26.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 12 по 16 квітня)

Огляд світових подій (з 12 по 16 квітня)

1. Коронавірус у світі: послаблення й посилення карантину в різних країнах Поширення коронавірусу Посилення й послаблення..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Коронавірус у світі: послаблення й посилення карантину в різних країнах

Поширення коронавірусу
Посилення й послаблення карантину

Британський уряд оголосив, що загальнонаціональний карантин триватиме в країні ще щонайменше три тижні. Такі заходи планують запровадити попри те, що, за деякими даними, пік епідемії у Великій Британії вже минув.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ми повинні попрацювати усією країною трохи довше. Ми зайшли вже дуже далеко, утратили занадто багато рідних, занадто багато чим пожертвували, щоби зараз розслаблятися. Особливо тоді, коли починаємо бачити, що наші зусилля дають плоди».

Велика Британія — одна з шести західних країн, де виявлено понад 100 тисяч заражених COVID-19.

Німеччина ж цього тижня почала рухатися в бік послаблення обмежень. Так найближчими днями в країні відкриються невеликі магазини. А з 4 травня уряд почне відновлювати роботу шкіл.

Водночас у Японії режим надзвичайного стану розширили на всі префектури. Раніше він діяв тільки в Токіо та шести найбільш постраждалих префектурах. Однак останнім часом зростає кількість хворих і в інших регіонах. Обмеження діятимуть до 6 травня.

Президент США Дональд Трамп сказав, що запропонував новий план відновлення, згідно з яким деякі штати зможуть почати знімати карантинні заходи. Однак 29 найбільш постраждалих почнуть скасовувати обмеження трохи пізніше. Такий план допоможе підтримати національну економіку.

Лідер Бразилії теж закликав штати своєї країни послаблювати карантинні заходи, щоб врятувати економіку.

А в Мексиці обмеження подовжили до 30 травня.

2. Лихоманка Ебола повернулася до ДР Конго

Нова смерть від лихоманки Ебола
Бені, ДР Конго

Лихоманка Ебола повернулася до Демократичної Республіки Конго. 12 квітня країну планували оголосити вільною від цієї хвороби, бо відколи з лікарні виписали останнього пацієнта, уже минув більш як місяць. Однак кілька днів тому виявили нового хворого. Він уже помер. Це був 26-річний чоловік з міста Бені, що на сході країни.

Тож надія, що другий і найгірший спалах лихоманки Ебола в історії закінчився, поки згасла.

[Лусунгу Мутуза, лікар]:
«Ми півтора-два роки стримували цю епідемію й щойно полегшено видихнули, як знову потрібно починати все спочатку. Це психологічний удар».

Деякі конголезці не хочуть вірити в ці новини.

[житель Бені]:
«Тепер вони розповідають нам про новий випадок. Ми не приймаємо цих новин — вони ж казали нам, коли минув 21 день після останнього випадку, що ми вільні (від лихоманки Ебола). Далі пройшов ще 21 день. Через 42 дні ніяких нових випадків не може бути в принципі».

Якби ДР Конго оголосили вільною від лихоманки Ебола, тоді медичний сектор країни зосередився б на боротьбі з коронавірусом. Тут уже виявлено понад 230 хворих на COVID-19, щонайменше 20 осіб померло.

[Лусунгу Мутуза, лікар]:
«Буде непросто, бо ми боремося на двох фронтах: з одного боку, треба вживати заходів проти пандемії COVID-19, а з іншого, досі є випадки зараження лихоманкою Ебола».

Спалах лихоманки Ебола в ДР Конго почався в серпні 2018 року й відтоді забрав життя понад 2200 осіб. Згідно зі статистикою, у цій епідемії вмирає двоє з трьох заражених. Її стримувати лікарям заважає напружена ситуація в регіонах, де діють бойовики. Водночас країна намагається впоратися із ще однією епідемією — кору.

3. «Велика двадцятка» заморозила боргові виплати для найбідніших країн

Боргові виплати заморожено
«Велика двадцятка»

Міністри фінансів «Великої двадцятки» 15 квітня дозволили найбіднішим країнам світу тимчасово не проводити трансакцій з обслуговування своїх боргів. Ініціативу погодила й група приватних кредиторів. Ця перерва триватиме з 1 травня до кінця року. Її мета — полегшити борговий тягар держав, які постраждали від коронавірусу.

[Мухаммед аль-Джадаан, міністр фінансів Саудівської Аравії]:
«Сьогодні наші дії включають ініціативу “Великої двадцятки”: тимчасово зупинити виплати найбідніших країн з обслуговування боргу. В ініціативі братимуть участь офіційні кредитори всіх сторін».

Ця ініціатива стала частиною зусиль зі зміцнення світової економіки в умовах спалаху коронавірусу. Нині пандемія штовхає світ до найглибшої рецесії з часів Великої депресії 30-х років минулого століття.

«Велика двадцятка» сподівається стабілізувати енергетичні ринки й зазначає, що країни-члени підтримали угоду про зменшення видобутку нафти, яку нещодавно затвердила ОПЕК+.

[Мухаммед аль-Джадаан, міністр фінансів Саудівської Аравії]:
«Очевидно, що ми незадоволені цінами на нафту так само, як й інші виробники, але нам треба гарантувати, що енергетичний ринок збалансований. Ми десятиліттями робили так у Саудівській Аравії».

Водночас директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва сказала, що організація, яку вона очолює, залучає усі наявні ресурси, а також планує потроїти пільгове фінансування для найбідніших країн світу.

Вона також похвалила ініціативу «Великої двадцятки».

[Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ]:
«Хотіла би подякувати G20 за надзвичайно швидке рішення про полегшення боргового тягаря найбідніших країн. Це вивільнить для них мільярди доларів. І це саме те, що нам потрібно».

Георгієва ще зазначила, що МВФ терміново треба близько 18 мільярдів доларів для Програми скорочення бідності та стимулювання економічного зростання бідних країн.

4. США не фінансуватимуть ВООЗ: Дональд Трамп вимагає розслідування

США не фінансуватимуть ВООЗ
Трамп вимагає розслідування

[Дональд Трамп, президент США]:
«Всесвітня організація охорони здоров’я не впоралася зі своїми прямими обов’язками й має бути притягнута до відповідальності».

Президент США Дональд Трамп заявив, що його країна припиняє фінансувати ВООЗ, оскільки вона пізно попередила світ про небезпеку епідемії коронавірусу, а також повторювала неправдиву інформацію Китаю про ситуацію з епідемією.

Так ВООЗ тривалий час підтримувала запевнення Пекіна, що немає підтверджень того, що вірус передається від людини до людини.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Якби ВООЗ послала медичних експертів до Китаю, щоб оцінити ситуацію на місці, якби вона заявила про недостатню прозорість у Китаї, спалах можна було б придушити в зародку, і було б дуже мало смертей, дуже мало, якщо порівняти з нинішньою кількістю. Це б урятувало тисячі життів і не завдало б шкоди світовій економіці. Замість цього ВООЗ свідомо сприйняла запевнення Китаю за щиру правду. Вона захищала дії влади Китаю й навіть хвалила його».

2019 США перерахували ВООЗ близько 400 мільйонів доларів. Це близько 15% загального бюджету організації. Для порівняння, Китай виділив організації близько 40 мільйонів.

Дональд Трамп сказав, що хоче розслідувати реакцію ВООЗ на епідемію. Водночас він зауважив, що його країна й далі вкладатиме гроші у всесвітню охорону здоров’я.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Ми й далі спілкуватимемося з ВООЗ, щоб перевірити чи проведе вона реальні реформи. Поки ми переспрямуємо кошти на пряму взаємодію з іншими країнами».

Коли почалася епідемія коронавірусу, ВООЗ закликала всі країни виділити більш як мільярд доларів.

5. ОПЕК+ затвердив рекордне в історії зменшення видобутку нафти

Зменшення видобутку затвердили
ОПЕК+

Телеконференція в Ер-Ріяді — столиці Саудівської Аравії. На ній країни-члени ОПЕК і держави-партнери затверджують рекордне зменшення видобутку нафти на найближчі місяці.

Цю угоду ОПЕК+ уже назвали історичною, бо це зменшення — найбільше в історії.

Така потреба виникла у зв’язку з пандемією коронавірусу, через яку знизився попит на пальне й впали ціни на нафту. Як наслідок, у бюджетах найбільших нафтовидобувних країн утворилася діра. Особливо постраждав американський шельфовий видобуток, оскільки він найбільш уразливий перед низькими цінами, бо його вартість найвища.

Переговори ОПЕК+ тривали чотири дні. Зрештою затвердили зменшення видобутку на обсяг, що дорівнює 10% світового постачання нафти. У травні й червні за день видобуватимуть на 9 мільйонів 700 тисяч барелів менше.

Загалом зменшувати будуть поетапно впродовж двох років — до квітня 2022-го.

Варто зазначити, що на картель тиснув Дональд Трамп, закликаючи скоротити видобуток, щоб відновити ціни на нафту.

6. У Китаї можливий новий спалах коронавірусу

Можливий новий спалах епідемії
Китай

Влада Китаю заявила, що північно-східні регіони на кордоні з Росією можуть стати новим осередком спалаху коронавірусу в країні. Так кількість нових випадків, за офіційною статистикою, зросла до рекордного рівня за останні півтора місяця. Водночас, як кажуть чиновники, понад 90% нових хворих — приїжджі. Здебільшого це китайці, які повертаються з Росії.

Цю лікарню недавно відкрили в місті Суйфеньхе провінції Хейлунцзян. Як повідомляють, вона розрахована на 600 пацієнтів з помірними симптомами коронавірусу.

Тут, а також у місті Харбін уже зобов’язали всіх приїжджих 28 днів бути на карантині. Також новоприбулі мусять пройти тест на коронавірус.

Загалом із квітня обмежувальні заходи повторно запровадили в одному з повітів центральної провінції Хенань, у містах на півночі провінції Хейлунцзян, а також у деяких районах міста Гуанчжоу.

Водночас надходять повідомлення, що новий спалах може початися не лише через заїжджих хворих. У країні також і далі виявляють багато безсимптомних пацієнтів. Китайська влада почала їх включати до офіційної статистики лише з 1 квітня. Відтоді додано сотні таких інфікованих.

Головний епідеміолог країни сказав, що такі випадки становлять лише 4,4% усіх підтверджених. Однак раніше гонконзьке видання South China Morning Post повідомляло, що цей відсоток може сягати третини виявлених випадків захворювання.

Кілька тижнів Китай повідомляв про дуже невелику кількість нових хворих всередині країни. Однак інтерв’ю з китайцями й внутрішні доповіді, які отримало видання Epoch Times, свідчать про те, що місцева влада, найімовірніше, занижує чисельність. Приміром, за даними Управління охорони здоров’я міста Ухань за 14 березня, того дня там перевірили тести 16 тисяч пацієнтів. 373 дали позитивний результат на коронавірус. Однак офіційно повідомили лише про чотирьох нових інфікованих.

7. Ситуацію з навалою сарани в Африці ускладнює пандемія

Навала сарани
Східна Африка

У Східній Африці намагаються впоратися з навалою сарани — уже другою за останні кілька місяців. І все це на тлі обмежень через пандемію коронавірусу.

Потерпає Ефіопія, Кенія та Сомалі. Як повідомляють у Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН, навала цих комах-шкідників стала небувалою загрозою продовольчій безпеці трьох країн.

Тут через поширення коронавірусу запровадили обмеження на пересування персоналу й використання пестицидів. Однак попри це й далі намагаються стримувати хмари сарани.

[Амброз Нгетіх, співробітник проекту ООН]:
«Тільки-но намагаєшся стримати її розповсюдження в одному регіоні, одразу ж починається навала в іншому. І неможливо контролювати все це одночасно».

Кількість сарани в Східній Африці різко зросла наприкінці минулого року. Причиною стали незвичайні погодні умови. Хмари шкідників прийшли з Ємену.

Тепер вони з’їдають посіви нового сільгоспсезону.

[Джорж Доддс, фермер]:
«Для дрібних фермерів це дуже велика проблема. Для всієї продовольчої безпеки Кенії. Плюс проблема з коронавірусом. Як нам годувати країну? Уся наша продукція йде на місцеві ринки».

Рій пустельної сарани площею квадратний кілометр містить до 80 мільйонів комах.

ООН попереджає, що, якщо не вжити заходів, то майбутнього сезону дощів кількість сарани може зрости у двадцять разів.

8. Проект «План Б» допомагає угорцям знайти роботу під час карантину

«План Б» допомагає знайти роботу
Дунакесі, Угорщина

Молода угорка Ніколетта працювала в будапештському ресторані класу люкс. Коли через коронавірус у країні оголосили карантин, вона втратила роботу. Та зараз дівчина знову при ділі — трудиться на стайні в Дунакесі.

У дитинстві Ніколетта проводила багато часу з кіньми, тому почувається на своєму місці. А роботу їй допомогло знайти одне угорське агентство, яке розпочало проект «План Б».

[Ніколетта Говард, колишня співробітниця ресторану]:
«Для мене це велике випробування на стійкість, на здатність витримувати життєві труднощі. І мені здається, усе йде добре».

«План Б» виник, коли співзасновнику агентства почали телефонувати друзі й ділові партнери, яких звільнили або які самі змушені звільняти співробітників. Автор проекту каже, що навряд чи знайде комусь роботу мрії, а просто допомагає пережити важкі часи.

[Дьордь Саллай, автор проекту «План Б»]:
«У людей, які реєструються в нас, виникли серйозні життєві проблеми. Вони готові йти на компроміси й готові працювати навіть у новій сфері».

У базі даних проекту «План Б» уже 18 тисяч резюме й 8000 вакансій.

9. Дві хворі на коронавірус перуанки народили здорових малюків

Народження здорових малюків
Ліма, Перу

У Перу дві вагітні пацієнтки, у яких виявили COVID-19, народили здорових малюків. В обох малят результати тесту на коронавірус негативні. Про це повідомила одна зі столичних лікарень.

Перша дитина народилася 27-го, друга — 31 березня. Обидві з’явилися на світ шляхом кесаревого розтину. Лікарі наполягли на цьому, щоб уникнути ускладнень.

[Карлос Альбретч, лікар]:
«Вертикальної передачі не було. Це означає, що матері не заразили своїх дітей. Тепер слід подбати, щоб зараження не було й надалі».

Обидві матері в доброму стані й переносять хворобу легко. Через це їм дозволили піклуватися про малюків.

[Карлос Альбретч, лікар]:
«Щодо наших двох пацієнток, на щастя, у них добре здоров’я, тому вони можуть тісно контактувати з новонародженими, але також треба дотримуватися певних рекомендацій».

Раніше припускали, що матері можуть передавати COVID-19 своїм дітям в утробі. Однак ці два випадки підтверджують гіпотезу, що через плаценту новий вірус не передається.

10. 99-річний ветеран зібрав 5 мільйонів фунтів стерлінгів для медиків, які лікують пацієнтів із COVID-19

Ветеран зібрав гроші для медиків
Бедфордшир, Велика Британія

99-річному ветерану британської армії Тому Муру вдалося зібрати понад п’ять мільйонів фунтів стерлінгів для Національної служби охорони здоров’я. Причому він не просто закликав жертвувати гроші, але й сам докладає зусиль для цієї кампанії.

Дідусь зобов’язався щодня прогулюватися у дворі свого дому. Спираючись на ходунки з колесами, він ходить туди й назад десять разів, загалом долаючи дистанцію 250 метрів. Наприкінці квітня йому виповниться 100 років, і до того часу ветеран хоче 100 разів пройти вздовж 25-метрового двору.

Гроші призначені для медиків і волонтерів, які доглядають за пацієнтами з коронавірусом.

[Том Мур, ветеран]:
«Пам’ятайте, що завтра настане хороший день. І завтра ви дізнаєтеся, що все буде краще, ніж сьогодні, навіть якщо сьогодні все було добре. У мене все добре сьогодні, так буде й завтра. Я завжди дивлюся на все з такої позиції».

Спочатку дідусь хотів зібрати 500 тисяч фунтів, але радів би навіть ста тисячам. Результат перевершив його очікування в десять разів. Гроші пожертвувало понад 250 тисяч осіб.

11. Онлайн-екскурсії, танці й медитація: що роблять українці на карантині

Заняття на карантині
Як українці проводять дозвілля

Зайнятися танцями, опанувати програмування й навчитися грати на музичному інструменті. Українці, коротаючи своє дозвілля на карантині, стають дедалі винахідливішими.

Тоді як багато хто змушений залишатися вдома, київський гід Ксенія Гак пропонує здійснити екскурсію спорожнілими двориками української столиці онлайн. Звичайно, дотримуючись усіх заходів безпеки.

[Ксенія Гак, екскурсовод]:
«Ми трішки пройдемо. Я вам покажу кілька своїх найулюбленіших двориків».

Ну а щоб проведені за екраном години не відклалися на боках, фітнес-інструктор Анна Кривенда радить зайнятися стречингом, пілатесом і танцями. Уже звичний спортзал на час карантину пропонує змінити на власну кімнату. Сьогодні у неї онлайн-урок зумби.

[Анна Кривенда, тренер із Zumba-фітнесу]:
«Треба працювати — своїх клієнтів я залишити не можу. І це взагалі можливість підтримувати себе у формі й далі займатися, щоб після карантину вийти в гарній формі».

А в цей час її діти відпрацьовують прийоми карате. Оскільки з тренером нині займатися змоги немає, вони тренуються за допомогою відеоуроків. І це теж дає результат.

[Георгій Кривенда, каратист]:
«Я вже відпрацював удар йоко гері та всі удари ногою».

Їхній тренер уважає, що маленькі спортсмени повинні виконувати фізичні вправи щодня.

[Вікторія Левенець, тренер з карате]:
«Відтискання, присідання, прес і скакалка. Діти не втратять свої форми, а техніку ми вже наздоженемо після карантину».

А Міністерство охорони здоров’я України серед інших рекомендацій, як знизити рівень стресу, пропонує українцям зайнятися медитацією та самовдосконаленням.

Олександр Німенко якраз проводить такі заняття в соцмережах кілька разів на тиждень.

[Олександр Німенко, практикувальник Фалунь Дафа]:
«Те, чим я займаюся близько 20 років, це і є саме практика вдосконалення, медитації. Вона називається Фалунь Дафа. До того, як ти починаєш займатися, голова повна думок. Думаєш про те про се. А після практики все зайве забирається, і свідомість стає спокійнішою та умиротворенішою».

Згідно з даними Google Trends, в українців найпопулярнішим дозвіллям стали онлайн-курси й настільні ігри.

12. Парижанин проводить живі вікторини з власного балкона

Як розвіяти нудьгу?
Париж, Франція

«Скільки букв поміщається на підставці для гри в скрабл?»

Ноам Картозо з балкона своєї квартири в Парижі ставить запитання на загальні теми. А сусіди з того ж будинку й будинку навпроти викрикують свої варіанти відповідей.

Такі щоденні вікторини в умовах карантину для цих людей стали розрадою. Вони вже кілька тижнів допомагають розвіяти нудьгу.

Ноам — актор і комік. Він проводить вікторини й транслює їх на своїй сторінці в Instagram. Одне з відео набрало понад мільйон сто тисяч переглядів.

Два тижні тому, до того як почалися такі веселі ігри, у Ноама було всього 6000 підписників. А нині веж понад 48 тисяч.

[Ноам Картозо, ведучий вікторин з балкона]:
«Ми виходимо щовечора о восьмій годині, щоби поаплодувати медичним працівникам, які борються з вірусом. Я помітив, що сусіди в умовах ізоляції похнюпили носи. Тож подумав, що зможу їх трохи розважити. Одного вечора я ввімкнув музику, але побачив, що танцював лише я один. А потім придумав кілька запитань і запропонував пограти».

Команди у вікторині формуються просто: один будинок проти іншого. За перемогу нагороджують туалетним папером і макаронами.

Сусіди оцінили таку розвагу.

[Паола Колес, учасниця гри]:
«Так, дні здаються коротшими, щовечора чекаємо восьмої».

Картозо назвав свою гру «Запитання для балкона» — за аналогією до вікторини «Запитання для чемпіона», яку транслює один французький телеканал.

13. Сад каменів площею 60 гектарів: киргизький музей просто неба

Музей каменів
Киргизстан

Це місце називається садом каменів. Розташоване воно неподалік від киргизького міста Чолпон-Ата і є своєрідним музеєм просто неба. Сюди приїжджають, щоб подивитися на петрогліфи — малюнки, вирізані на каменях.

Загалом тут приблизно 4000 малюнків. Учені вважають, що їх створили тисячі років тому. А лежать ці камені на площі 60 гектарів.

Доглядач музею каже, що брили принесло сюди внаслідок природного явища.

[Жанат Содакаєв, доглядач музею]:
«Із цієї ущелини приблизно 30 тисяч років (тому) зійшов великий потік води й приніс все це каміння. Це сталося приблизно 30?35 тисяч років тому. Також ви бачите, що різне каміння має чорну оболонку. Це натуральний магній».

Учені кажуть, що на такій оболонці кочові племена, які жили тисячі років тому на території сучасного Киргизстану, почали видряпувати залізом малюнки та візерунки.

Розмір каменів варіюється від трьох сантиметрів до трьох метрів. На них зображені кози, верблюди, коні, вершники, собаки, олені. Також на території музею можна побачити викладені з каміння великі кола. Їх використовували для ритуалів. Це триває й дотепер.

[Жанат Содакаєв, доглядач музею]:
«Тут ви бачите піали. Тобто тут і понині… У нас у Киргизстані залишився приблизно 1% язичників. Вони приходять сюди й виконують свої (ритуали)».

Музей каменів розташований на північному березі озера Іссик-Куль, яке також важливе для істориків. Учені кажуть, що тут вони можуть докладніше вивчити життя кочових племен.

14. В Індії під час карантину підгодовують священних мавпочок

Мавп рятують від голоду
Горакхпур, Індія

Десятки сірих лангурів вибігли з парку до людей, надіючись на частування. Ці мавпочки в індійському окрузі Горакхпур завжди покладалися на місцевих жителів. Але коли в Індії запровадили тритижневий карантин, вони втратили підтримку.

Однак місцеві віряни, що працюють при храмі, не кидають лангурів напризволяще. Вони годують їх вранці й увечері.

[Вінод Нішад, житель Горакхпуру]:
«Коли почався карантин, я побачив, що мавпи вештаються навколо. Раніше вони вибігали, щойно прийде людина. І я збагнув, що їм нема чого їсти. Ми годуємо їх коржиками пурі, солодощами й нутом».

Сірих лангурів в Індії вважають священними мавпами. Їх також називають хануманами чи гульманами. Хануман — це мавпоподібне божество в індуїзмі. Його шанують як покровителя наук і сільського життя.

Лангури часто розоряють сільськогосподарські посіви й залазять у будинки людей, звідки забирають їжу й речі. Однак мавпам усе минається, бо навіть кричати на них уважається гріхом.

15. Угорський оркестр знайшов спосіб, як підняти людям настрій

Оркестр переносить музику на вулиці
Будапешт, Угорщина

Безлюдними вулицями Будапешта розливаються звуки класичної музики. Через карантин Угорський симфонічний оркестр виступати перестав, але вирішив підбадьорити всіх, хто зараз перебуває в самоізоляції. Автомобіль зі звукопідсилювальною апаратурою транслює записи концертів.

Машина стає біля будинку для людей похилого віку. Медсестри танцюють під вікнами, і виходить справжня вистава.

[Агнеш Серемі, директор будинку для людей похилого віку]:
«Гадаю, це неоціненно. Люди похилого віку й співробітниці закладу були зворушені до сліз. Коли бачимо таку любов і підтримку, то відчуваємо, що вони поруч з нами. Це нам усім додає сил».

Цього року симфонічному оркестрові виповнюється 75 років. Його заснувала державна залізнична компанія. Після Другої світової війни музиканти їздили зруйнованою країною й теж виступали, щоб надихнути людей.

Керівник оркестру вважає, що зараз також настав час, коли необхідно всіх підтримати. А найкращий для цього інструмент — класична музика.

16. Греки сидять на карантині, а весна вступає у свої права

Весна входить у свої права
Греція

Поки греки сидять у самоізоляції, весна вступає у свої права. В Афінах дерева вкрилися листям, а килим із зеленої трави прикрасили різнобарвні польові квіти. І вже всюди дзижчать працьовиті бджоли.

На тлі соковитої зелені афінські пам’ятки на вигляд ще ефектніші. Щоправда, наразі тут безлюдно. До країни не приїжджають туристи, а самих греків просять не виходити на вулицю без крайньої потреби.

А це ведмежий заповідник Арктурос на півночі країни. Тут після зимової сплячки прокинулися ведмеді. Бродять лісом, шукають їжу. Поки заповідник закритий для туристів, підгодовувати тварин допомагають спонсори.

У місцевому притулку живуть двоє однорічних ведмежат – Бредлі й Купер. Коли вони навчаться виживати самостійно, їх випустять у дику природу. Перед цим тваринам надінуть нашийники з радіомаяками, щоби стежити за їх пересуванням.

У заповіднику також мешкають олені, вовки та інші звірі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: