08.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 9 квітня)

Огляд світових подій (з 5 по 9 квітня)

1. Епідемія коронавірусу: у Франції спад, Борису Джонсону вже ліпше, у Південній Кореї почалися вибори Поширення..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

1. Епідемія коронавірусу: у Франції спад, Борису Джонсону вже ліпше, у Південній Кореї почалися вибори

Поширення коронавірусу
Розвиток ситуації

У Франції епідемія коронавірусу, схоже, почала йти на спад. Уже менше пацієнтів потребують інтенсивної терапії. Утім, у будинках для людей похилого віку за два дні кількість смертей від хвороби зросла більш ніж удвічі.

[Жером Саломон, голова відділу санепідемслужби при МОЗ Франції]:
«Уперше в нас зменшилася потреба в пошуку додаткових ліжок, медичних команд й апаратів. Ми можемо сподіватися, що це пік (епідемії), але цей пік перебуває на дуже високому рівні, треба бути дуже обережними».

Смертей у лікарнях теж поменшало. Так 8 квітня було зареєстровано 524 померлих, а 9 квітня – 424. Загалом у країні виявили понад 117 тисяч хворих, померлих — більш як 12 тисяч.

Добрі новини надійшли й з Великої Британії. У четвер увечері прем’єр-міністра Бориса Джонсона перевели з реанімації до звичайної палати. Однак за станом його здоров’я і далі пильно стежать. 55-річного політика відправили до лікарні минулої неділі. До цього він 10 днів із симптомами COVID-19 був удома.

У Великій Британії — понад 65 тисяч хворих. Смертей майже 8000. Чи пройдено пік епідемії, поки незрозуміло. 8 квітня зафіксували рекордні 938 смертей від коронавірусу.

В Україні кількість людей, що заразилися COVID-19, перевищила 2200 осіб. Близько 70 померло.

Водночас у Південній Кореї епідемія йде на спад. Так у місті Тегу, де стався перший найбільший спалах захворювання за межами Китаю, 10 квітня не виявили жодного нового хворого. Таке тут уперше з кінця лютого. Та й загалом у країні реєструють рекордно низьку кількість нових випадків. 9 квітня їх було всього 27.

З 10 450 хворих більш як половина були саме в Тегу. Померло в країні від коронавірусу 208 осіб.

Сьогодні у Південній Кореї почалися парламентські вибори. Офіційно вони стартують 15 квітня. Однак влада вирішила відкрити виборчі дільниці раніше, щоб уникнути великого скупчення людей.

У США ж політика соціального дистанціювання допомагає стримати епідемію. Про це сказав директор Національного інституту інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі.

[Ентоні Фаучі, директор Інституту інфекційних захворювань США]:
«Люди страждають, умирають. Із соціального погляду це (дистанціювання) незручне, з економічного теж. Та це відповідь на наші проблеми».

У США хворих понад 468 тисяч. Померлих майже 17 тисяч.

2. ЄС виділить країнам світу 20 млрд євро для протистояння коронавірусу

Країнам виділять 20 млрд євро
Брюссель, Бельгія

Європейський Союз фінансово допоможе бідним країнам і таким, що розвиваються, протистояти пандемії коронавірусу. Він обіцяє виділити понад 20 мільярдів євро державам Африки, Азії, Латинської Америки та Балкан. Про це оголосив Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк уже оголосили, що виділять приблизно 15,6 мільярда (євро) з ресурсів міжнародних програм ЄС. І сьогодні, коли держави-члени Європейського Союзу та Європейський банк реконструкції та розвитку візьмуть на себе зобов’язання, ми досягнемо суми понад 20 мільярдів євро».

Лідери «Великої двадцятки» вже пообіцяли влити величезні суми в глобальну економіку. Однак гуманітарні організації кажуть, що найбідніші країни світу потребують пильнішої уваги.

Кошти перенаправлять здебільшого з інших менш термінових гуманітарних програм Євросоюзу.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Ми хочемо допомогти найуразливішим країнам, зокрема в Африці, яка межує з Євросоюзом, а також в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, Латинській Америці й Карибському басейні. Програма “Європейська команда” об’єднуватиме ресурси з Європейського Союзу, його держав-членів і фінансових установ, зокрема Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку».

Кошти планують спрямувати на гуманітарну допомогу, медичні дослідження, обладнання для лікарень та підтримку економік.

3. Іспанця заарештували за викрадення 2 млн медичних масок

Викрали 2 млн масок
Сантьяго-де-Компостела, Іспанія

В Іспанії заарештували місцевого бізнесмена, який у недалекому минулому, як припускають, украв два мільйони медичних масок. Про це повідомляє влада регіону Галісія, де стався інцидент.

Серед украденого були не тільки маски, але й інше медичне обладнання для захисту від коронавірусу. Загальна вартість становила п’ять мільйонів євро.

Слідчі вважають, що підприємець витягнув предмети з паковань, щоби приховати їхнє походження, і встиг продати частину товару до сусідньої Португалії. Але його провину ще треба довести.

За даними поліції, пограбування сталося тоді, коли епідемія коронавірусу вже розросталася, і в деяких країнах її вже вважали проблемою громадської охорони здоров’я.

Іспанія — друга країна Європи після Італії за кількістю померлих від COVID-19. Але свіжа статистика дає надію, що пік епідемії може бути вже позаду. 6 квітня там померло 637 осіб, що на 5% менше, ніж за попередню добу, і більш ніж удвічі менше, ніж тиждень тому.

4. Італійські лікарі: «Ми живемо у воєнний час»

Смертей може бути більше
Свідчення італійських лікарів

Багато лікарів і медсестер в італійській Ломбардії кажуть, що померлих від COVID-19 у регіоні значно більше, ніж сказано в офіційній статистиці. З їхніх слів, багато пацієнтів помирають удома, так і не дочекавшись лікаря й адекватної медичної допомоги. А телефонні консультації часто бувають неефективними.

[Ріккардо Мунда, лікар]:
«Найвразливіших пацієнтів слід оглядати вдома, інакше їх неможливо буде врятувати. Вони здебільшого страждають, наприклад, від старечого недоумства й не можуть точно описати свої симптоми. Тому потрібно приходити до них додому й виявляти можливі симптоми хвороби».

Лише в північній провінції Бергамо, згідно з офіційними даними про смертність від коронавірусу за минулий тиждень, померлих може бути вдвічі більше за офіційну кількість, яка становить 2060 осіб.

Тоді як влада країни зосередилася на тому, щоб забезпечити лікарні апаратами штучної вентиляції легень і захисною екіпіровкою для медиків, сімейним лікарям та медсестрам, які ходять по домівках, засобів захисту бракує.

[Ріккардо Мунда, лікар]:
«Сталося так, що лікарі почали відвідувати пацієнтів, не приділяючи достатньої уваги захисту, і заразилися. Деяких лікарів помістили на карантин, і вони й далі працюють, даючи консультації телефоном, бо їх нема ким замінити. Інші лікарі вжахнулися, що їхні колеги захворіли й померли, а тому перестали ходити до хворих, адже не мали захисного одягу».

Також медпрацівники зазначають, що тепер багато сімей не хочуть відправляти своїх хворих родичів до лікарень, бо бояться, що більше їх не побачать, і ті помруть на самоті.

[Маура Цуччеллі, медсестра]:
«Ми забираємо страждання цих людей із собою додому. Ми не звикли бачити, як вмирає стільки людей, і не хочемо до такого звикати. Зараз відчуваємо, що насправді живемо в умовах війни, і поки не бачимо цьому кінця».

Водночас, навіть якщо враховувати лише офіційні дані, Італія вже стоїть на першому місці у світі за кількістю смертей від коронавірусу.

5. Україна відправила медичну допомогу ураженій коронавірусом Італії

Гуманітарна допомога для Італії
Київ, Україна

П’ять тонн гуманітарної допомоги з України до Італії відправили літаком Нацгвардії. Це бутлі з дезінфекційним засобом. Його використовуватимуть для знезараження лікарень і рук медичних працівників. Вміст спирту в ньому становить 70%.

В уряді запевняють, що ця допомога не позначиться на боротьбі з коронавірусом в Україні, оскільки в країні є достатня кількість дезінфекційних засобів.

[Сергій Гончаров, заступник міністра внутрішніх справ]:
«У першу чергу ми моніторимо ситуацію в Італії і в інших країнах, як розвивається епідемія. Тому в разі надходження додаткових запитів, у разі можливості виконати таке замовлення з боку України, без втрати власного потенціалу, звичайно, то такі рейси ще додатково можливі».

Італійський уряд висловив подяку Україні за підтримку.

[Давіде Ла Чечіліа, посол Італії в Україні]:
«Я дуже пишаюся нашими спільними зусиллями, які доводять солідарність між нашими країнами».

Ще 3 квітня президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Італії. Туди відправили 20 українських лікарів, які впродовж двох тижнів допомагатимуть у боротьбі з пандемією.

6. Тайванці хочуть прибрати з назви своєї країни слово Китай

Коронавірус на Тайвані
Острів хоче дистанціюватися від КНР

На Тайвані зростає невдоволення діями Китайської Народної Республіки в умовах пандемії коронавірусу. Пекін називає острів своєю бунтівною провінцією й не визнає його незалежності, а коли почалася епідемія, став додавати нечисленні випадки захворювання на Тайвані до своєї статистики. І в цьому його підтримала Всесвітня організація охорони здоров’я.

Тепер багато жителів острова хочуть ще більше дистанціюватися від КНР і виступають за те, щоб узагалі прибрати слово Китай із назви держави. Нині офіційно вона називається Китайська Республіка.

Згідно з опитуваннями, майже три чверті респондентів уважають, що в паспортах має бути назва Тайвань, узагалі без жодної згадки про Китай.

Варто зазначити, що Тайвань ефективно відреагував на коронавірус. Попри те, що острів лежить дуже близько до Китаю й туди приїжджає багато китайських туристів, там зареєстровано всього приблизно 380 випадків захворювання і п’ять померлих. Це безпрецедентно.

Однак ВООЗ відмовилася визнавати зусилля Тайваню, а чиновники організації неодноразово називали Тайвань Китаєм.

[жителька Тайваню]:
«Гадаю, ми вжили дуже хороших заходів, щоб стримувати епідемію. І вони зовсім не такі, як у Китаї, де приховують реальні цифри. Проте ми завжди успішно реагували на епідемії».

Тайванцям також не подобається, що через позицію ВООЗ на початку епідемії їх не хотіли впускати до інших країн, бо ставилися до них, як і до материкових китайців.

Тайванське міністерство охорони здоров’я ще наприкінці грудня попереджало ВООЗ про ризик передачі COVID-19 від людини до людини. Однак Всесвітня організація охорони здоров’я не передала ці побоювання іншим країнам.

Віцепрезидент Тайваню Чень Цзяньжень, який також є епідеміологом, в інтерв’ю сказав, що вебсайт ВООЗ — це платформа для всіх країн, де можна ділитися важливою інформацією про епідемію та про ефективні заходи. Але нічого з того, що передав Тайвань, там не розмістили.

Китайська Республіка утворилася 1949 року, коли, зазнавши поразки в громадянській війні проти комуністів, уряд Гоміньдану втік на острів Тайвань.

7. Коронавірус можна лікувати… черв’яками? У Франції почався експеримент

Кров черв’яків для хворих на COVID-19
Франція

Черв’яки піскожили — бажана наживка для рибалок. Але у Франції їх хочуть використати, щоб допомогти важкохворим на коронавірус.

Лікарі планують вводити кров цих черв’яків пацієнтам. Молекули гемоглобіну піскожилів здатні транспортувати в 40 разів більше кисню, ніж молекули гемоглобіну людини. До того ж кров піскожилів сумісна з усіма типами крові.

[Франк Заль, біолог]:
«Я б назвав молекулу гемоглобіну піскожилів “маленьким апаратом ШВЛ”. Лише в цьому разі не треба вводити трубку в трахею, він просто насичує кров киснем. Завдяки цьому пацієнтам легше дихати».

В експерименті братимуть участь десять пацієнтів із гострим респіраторним дистрес-синдромом. Клінічні випробування пройдуть у двох паризьких лікарнях. Медики перевірять ефективність та безпеку цього способу для людей.

У разі успіху піскожилів постачатиме ферма, яка розводить цих черв’яків на острові Нуармутьє.

8. Кафе й ресторани Гавани безоплатно готують для стареньких

Безкоштовна їда для стареньких
Гавана, Куба

Старенькій жительці Гавани Ользі мотоциклісти привезли додому безкоштовний ланч. Його відправив власник місцевого кафе.

[Ольга Фейобе, жителька Гавани]:
«Дякую, дуже дякую. Уперше в житті для мене роблять таке. Щиро дякую».

У кафе готують безкоштовні ланчі й для інших гаванців поважного віку, які через коронавірус намагаються менше виходити з дому.

[Хуан Карлос Блайн, власник кафе]:
«Ми допомагаємо самотнім людям, яким за 60. Також ми домовилися з клубом мотоциклістів, щоб забезпечити щоденне доставляння. Ми відправляємо сендвічі із шинкою й овочами, а також фруктові соки».

Цей ресторан італійської кухні теж приєднався до благодійного руху. Зараз він зачинений для клієнтів і працює лише в режимі доставляння. Власнику довелося звільнити багатьох співробітників, але ресторан однаково допомагає стареньким.

[Саверіо Грізелл, власник ресторану]:
«Щодня безкоштовно готую для них пасту. Ми так робимо вже чотири чи п’ять днів».

Ресторан забезпечує обідами 29 осіб.

[жителька Гавани]:
«Це чудово, похвально. Сподіваюся, усі приєднаються (до цього руху), щоб усім разом пройти через цей важкий період».

[жителька Гавани]:
«Світ у сум’ятті, тож це для нас допомога. Нам не треба виходити, щоб знайти їду».

На Кубі — найбільший відсоток людей похилого віку серед країн Латинської Америки. COVID-19 небезпечний щонайперше для стареньких, тому їм рекомендують не виходити з дому.

9. Компанія Seat виготовляє апарати ШВЛ для хворих на коронавірус

Автозавод випускає апарати ШВЛ
Мартурель, Іспанія

Іспанський автомобільний завод Seat, що належить Volkswagen, перейшов на виробництво апаратів штучної вентиляції легенів. Вони необхідні для пацієнтів з коронавірусом.

[Крістіан Фольмер, співробітник компанії Seat]:
«Апарат ШВЛ складається зі 190 деталей. Якісь ми робимо самі, деякі є на складі, а щось купуємо. Щодня ми складаємо план, ураховуючи попит в Іспанії».

Апарат роблять здебільшого зі складових, які використовують у виробництві моделі Seat Leon.

[Патрісія Сук, представниця компанії Seat]:
«Це дуже простий пристрій, ним легко користуватися. Варто зазначити, що це обладнання ліпше застосовувати в екстрених випадках. Якщо є звичайний апарат ШВЛ, то слід віддати перевагу йому. Але нині їх в Іспанії бракує».

Завод випускає 100 апаратів ШВЛ щодня, але в разі потреби може виготовляти й по 300.

Усі пристрої передають до лікарень безкоштовно.

10. Йога під час карантину: заняття допомагають впоратися з депресією

Йога під час карантину
США — Шотландія

Шотландка Ліанн Сванн, як і багато хто у світі, сидить удома в самоізоляції. Упоратися з незвичною ситуацією їй допомагає йога.

[Ліанн Сванн, практикувальниця йоги]:
«Завдяки цьому почуваюся прекрасно. Раніше виконувала багато всіляких вправ. Біг і фізкультура — це, звісно, добре, але тепер постійно займаюся йогою. Практикую щодня, попри все. Почуваюся добре і фізично, і психологічно».

Ліанн займається з американським викладачем й акторкою Адрієн Мішлер, яка веде заняття на YouTube і має вже понад шість з половиною мільйонів підписників.

[Адрієн Мішлер, викладач йоги]:
«Йога корисна для психічного здоров’я. Емоційний стан поліпшується. На тіло вона теж добре впливає, бо м’язи набувають тонусу, тіло стає гнучкішим і рухливішим. До того ж регулюється весь організм, зокрема й нервова система».

Адрієн радить не опановувати відразу багато асан, а починати з малого. Іноді досить просто посидіти й помедитувати, щоб заспокоїтися й упорядкувати думки.

Ліанн дуже цінує таку можливість.

[Ліанн Сванн, практикувальниця йоги]:
«Якщо знаходиш час прогулятися, позайматися йогою, просто помедитувати або чимось зайнятися, то відновлюється спокій і можеш терпіти постійну присутність людей, яких любиш, але не звик бачити щохвилини».

Учені Гарвардського університету й співробітники Бібліотеки Конгресу США 2013 року досліджували вплив йоги на емоційний стан людини. Вони з’ясували, що регулярні заняття допомагають позбутися страху та інших негативних емоцій. Також починає ліпше працювати частина мозку, яка відповідає за вміння концентруватися й ухвалювати рішення.

11. Пуми, олені й менше сміття: як природа процвітає в умовах карантину

Тварини повертаються
Чилі, Велика Британія й Колумбія

Уже третя пума забрела до столиці Чилі міста Сантьяго за останні два тижні. Як і попередні дві, вона прийшла сюди в пошуках їжі. В умовах карантину в місті шум значно стих. Через це великі кішки сміливішають і досліджують більше територій.

Хижачку виловили всередині житлового комплексу.

[Орасіо Боркес, директор Служби сільського господарства Чилі]:
«Сьогодні чутно менше шуму. Через це тварини в пошуках їжі випадково забрідають у міста».

Пуму відправлять до зоопарку Сантьяго, щоби перевірити здоров’я. Якщо все гаразд, її, як і попередніх, відпустять у дику природу.

В умовах тотального карантину в містах тепер частіше зустрічають диких тварин. Приміром, на околиці Лондона можна побачити стадо диких оленів.

[Крістіна Елліс, жителька району Ромфорд]:
«Моя дочка вважає, що це Санта відправив оленів, бо всюди карантин. Вони мають стежити, щоб з усіма все було добре».

Оленів тут бачили й раніше. Але тепер на них зможе подивитися більше людей, бо через карантин багато хто виходить просто погуляти.

Раніше в об’єктиви телеканалів Уельсу потрапило стадо диких кіз, які бродять вулицями одного з міст і їдять кущі й траву.

Водночас мальовничі пляжі Колумбії значно почистішали. Зазвичай тут повно відпочивальників, але в середині березня країна закрила в’їзд для іноземних туристів, а ще запровадила загальний карантин.

[Ісіс Наварро, голова управління з питань туризму Санта-Марти]:
«У воді значно поменшало пластику. Сьогодні наші піски біліші й чистіші, фауна (гір) Сьєрра-Невади вільно ходить своїми місцями проживання».

Учені кажуть, що на пляжі повернулися птахи та інші тварини, яких раніше відлякував шум людей.

12. Знову разом: як карантин зблизив норвезьку сім’ю

Карантин зближує
Осло, Норвегія

Це щоденна рутина норвезької пари Хави й Матса. Обом по 60 років. Останні кілька років вони робили це на самоті. Але тепер до них із Нью-Йорка повернулася їхня 24-річна дочка, яка працювала там фотографом. Вона зважилася на переїзд, бо США оголосили, що через карантин закривають свої кордони.

[Нора Савоснік, фотограф]:
«Маю зізнатися, що спочатку не хотіла повертатися додому, бо я побудувала свою кар’єру в Нью-Йорку. У Нью-Йорку — усе моє життя. Але мої друзі там втрачають роботу. Вони не мають медичної страховки. І я знаю, що можу залишатися в цьому домі, скільки захочу».

Нора поїхала з дому в 16 років. Повернувшись, вона облаштувалася в підвалі й мусить бути в самоізоляції два тижні. Її батьки цьому дуже зраділи: тепер вони можуть знову годувати дочку здоровою їжею. Ну а дівчина по змозі навчає батька фотографії, що той замолоду мріяв опанувати.

[Матс Гаральдссон, батько Нори]:
«Цікаво, що ти добилася чогось і тепер можеш навчити цього мене, можеш поліпшити мої навички фотографії в сучасному цифровому світі».

Звісно, на вимушеному карантині бувають і розбіжності. Але ізоляція допомогла сім’ї зблизитися.

[Нора Савоснік, фотограф]:
«Найприємніше, що я стаю набагато ближчою до вас. І я не думаю, що це могло би статися, якби я не була буквально замкненою в цьому домі».

Батьки Нори вважають, що карантин — це не лише чудовий привід побути разом, але й нагода багато чого переглянути.

[Хава Савоснік, мати Нори]:
«Можна сприймати карантин як проблему, або як те, що дає змогу два тижні побути на самоті, подумати про всілякі питання, розвинути певні речі, на які раніше бракувало часу».

13. Серфінг на карантині: у Ріо-де-Жанейро пляжі й далі ваблять людей

Серфінг на карантині
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Попри суворий карантин у Ріо-де-Жанейро й рекомендацію залишатися вдома, пляжі міста й далі ваблять любителів великих хвиль.

Однак на узбережжі чергує поліція й ловить порушників. Для Гільєрме все може закінчитися сумно. Його притягнуть до відповідальності через суд.

[Гільєрме Вандерлі Макаду Фарія, серфер]:
«На жаль, мене зловила поліція, коли я плавав. Серфінг сьогодні — це злочин. Сподіваюся, суд не визнає мене винним через таку смішну причину».

Утім, уже через кілька годин Гільєрме знову можна було побачити на хвилях біля пляжу Копакабана.

З 17 березня в штаті діє заборона на відвідування пляжів і парків через епідемію коронавірусу. Однак вулицями міст і далі їздять велосипедисти, також багато людей здійснюють пробіжки.

Ті, хто виходить у море на дошках для серфінгу, теж не вважають, що вони порушують заборони. На їхню думку, вони просто перетинають пляжі, щоб потрапити у воду. Іноді вони спеціально роблять це з кам’яних насипів, щоб їх не було в чому звинуватити.

[Вілсон Вітцель, губернатор штату Ріо-де-Жанейро]:
«Не кидайте виклик вірусу, не кидайте виклик епідемії. Якщо ви це зробите, я запроваджу кримінальну відповідальність, до якої притягатимуть військові й поліція».

Утім, багато жителів Ріо-де-Жанейро погоджуються, що в цей період ліпше утриматися від звичних занять спортом.

[Бруну Букаюва, серфер і журналіст]:
«Мені насправді не вистачає відчуття занурення у воду, коли дошка розсікає хвилі. Серфінг поєднує мене з природою. Та зараз слід думати про інших. Я переборюю своє бажання покататися на хвилях».

Ріо-де-Жанейро — другий штат у країні за кількістю виявлених хворих.

14. Вундеркінд-піаніст склав «Вальс ізоляції» для всіх, хто на карантині

«Вальс ізоляції»
Неа-Макрі, Греція

Семирічний піаніст-вундеркінд Стеліос Керасідіс вирішив підтримати всіх, зокрема й дітей, які перебувають вдома на карантині. Він склав зворушливий «Вальс ізоляції». Сам юний композитор теж сидить у чотирьох стінах у грецькому місті Неа-Макрі.

[Стеліос Керасідіс, піаніст і композитор]:
«Привіт, друзі. Я Стеліос і теж цими днями сиджу вдома. Потерпімо трохи, і скоро всі ми зможемо вийти на вулицю й поплавати в морі. Присвячую вам частину мого твору».

Стеліос народився в сім’ї музикантів. Його тато — викладач класу фортепіано. Дві сестри теж грають на піаніно.

Стеліоса почали вчити музики, коли тому було два-три роки. Він хутко все опановував, і вчителі побачили в ньому великий талант.

Хлопчик виступав у Карнегі-холі в Нью-Йорку, в Альберт-холі в Лондоні та у Віденській філармонії.

На карантині Стеліос постійно пише музику.

15. Що відбувається в Лондонському зоопарку під час карантину

Непрості будні
Лондонський зоопарк на карантині

Працівник Лондонського зоопарку Дейв Кларк під час карантину іноді залишається на ніч, щоб доглядати за тваринами. І він придумав, як пожвавити свою роботу, — чоловік веде відеощоденник, демонструючи свої звичайні будні.

[Дейв Кларк, доглядач зоопарку]:
«Минулої ночі довелося залишитися, бо запрацювався допізна. Попри епідемію коронавірусу, за тваринами треба доглядати».

Зоопарк зачинив свої двері 21 березня. Він не приймає відвідувачів уперше з часів Другої світової війни.

Однак доглядачі й далі піклуються про 18 тисяч місцевих мешканців.

Кларк не єдиний, хто знімає на відео свою роботу. Інші працівники теж вирішили показати, що ж відбувається за лаштунками.

Джессіка Кортні-Джонс показує, як снідають сервали та сурикати.

А ось на прогулянку вивели двох свиней.

[Джессіка Кортні-Джонс, доглядачка зоопарку]:
«Зараз тут досить тихо, адже зоопарк зачинений для відвідувачів. Дивні відчуття, бо зазвичай тут багатолюдно».

Доглядач Девід Вайт показує, як спілкується з лангурами й годує білячих мавп.

[Девід Вайт, доглядач зоопарку]:
«Як бачите, зоопарк через те, що відбувається, зачинений, зовсім порожній. Але це не означає, що ми перестали працювати».

Лондонський зоопарк розташований у Ріджентс-парку. 1828 року його відкрили для науковців, а 1847 — для відвідувачів. Він пережив дві світові війни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: