28.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 23 квітня)

Огляд світових подій (з 19 по 23 квітня)

1. Коронавірус у світі: останні дані Коронавірус у світі Останні новини У США зафіксовано понад 880..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Коронавірус у світі: останні дані

Коронавірус у світі
Останні новини

У США зафіксовано понад 880 тисяч випадків зараження коронавірусом і більш як 50 тисяч померлих. За цим показником країна лідирує у світі.

Губернатор Каліфорнії повідомив, що від початку епідемії минула середа була найсмертоноснішим днем у штаті. Тоді від коронавірусу померло 115 осіб. Він ще раз закликав дотримуватися дистанціювання й не піддаватися спокусі відправитися на природу.

[Гевін Ньюсом, губернатор штату Каліфорнія]:
«Люди, мабуть, захочуть піти на пляжі, у парки, на дитячі майданчики, піти в похід. Гадаю, що таких людей буде більше. Але, думаю, якщо не дотримуватися дистанціювання, то вже за тиждень я повідомлятиму про те, що показники знову зростають. Навряд чи хтось хоче таке почути».

У Європі за кількістю хворих лідирують Іспанія, Італія та Франція. В Іспанії COVID-19 виявили більш як у 213 тисяч осіб. Водночас влада вважає, що пік епідемії, найімовірніше, уже пройдено.

У країні від епідемії померло понад 22 тисячі осіб. Медики в лікарнях Барселони кажуть, що поліпшення помітні, проте ситуація ще не нормалізувалася.

[Педро Кастро, лікар із Барселони]:
«Спочатку нам довелося втричі збільшити кількість місць для критично хворих осіб. Але останніми днями у нас більше виписаних, ніж нових пацієнтів».

У Німеччині понад 153 тисячі хворих, водночас померлих учетверо менше, ніж в Іспанії. У країні вже поступово відновлюють роботу школи. Поки тільки старші класи. Учні дотримуються суворого дистанціювання.

У Японії на круїзному лайнері Costa Atlantica, що стоїть у порту Нагасакі, серед персоналу вже виявлено понад 90 інфікованих коронавірусом. Пасажирів на кораблі немає.

2. Австралія закликає розслідувати причини виникнення пандемії

Чи винен Китай у пандемії
Австралія хоче розслідування

Прем’єр-міністр Австралії намагається заручитися підтримкою західних країн, таких як США, Німеччина та Франція, щоби провести міжнародне розслідування причин виникнення пандемії коронавірусу. Це він обговорив із лідерами країн у телефонних бесідах.

Офіційна Канберра, як і Вашингтон, уважає, що до глобального розповсюдження вірусу призвело те, що компартія Китаю пізно повідомила світу про його небезпеку.

Австралійський уряд обмірковує, чи варто наділяти Всесвітню організацію охорони здоров’я такими повноваженнями, які б дали їй змогу відправляти своїх інспекторів для перевірки, не чекаючи згоди влади країни.

Водночас президент Франції вже сказав, що зараз головне завдання — перемогти пандемію. А потім можна буде шукати винних. Такі коментарі звучать і від Великої Британії.

Пекін усі звинувачення відкидає, а також каже, що австралійські законодавці йдуть на поводу у США.

Білий дім раніше жорстко розкритикував Китай за його реакцію на епідемію.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Китай не поділився інформацією, яку мав. Замість цього він приховав, наскільки небезпечною є хвороба. Він упродовж місяця не повідомляв про можливість передання вірусу від людини до людини, поки хвороба не поширилася до всіх провінцій Китаю. Щоб не дати тестувати нові проби, він піддавав цензурі тих, хто намагався попередити світ. І він також знищив ті проби, які вже були».

Вашингтон тимчасово перестав фінансувати ВООЗ, позбавивши організацію найбільшого членського внеску. На думку уряду США, Всесвітня організація охорони здоров’я не тільки не поставила під сумнів заяви КНР, але ще й хвалила Китай за ефективне стримування епідемії.

3. Дональд Трамп назвав історичне падіння цін на нафту короткочасним

Історичне падіння цін на нафту
Вашингтон, США

Президент США Дональд Трамп сказав, що його адміністрація розгляне можливість припинити постачання нафти із Саудівської Аравії після історичного падіння цін на сировину.

У понеділок американська нафта марки WTI пішла на світових біржах у мінус. Тобто трейдери доплачували покупцям, аби збути свою продукцію. Пізніше вона вийшла з негативної зони, і у вівторок на початку торгів її ціна досягла долара й десяти центів за барель на травневе поставляння.

Дональд Трамп зазначив, що це явище короткострокове й спричинене фінансовим тиском через коронавірус. Він сказав, що планує дістати схвалення Конгресу на наповнення національних резервів, які становлять 285 мільйонів літрів.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Якщо ми можемо купити її за безцінь, то будемо намагатися купити максимальну кількість. Краще за це може бути тільки те, що тобі доплачують за купівлю нафти. Але це короткочасна криза. Ви маєте це розуміти».

Ціни на нафту впали через низький попит, що виник у зв’язку з пандемією коронавірусу й карантинними заходами, які впровадили майже в усьому світі. Як очікується, попит може знизитися на 30%. Водночас у квітні надлишкове пропонування нафти становитиме 29 мільйонів барелів на добу.

4. Біньямін Нетаньягу залишиться на посаді лише на найближчі 1,5 року

Суперники домовилися
В Ізраїлі з’явиться уряд

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та його головний суперник Бені Ганц підписали угоду про формування уряду національної єдності. Це поклало край року політичного глухого кута й дало змогу уникнути четвертих виборів. До цього під час трьох позачергових голосувань у квітні та вересні минулого року й у березні цього жодна з двох партій не змогла набрати необхідної більшості.

Нині ж політичні сили «Лікуд» Біньяміна Нетаньягу й «Кахоль-лаван» Бені Ганца домовилися розділити термін прем’єрства між двома лідерами. Згідно з угодою, перші півтора року в уряді головуватиме Нетаньягу. Потім його на такий самий термін змінить Ганц, який спочатку обійматиме посаду міністра оборони.

Під час тривалих перемовин сторони обговорювали низку питань, але так і не досягли згоди. Серед них процес призначення суддів і заплановане приєднання ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан.

Упродовж останнього року країною керував тимчасовий уряд, очолюваний Біньяміном Нетаньягу. Прем’єру також нині висунуто звинувачення в корупції, які він відкидає.

Рішення Ганца об’єднатися з нинішнім прем’єром може не сподобатися його прихильникам. Так однією з його головних передвиборчих обіцянок було те, що він за жодних обставин не формуватиме коаліцію з «Лікудом».

[житель Тель-Авіва]:
«Це найкраще рішення, бо в нас зараз понад мільйон безробітних, і більша частина компаній опинилася в складній ситуації. Нам потрібен уряд».

[жителька Тель-Авіва]:
«Звісно, я щаслива. Кожне демократичне суспільство раде новому урядові».

Якби не нова угода, країну неминуче чекав би розпуск парламенту й четверті позачергові вибори.

5. Поліція Гонконгу заарештувала 15 продемократичних активістів

Арешт активістів
Гонконг, КНР

Поліція Гонконгу заарештувала 15 активістів, їм висунули звинувачення в незаконних масових зборах.

Це наймасштабніша кампанія придушення демократичного руху з часів масових протестів у Гонконзі, які вирували торік.

Серед затриманих — відомі учасники продемократичного руху, зокрема магнат-публіцист Джиммі Лай, колишній законодавець та юрист Маргарет Нг і засновник Демократичної партії Мартін Лі.

Також до рук поліції потрапило багато молодих протестувальників.

Поки невідомо, чи відпустили когось із заарештованих.

Протести, які спалахнули торік, спочатку були спрямовані проти спірного закону про екстрадицію, який збиралася ухвалити влада цього особливого адміністративного району КНР. Протестувальники також вимагали від Пекіна перестати втручатися у внутрішні справи Гонконгу. Пізніше вони почали вимагати надати регіонові повну демократію, а також розслідувати інциденти, коли гонконзька поліція застосувала надмірну силу.

Під час придушення демонстрацій поліція заарештувала понад 7800 осіб, звинувативши їх в участі в незаконних протестах і заворушеннях. Цим протестувальникам загрожують терміни ув’язнення до 10 років.

Варто зазначити, що останніми тижнями через пандемію коронавірусу в Гонконзі майже не було акцій непокори.

На думку деяких активістів, влада скористалася лихом, щоби провести арешти саме тоді, коли увага всього світу прикута до пандемії.

6. УВКБ ООН: неспокійна ситуація в ДР Конго заважає боротися з коронавірусом

Бої загрожують переселенцям
Коронавірус у ДР Конго

Насильство, що не припиняється на сході Демократичної Республіки Конго, може перешкодити країні протистояти поширенню коронавірусу, а також ще більше погіршити становище переселенців. Про це попереджає Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Через дії бойовиків останніми роками свій дім вимушено покинуло понад п’ять мільйонів конголезців. Це найбільша група внутрішніх переселенців в Африці. У країні також живе більш як півмільйона біженців із сусідніх держав.

Насильство може перекрити цим людям доступ до медичних послуг.

[Дана Г’юз, регіональний представник УВКБ ООН]:
«Треба переконатися, що тоді як ми дуже сфокусовані на COVID і правильній реакції на нього, ми не забудемо про інші серйозні проблеми».

УВКБ ООН уживає додаткових заходів у таборах для переселенців і транзитних центрах. Простір частіше обробляють антисептиком, на входах вимірюють температуру, а до лекцій про лихоманку Ебола додалися й про COVID-19.

Грошову допомогу переселенцям тепер також надають через мобільні телефони, щоб мінімізувати особисті контакти. Апарати із сім-картами вже отримало майже 6000 осіб.

[Кавуго Кахуко Солоніта, переселенка]:
«Це мені дуже допоможе. Куплю ковдру. Ще маю сина — його звуть Капуль. Він не розмовляє. Усі наші речі згоріли разом із домом. На ці гроші також придбаю йому одяг, бо він зовсім без нічого».

У ДР Конго коронавірусом заразилося щонайменше 350 осіб.

7. Як музика допоможе протистояти новому коронавірусу

Музична протиотрута
Массачусетс, США

Американський інженер і фахівець із матеріалознавства Маркус Бюлер пропонує використати музику, щоб розшифрувати новий коронавірус і знайти проти нього ліки.

Бюлер — професор Массачусетського технологічного інституту. Він помітив, що структура коронавірусу така ж складна, як і класичної музики.

Учений зі своєю командою створив мелодію, яка передає мовою звуків будову шипоподібного білка, що вкриває SARS-CoV-2 і відіграє головну роль у проникненні коронавірусу до клітин людського тіла. У цьому дослідникам допоміг штучний інтелект.

Водночас Бюлер уважає, що музична композиція — це більш інтуїтивний спосіб вивчення білка.

[Маркус Бюлер, професор і дослідник]:
«Те, що людське вухо вловлює за кілька секунд відтворення музики, очі людини можуть сприйняти лише за наявності багатьох зображень і різних збільшених фрагментів».

Музичний твір, який відтворює структуру білка коронавірусу мовою звуків, триває годину й 50 хвилин. Його вже завантажили на вебсайт SoundCloud.

Деякі користувачі зазначили, що спочатку музика плавна й красива. Бюлер каже, що це не дивно, зважаючи на те, як легко шипоподібний білок завойовує довіру клітин людини.

[Маркус Бюлер, професор і дослідник]:
«Він дуже ефективно обманює клітину й змушує її відчинити свої двері. Потім заражає вас і розповсюджується далі».

Однак після того як коронавірус активізується, музика стає страшною й сумною.

Науковець упевнений, що саме музика допоможе знайти ліки проти нового коронавірусу. Тож він пропонує створити мелодію, яка контрастувала б зі звуками коронавірусу. Після цього її можна знову перенести зі звукової форми в матеріальну.

8. Кур’єр і кухар: як японський комік виживає в умовах пандемії

Комік став кур’єром
Токіо, Японія

44-річний японський комік Тайга Фукутані чекає нового замовлення з Uber Eats біля закладу швидкого харчування в Токіо. Каже, що грошей на життя вистачає, якщо розвозити від п’яти замовлень щодня.

До пандемії Тайга виступав на всіляких розважальних заходах і в пабах. Також бував на телебаченні. Його знають як коміка, що пародіює стиль Елвіса Преслі. Однак тепер роботи у сфері розваг зовсім немає.

[Тайга Фукутані, комік]:
«Як артист я взагалі зараз не виступаю. Театри й концертні паби закриті».

Кілька днів на тиждень Тайга також працює в місцевому ресторані. Так він має додатковий заробіток. Однак через пандемію доходи закладу впали вдвічі. Для коміка це означає менше робочих змін.

[Тайга Фукутані, комік]:
«Життя дуже важке. Я заробляю чверть того, що було раніше».

Тайга каже, що хоче звернутися по допомогу, яку держава обіцяла виділити всім постраждалим. Однак не впевнений, що йому її дадуть.

[Тайга Фукутані, комік]:
«Жодних гарантій. Не впевнений, що уряд мені повірить, коли спробую пояснити, скільки роботи втратив. Не знаю, що робити».

Фукутані живе з дружиною й однорічним сином у невеликій квартирці площею 35 квадратних метрів. Він намагався ізолювати свою сім’ю, щоб вона не заразилася. Але на вулицю однаково доводиться виходити.

[Тайга Фукутані, комік]:
«Моя квартира дуже маленька, тому дитина не може довго тут залишатися. Я воджу її до найближчого парку. Але на метро ми не їздимо. Ходимо лише околицями».

Фукутані — один із багатьох коміків не лише в Японії, але й у всьому світі, які залишилися без роботи під час пандемії. Він сподівається, що вже скоро зможе повернутися на сцену.

9. 98-річний французький терапевт лікує й під час епідемії

98-річний лікар не кидає пацієнтів
Шевії-Ларю, Франція

98-річний французький лікар Крістіан Шене відомий тим, що навіть у такому поважному віці все ще лікує людей. Медик не покинув пацієнтів і під час епідемії коронавірусу. Він консультує їх телефоном або через інтернет із поліклініки в містечку Шевії-Ларю.

Терапевт скасував особисті прийоми після того, як до нього прийшло двоє пацієнтів із COVID-19.

[Крістіан Шене, лікар]:
«Я спілкувався з кількома хворими людьми, які мали позитивний аналіз. Було би дивно, якби я не заразився. Деякий час у мене проявлялися симптоми».

Лікар вимушено пішов на двотижневий карантин. Та потім знову повернувся до роботи. Він також знову почав відвідувати будинок для колишніх церковних служителів похилого віку. Попри ризик нового зараження, Крістіан не хоче скасовувати візити. Туди він ходить майже 70 років.

[жителька Шевії-Дарю]:
«Я знаю його в обличчя, та ніколи не була його пацієнткою. Ви, певне, чули про нього. Він незвичайна людина. У такому поважному віці має ясний розум і життєрадісний настрій».

Спалах коронавірусу змусив Крістіана розчаруватися в сучасній охороні здоров’я Франції. Він нарікає на те, що неможливо визначити всіх хворих та ізолювати всіх заражених. На думку лікаря, медики відчувають себе безсилими.

[Крістіан Шене, лікар]:
«Я ніколи не переживав такого. Я застав після війни повернення епідемії тифу, але заражених медиків було дуже мало. Ми мали маски, були добре захищеними. Насправді, мали протигази. Було важко, але ми не заразилися. Ізолювали хворих і їх лікували».

Крістіан родом із міста Анже, що на заході Франції. Спочатку був зварювальником, але незабаром вивчився на рентгенолога, а потім почав працювати терапевтом. Цього року лікарю виповниться 99 років.

10. Данський перукар дякує тим, хто не стригся вдома

Перукарні знову відкрилися
Копенгаген, Данія

У Данії після місяця карантину знову відкрилися перукарні. У цьому салоні в центрі Копенгагена розклад заповнений на два тижні вперед.

Мартін під час самоізоляції мріяв про зустріч із друзями й про те, щоб скоріше постригтися.

[Мартін Бостон, клієнт]:
«Зазвичай я підстригаюся приблизно раз на місяць. У мене досить коротка стрижка. Щоб трохи вкоротити волосся, потрібно, щоб ми з Еріком зустрілися».

Перукар Ерік Бернссон уже встиг обслужити клієнтів, які, не витримавши, стриглися вдома. Виправляти такі зачіски досить складно.

[Ерік Бернссон, перукар]:
«Хочу скористатися цією можливістю й сказати тим, хто не стригся вдома: дуже дякую».

Майстри й клієнти не надягають масок. Однак усіх інших запобіжних заходів дотримуються. Під час стриження використовують одноразові поліетиленові накидки. А після кожного клієнта перукар дезінфікує інструменти й меблі.

11. Фітнес для сусідів: британський тренер проводить заняття прямо на вулиці

Фітнес для сусідів
Чігвелл, Велика Британія

За час карантину британський фітнес-тренер Еліз уже звикла проводити онлайн-заняття. Однак тепер вона виходить на вулицю в містечку Чігвелл, щоб підтримувати своїх сусідів.

[Еліз Блеммінгс, тренер]:
«Люди виходять, бо знають, що їхнє серце заб’ється частіше, виробляться “гормони радості”, і, повернувшись додому, вони подумають, що почуваються ліпше, ніж якби вели монотонне життя».

На тренування виходять від старого до малого.

[жителька Чігвелла]:
«Це добре для всіх — ось так вийти. І відчувається єдність. Дуже мило й чудово, що Еліз це зробила. Усім подобається».

[жителька Чігвелла]:
«Це просто весело. І ще дуже важливо те, що ми спілкуємося. Треба знати сусідів, з якими насправді ми не були знайомими».

Еліз родом із Манчестера, тому називає себе «манкуніанцем-мотиватором». Манкуніанець — це ще одна назва манчестерців.

Дівчина готова проводити наснажливі тренування доти, доки вони будуть потрібні сусідам. А ще вона сподівається, що й після карантину дружні стосунки між жителями вулиці збережуться.

12. У Йосемітському заповіднику осміліли дикі тварини

Карантин змінює дику природу
штат Каліфорнія, США

У Йосемітському національному парку, що на півночі штату Каліфорнія, уже пробивається весняна трава, на деревах зеленіє листя й прокидаються після сплячки ведмеді. Цього року працівники заповідника бачать їх частіше, ніж зазвичай. І все через карантин.

Також осміліли олені. Вони без страху прогулюються безлюдною дорогою.

[Френк Дін, президент Йосемітського національного парку]:
«Якби ви опинилися в парку, то побачили б дивовижне видовище, бо зараз там дуже тихо. У заповіднику немає людей, крім доглядачів та кількох місцевих жителів. Це дивовижна сцена. Чуєш шум річки, звуки дикої природи й птахів».

Парк відомий своїми водоспадами й гігантськими секвоями. За рік тут буває понад три мільйони мандрівників. Туристичний сезон зазвичай триває з квітня по жовтень. Та цієї весни заповідник закритий, тому звірі посмілішали.

Президент Йосемітського національного парку вважає, що природа вітає зміни, спричинені карантином.

[Френк Дін, президент Йосемітського національного парку]:
«Найпомітніше змінилася поведінка койотів. Вони зараз виходять навіть удень і не бояться. Вони запросто проходять повз людей, а також бродять поруч із будинками».

Керівництво парку чекає, що влітку сюди знову приїдуть мандрівники. Та заповідник, імовірно, чекають зміни. Люди, напевне, муситимуть дотримуватися соціального дистанціювання. Це позначиться на наповненості готелів, а також на роботі ресторанів та інших закладів. Також тут поменшає персоналу.

13. Пара одружилася на стоянці замість Гаваїв

Весілля на стоянці замість Гаваїв
Анагайм, США

Стоянка в каліфорнійському місті Анагайм не схожа на райський острів, та все ж замінила його молодятам Еллісон та Серхіо. Закохані планували забрати свідоцтво про шлюб й одразу полетіти на Гаваї, щоб там зіграти весілля мрії.

Плани зруйнувалися, коли в Каліфорнії запровадили карантин.

[Еллісон Ранхель, наречена]:
«Нам зателефонували й сказали, що відділ одружень закривається й ми, на жаль, не можемо одружитися».

Однак пізніше держустанова вирішила відновити роботу. Церемонії проходять на стоянці хокейного стадіону.

[Серхіо Ранхель, наречений]:
«Це моє весілля на Гаваях, тому на мені шльопанці й шорти».

Молодята й уявити не могли, що найважливіша подія в їхньому житті відбудеться на стоянці. Але вони не переймаються й кажуть, що треба просто пристосуватися до нових обставин.

Традиційного весільного застілля в них теж не буде. Молодята заїдуть у ресторан швидкого харчування для автомобілістів.

14. Зовсім бабуся: пінгвінові Гумбольдта в британському зоопарку виповнилося 30 років

Пінгвіну виповнилося 30 років
Сьюербі, Велика Британія

Пінгвін Гумбольдта з кличкою Розі відсвяткувала 30-річний ювілей. Птаха живе в зоопарку британського міста Сьюербі. Зараз він закритий через карантин, але доглядачі однаково влаштували для пінгвіна свято.

На честь важливої дати Розі отримала збільшену порцію риби.

[Джон Пікерінг, головний доглядач]:
«Середня тривалість життя пінгвіна Гумбольдта в дикій природі — 15?20 років. Розі почувається дуже добре й тому дожила до 30 років. Можливо, вона найстаріший пінгвін Гумбольдта в країні».

Розі живе тут із 1990 року. Вона бере участь у програмі розведення й уже багато років успішно висиджує пташенят. Самичка ділить вольєр із пінгвінами Діоном, Пінгу й Пенні.

У дикій природі живе 12 тисяч пар пінгвінів Гумбольдта. Вони гніздяться на кам’янистих берегах Перу й Чилі, де проходить холодна Перуанська течія.

15. В іспанській пустелі їздять ковбої й танцюють канкан

Частинка історії Голлівуду
Табернас, Іспанія

В іспанській пустелі Табернас є можливість зануритися в атмосферу Дикого Заходу. Тут стоїть ковбойське містечко, де їздять вершники й вози, влаштовують театралізовані поєдинки на револьверах, а в салунах танцюють канкан.

Усе це — частина голлівудської історії. Це містечко служило декораціями для багатьох вестернів. Серед них була й знаменита «Доларова трилогія», головну роль у якій зіграв Клінт Іствуд. Це три фільми в жанрі спагеті-вестерну режисера Серджо Леоне.

Містечко збереглося завдяки одному каскадерові, який у 70-х роках придбав ці декорації й перетворив їх на туристичне визначне місце під назвою «Форт Браво».

Для туристів тут проводять цілі вистави, щоб вони ще більше занурилися в атмосферу ковбойського життя.

[Матіас, актор]:
«Я вживаюся в роль відразу ж, як приїду сюди вранці. Маю коня. Я його мию, чищу, готую сідло, револьвер. З цієї миті я вже у фільмі. Я оточений декораціями й глибокою кінематографічною історією».

Та у «Форті Браво» є не лише ковбойські декорації. Тут можна побачити також іспанські колоніальні будівлі й вігвами американських індіанців.

[Стів, турист із Франції]:
«Відчув, що ніби побував у фільмі. Я шанувальник вестернів, особливо фільмів із музикою Енніо Морріконе. Єдине, чого мені бракує, це костюма. Та я одягся максимально наближено до обстановки. Весь день почуваюся дитиною».

Каскадер Рафаель Моліна купив це місце в 1977 році приблизно за 6000 доларів. На початку 80-х він почав брати плату за відвідування декорацій. Пізніше додалося театралізоване шоу, а салун став справжнім баром.

У «Форт Браво», як і раніше, знімають рекламу й телевізійні фільми. Але зараз це місце поки закрили через загальнонаціональний карантин.

16. Відкриття виставки тюльпанів у Києві скасували, але на квіти можна подивитися онлайн

Виставка квітів онлайн
Київ, Україна

Днями на Співочому полі в Києві мала відкритися десята ювілейна виставка тюльпанів. Але через карантин парк закритий, відвідувачів не пускають. Зазвичай на захід з’їжджаються сотні людей, але сьогодні тут зовсім порожньо. Уперше в історії виставки квіти не можна побачити наживо.

Однак вихід знайшли. Людям пропонують дивитися на композиції, не виходячи з дому — у соцмережах.

Усього висаджено понад 500 тисяч квітів. Крім тюльпанів тут також нарциси, гіацинти, крокуси, мускарі та інші.

Організатори обіцяють викладати свіжі фото й відео на офіційних сторінках виставки. Кажуть, що хочуть трохи розбавити інформаційний простір яскравими фарбами й позитивними емоціями.

Також у відвідувачів сторінок є можливість виграти у конкурсах абонемент на наступні квіткові експозиції.

Виставка триватиме до 10 травня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: