рьо заробляє приблизно 19 доларів на день. Він каже, що в період пандемії попит на такі послуги дуже великий.

[Рьо Міяке, фехтувальник й олімпійський медаліст]:
«Ризик заразитись невисокий. Здається, що під час доставлянь часто контактуєш із людьми, але в застосунку радять залишати їжу біля дверей і не чекати одержувача. Тобто єдине місце, де контактуєш із людьми, це ресторан».

Рьо Міяке якраз проходив кваліфікацію, коли оголосили карантин. Він поки не знає, чи встигне гідно підготуватися до наступних відбіркових турнірів.

12. Човен, будинок і велосипед: латиш побудував незвичайний транспорт

Велосипед, човен і будинок
Смілтене, Латвія

Латвійський ландшафтний архітектор Айгарс Лаузіс провів чотири роки на велосипеді, подорожуючи з Лондона до Токіо. Ця поїздка надихнула його на винахід. Чоловік побудував незвичайний транспорт під назвою Z-Triton. Це і триколісний велосипед, і човен, і маленький будинок.

[Айгарс Лаузіс, винахідник]:
«Можна переміщатися і по суші, і по воді. Це робить поїздку унікальною, бо аналогів такого транспорту немає. Можна по-справжньому злитися з природою».

Транспорт обладнано електромотором, акумуляторними й сонячними батареями. Повного заряду достатньо, щоб проїхати 40 кілометрів суходолом і ще десять водою. А маленький будинок замінює намет.

[Айгарс Лаузіс, винахідник]:
«У ньому можуть спати дві людини, там також є кухня, усілякі пристосування, вентилятор, лампи й таке інше. Можна заряджати різноманітні пристрої».

Винахідник уважає, що його транспорт буде корисним любителям природи, мандрівникам, а також тим, хто не хоче сидіти вдома під час карантину.

Айгарс планує зробити новий корпус човна з екологічних матеріалів і друкувати на 3D-принтері більшу частину деталей незвичайного транспорту.

13. Гончарне ремесло стало заспокійливою терапією для американців

Навчання гончарної справи онлайн
Нью-Йорк, США

Літня жителька Нью-Йорка Вікторія любить створювати мініатюрний посуд та інші вироби з кераміки. Під час тривалого карантину це ремесло рятує її від психологічного напруження.

[Вікторія Розенблатт, жителька Нью-Йорка]:
«Коли сиджу за гончарним кругом, більше ні про що не думаю. Це час концентрації. Зазвичай мені важко зосередитися навіть під час півгодинних занять йогою».

До епідемії Вікторія ходила до місцевої студії, щоб там навчатися гончарства. Але із середини березня вона зачинена. Заняття тепер проходять лише онлайн.

[Вікторія Розенблатт, жителька Нью-Йорка]:
«Не хочу, щоб вони розорилися, тому й далі плачу внески. Роблю все можливе, щоб їм допомогти. Сподіваюся, вони зможуть протриматися до відкриття».

У студії працює четверо співробітників. Власники компанії недавно одержали кредит у межах програми підтримання малого й середнього бізнесу. Але гроші підуть на зарплати та оренду.

[Педро Рамірес, співвласник гончарної студії]:
«Це як ефект доміно. Банк вимагає грошей у домовласника, і тоді ми мусимо заплатити оренду, навіть якщо не можемо працювати».

Майстерня намагається вижити на онлайн-навчанні та продажу мініатюрних комплектів для гончарства.

Гайді захопилася ремеслом у січні й відтоді зробила десятки мініатюрних чашок і чайників. Зараз живе в штаті Мен і доглядає за хворим свекром. А її батьки залишилися в Нью-Йорку.

[Гайді Ву, жителька штату Мен]:
«Нічого не можу вдіяти з глобальним лихом. Навіть нічим не можу допомогти батькам. Мені доводиться жити окремо, і я лише можу подбати про себе. І гончарний круг допомагає мені не впасти в депресію».

Не лише Гайді й Вікторія заспокоюються завдяки творчій роботі.

[Педро Рамірес, співвласник гончарної студії]:
«Люди розповідали мені, як це врятувало їм життя. Я не жартую. Люди називають глину своєю терапією».

14. Знаменитий бельгійський парк Міні-Європа знову відкрився

Парк Міні-Європа відкрився
Брюссель, Бельгія

Знаменитий парк Міні-Європа в Брюсселі знову приймає гостей. Щоправда, приїжджають сюди поки лише бельгійці, та й тих небагато. Квитки тепер треба бронювати онлайн.

[відвідувач парку]:
«Я побачив по телебаченню, що Міні-Європа відкривається, тому не вагаючись купив в інтернеті квитки. Ми дуже раді бути тут, до того ж сьогодні така гарна погода».

У парку з’явилися нові персонажі. Поруч із Біг-Беном розташувався мініатюрний Борис Джонсон, який символічно виводить Велику Британію з Євросоюзу.

[Тьєррі Міус, директор парку Міні-Європа]:
«Ми також не оминули проблеми коронавірусу, тож зробили кілька нагадувань про соціальне дистанціювання. У Бельгії півтора метра — це три ящики з пивом. У Нідерландах — велосипед-тандем. Між заднім і переднім сидіннями відстань півтора метра».

Парк Міні-Європа працює вже понад 30 років. Торік його відвідало майже півмільйона людей. У нинішньому очікують утричі менше гостей.

15. У пологовому будинку міста Дарвін — бум двійнят

Бум близнюків
Дарвін, Австралія

У цій приватній лікарні міста Дарвін давно звикли, що тут часто народжуються близнюки. Але минулий рік став рекордним: серед 372 новонароджених було одинадцять пар двійнят.

Медики завжди радіють народженню близнюків.

[Джеміма Гарт, акушерка]:
«Кожен хоче подивитися на них, бо одночасно народжуються два малюки, вони дуже близькі один одному. Діти, якщо лежать в одному ліжечку, то здебільшого реагують один на одного. Нам подобається за ними спостерігати».

Але вагітність двійнею це і радість, і труднощі. Саллі, одна з пацієнток, довго перебувала в приватній лікарні на постільному режимі.

[Саллі Браун, мама близнюків]:
«Я провела на лікарняному ліжку шість тижнів — до 32-го тижня вагітності. Коли близнюки народилися, то потребували особливого догляду. І минуло ще чотири з половиною тижні, перш ніж ми забрали їх додому».

Тепер у Саллі та її чоловіка Пола троє дітей. Старшій Матильді три роки. Мама мусить піклуватися і про неї, і про близнюків. Ночі часто бувають безсонними, але вона справляється.

[Саллі Браун, мама близнюків]:
«Дивовижно, що так мало спиш, але так багато можеш зробити».

Упродовж останнього десятиліття в лікарні часто народжувалися близнюки. У 2011-му їх було 16. Яким стане цей рік, ще невідомо. Поки ж клініка готується прийняти ще три пари близнюків.

16. У Празькому зоопарку новонароджене слоненя вийшло до відвідувачів

Дебют слоненяти
Прага, Чехія

Новонароджене слоненя дебютує в Празькому зоопарку на очах десятків гостей. Дитинча народилося 9 травня в азійської слонихи Яніти. Тепер воно вперше обстежує відкритий вольєр під назвою «Долина слонів».

Супроводжує малюка інше слоненя. Воно старше приблизно на півтора місяця. Обидва дитинчата — самички. Імен для них поки не вибрали. У слоненят різні мами, але один тато.

Азійських слонів тримають у Празькому зоопарку майже 90 років. Перше дитинча народилося тут у 2013 році. Відтоді родина слонів поповнювалася кілька разів.

Празький зоопарк — один із найбільших у Європі. Тут живе понад 5000 тварин 670 видів.

Зоопарк відновив роботу 27 квітня, бо в Чехії почали послаблювати карантин. Поки гостей пускають лише до відкритих вольєрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: