18.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 13 по 18 жовтня)

Огляд світових подій (з 13 по 18 жовтня)

1. Ізраїльська армія показала ліквідованого лідера ХАМАСу Ліквідація лідера ХАМАСу Ізраїль Ізраїльська армія показала відео з..

Дата завантаження: 2024-10-18

video

1. Ізраїльська армія показала ліквідованого лідера ХАМАСу

Ліквідація лідера ХАМАСу

Ізраїль

Ізраїльська армія показала відео з дрона, на якому, як стверджують, ліквідований лідер ХАМАСу Ях’я Сінвар. Раніше про його загибель оголосив прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу.

Дрон, схоже, влетів у вікно першого поверху зруйнованої будівлі в Секторі Гази. У задній частині кімнати серед уламків можна побачити покриту пилом людину, яка сидить у кріслі. Вона кидає в дрон якийсь металевий предмет. Однак промахується.

Пізніше ізраїльська поліція заявила, що впізнала тіло Сінвара за зразками в базі даних. Командир ХАМАСу провів понад два десятиліття в ізраїльській в’язниці, де йому кілька разів надавали медичну допомогу.

Ях’я Сінвар був головним у плануванні нападу на Ізраїль, що стався торік 7 жовтня. Офіційних заяв від ХАМАСу поки що не було. Але джерела в організації кажуть, що його вбили під час ізраїльської операції в районі Таль-ель-Султан, що на півдні Сектора Гази.

Ізраїльські медіа повідомили, що операція була звичайним рейдом і Сінвара ліквідували випадково. Військовики кажуть, що немає жодних ознак того, що в будівлі були ізраїльські заручники.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала звістку про вбивство бойовика.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Сінвар був лідером терористичної організації, терористичної організації ХАМАС, і він, по суті, був натхненником подій 7 жовтня із вбивствами, різаниною, зґвалтуваннями та викраденнями. Тому його смерть, безперечно, значно послаблює ХАМАС».

А президент США Джо Байден заявив, що ця подія вселила в нього більше надії щодо перспектив припинення вогню. Він привітав Нетаньягу зі смертю Сінвара й додав, що настав час закінчити війну й повернути додому заручників.

2. У Мексиці вбили вже другого мера за нинішній жовтень

Убито другого мера за місяць

Мексика

У Мексиці знову вбили мера — уже другого за цей місяць. Біля свого дому нападу зазнав голова адміністрації міста Канделарія-Локсіча, що на південному заході країни. Місцеві жителі кажуть, що Роман Руїс Бохоркес чесно виконував свої обов’язки й намагався зробити місто кращим.

[Тересо Ернандес, мешканець міста Канделарія-Локсіча]:

«Нам сумно. Я дізнався про це рано-вранці. Ми всі прочитали про це в соціальних мережах. Мені стало сумно; я почав думати, чому це сталося. У нас був мер, який усім допомагав, відремонтував вулицю. Раніше ми не мали вулиці біля парку, а тепер вона дуже гарна».

Губернатор штату Оахака оголосив, що прокуратура розслідує злочин і що винних буде покарано.

Це вже друге вбивство мексиканського мера цього жовтня. Кілька днів тому вбили Алехандро Аркоса — голову міста Чильпансінго. Це сталося лише за шість днів після того, як він обійняв посаду.

Чильпансінго — столиця штату Герреро, що на півдні Мексики, де процвітає злочинність. За три дні до вбивства Аркоса там також застрелили нового секретаря міського уряду.

Загалом напередодні недавніх виборів у штаті вбили шістьох кандидатів.

Однак потерпають не лише ці штати. У всій Мексиці, за червневими даними, за рік було вбито понад 60 політичних діячів. Тобто ця виборча кампанія стала найкривавішою в історії країни.

Клаудія Шейнбаум, яка недавно обійняла посаду президента Мексики, пообіцяла боротися з бандами. Вона оголосила, що розробила план, який допоможе зупинити злочини.

3. КНДР оголосила Південну Корею ворожою країною

Загроза КНДР

Переговори в Сеулі

Північнокорейські ЗМІ назвали Південну Корею «ворожою державою». Вони також підтвердили, що Національні збори країни внесли поправки до конституції відповідно до присяги Кім Чен Ина відмовитися від об’єднання як від національної мети.

Південнокорейські військовики опублікували кадри, на яких, як повідомляють, знято вибухи біля міжкорейського кордону. Згідно із заявою, північнокорейські армійці підірвали всі автомобільні та залізничні шляхи, що ведуть на південь. ЗМІ Північної Кореї назвало це законним заходом, ужитим проти ворожої держави.

А державна телекомпанія KRT показала кадри, на яких студенти записуються до армії. За даними північнокорейських державних ЗМІ, цього тижня близько мільйона 400 тисяч молодих людей подали заяви на вступ до армії. Причиною напливу назвали те, що вони нібито незадоволені провокаціями Сеула, через які дві країни опинилися на межі війни.

Варто зазначити, що Північна та Південна Корея технічно досі перебувають у стані війни після завершення бойових дій у 1953 році. Тоді сторони підписали угоду про перемир’я, проте мирного договору так і не уклали.

Водночас заступник міністра закордонних справ Японії провів переговори зі своїм південнокорейським колегою в Сеулі, щоб зміцнити двосторонні зв’язки на тлі зростання загрози з боку Північної Кореї.

Зустріч відбулася наступного дня після того, як два дипломати високого рангу також обговорили ситуацію зі своїм американським колегою, осудивши КНДР за «навмисне нагнітання напруженості», зокрема за запуск безпілотників і закриття південного кордону.

4. Дострокове голосування в США почалося: американці масово йдуть на дільниці

Дострокове голосування

штат Джорджія, США

Рекордна кількість виборців прийшла на дільниці в Джорджії. Цей штат відкрив дострокове голосування на президентських виборах, які відбудуться 5 листопада.

Виборча комісія штату повідомила, що кількість людей, які проголосували достроково, майже вдвічі перевищила кількість, зареєстровану у 2020 році.

[Метью Браун, виборець]:

«Я думаю, що це екзистенційні вибори. Вони матимуть наслідки для моїх дітей, моїх трьох онуків та багатьох інших людей. Тому дуже важливо, щоб кожен висловив свій голос».

У Джорджії зареєстровано вісім мільйонів 200 тисяч виборців. Цей штат відіграє вирішальну роль у перегонах, у яких кандидат від демократів Камала Гарріс і від республіканців Дональд Трамп ідуть пліч-о-пліч.

[Пег Тімпон, виборниця]:

«Я думаю, що це, мабуть, найважливіший виборчий сезон у нашому житті».

Дострокове голосування розпочалось і в інших штатах, зокрема у Вірджинії, Південній Дакоті та Міннесоті. Воно ознаменувало закінчення напруженої виборчої кампанії, в ході якої Гарріс замінила як кандидат нинішнього президента Джо Байдена, а Трамп пережив два замахи на його життя: один у Пенсильванії, а другий — у своєму гольф-клубі у Флориді.

Дострокове голосування серед виборців США стає дедалі популярнішим: як особисте, так і поштою.

Так, 2020 року до дня виборів проголосувало приблизно 15 % виборців. Це кожен сьомий мешканець США.

Причин дострокового голосування є багато. Дехто живе у віддалених районах. Також на явку 5 листопада можуть вплинути природні катаклізми та інші фактори.

5. КНР оголосила про завершення військових навчань поблизу Тайваню

Військові навчання завершилися

Тайвань ― КНР

Народно-визвольна армія КНР оголосила про успішне завершення військових навчань Joint Sword — 2024 навколо Тайваню. Як було заявлено, вони були попередженням на випадок так званих «сепаратистських актів» острова. Пекін також повідомив, що готовий до подальших дій проти Тайваню.

Тайбей і Вашингтон осудили маневри. Тайвань очікував, що КНР влаштує військові навчання, після виступу президента Вільяма Лая 10 жовтня — у день незалежності острова. Тоді Пекін осудив його промову, у якій той сказав, що КНР не має права представляти Тайвань.

Влада КНР називає острів своєю територію, хоча ніколи ним не керувала. Водночас Лай сказав, що народ Тайваню має сам визначати своє майбутнє.

Армія КНР заявила, що навчання пройшли в Тайванській протоці та на північ, південь та схід від острова.

Міністерство оборони Тайваню зазначило, що в них брали участь 17 військових кораблів та десятки винищувачів.

[Хеш Цзішен, представник міністерства оборони Тайваню]:

«125 літаків, виявлених за один день, — це новий рекорд. Авіаносець “Ляонін” — символ Народно-визвольної армії. І на його борту були винищувачі. Згідно з нашими сьогоднішніми розвідданими, літаки злітали з нього й сідали на авіаносець на схід від Тайваню».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив на спільній пресконференції з Урсулою фон дер Ляєн, що ЄС уважно стежить за ситуацією. Він додав, що поки що, як уважають, ніхто не планує застосовувати силу, щоб змінити стан справ між КНР і Тайванем.

6. Канада вислала індійських дипломатів, уважаючи їх причетними до вбивства лідера сикхів

Вислання індійських дипломатів

Оттава, Канада

Канада вислала шістьох індійських дипломатів, серед яких верховний комісар. Канадський уряд уважає їх причетними до вбивства лідера сикхських сепаратистів, громадянина Канади. Він також заявив, що йому відомо про переслідування інших індійських дисидентів у Канаді.

Індія відразу вжила заходів у відповідь і наказала шістьом канадським дипломатам, зокрема й виконувачу обов’язків верховного комісара, залишити країну до 19 жовтня. Водночас вона заявила, що сама відкликала своїх посланців із Канади.

Дипломатичному скандалу передувала суперечка між двома країнами. Торік прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що має докази причетності індійських агентів до вбивства лідера сикхів Хардіпа Сінгха Ніджара на території Канади. Його застрелили в канадському місті Саррі влітку 2023 року.

Ніджар виступав за створення незалежної сикхської держави Халістан на території штату Пенджаб. Індійська влада оголосила його терористом. Вона також звинувачувала його в готуванні вбивства індуїстського священника.

Зі слів Трюдо, індійські агенти таємно збирали інформацію про членів південноазійської спільноти в Канаді, зокрема про Ніджара, і брали участь у таких правопорушеннях, як погрози, здирство та насильство, зокрема вбивства.

Індія всі звинувачення відкидає. Уряд Канади запропонував їй зняти дипломатичний імунітет із підозрюваних, щоб канадські слідчі могли їх допитати. Індія відмовилася й заявила, що Трюдо має політичні цілі. Зрештою канадська влада вирішила вислати індійських дипломатів.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:

«Докази, які надала поліція, не можна ігнорувати. Висновок лише один: необхідно припиняти злочинну діяльність, яка становить загрозу громадській безпеці в Канаді. Ми завжди будемо насамперед обстоювати право канадців почуватися в безпеці у своїй країні. Ми ніколи не терпітимемо втручання іноземного уряду, який погрожує канадським громадянам і вбиває їх на канадській землі. Це глибоко неприйнятне порушення суверенітету Канади та міжнародного права».

У Канаді мешкає найбільша кількість сикхів за межами їхнього рідного штату Пенджаб.

7. Польща може тимчасово припинити приймати прохання про притулок

Іммігрантам заборонять просити притулок

Польща

Польща планує тимчасово заборонити вихідцям з інших країн подавати прохання про притулок. Про це заявив прем’єр-міністр країни Дональд Туск. Так він хоче обмежити потік нелегальних іммігрантів через кордон із Білоруссю.

Криза почалася 2021 року, коли біля білорусько-польського кордону зібралися тисячі вихідців з Африки та Близького Сходу. Влада Польщі звинуватила Мінськ і Москву в тому, що ті організовують перекидання нелегалів до польського кордону. Росія і Білорусь це заперечують.

2022 року Польща на кордоні з Білоруссю звела високий паркан завдовжки майже 190 кілометрів. На будівництво пішло близько 400 мільйонів доларів. Після цього потік іммігрантів зменшився, але спроби нелегально перетнути кордон не припинилися. Тільки цього року їх було понад 25 тисяч.

[Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі]:

«Якщо я, наприклад, сьогодні чітко заявлю, що одним з елементів імміграційної стратегії буде тимчасове територіальне припинення дії закону про право на притулок, то вимагатиму, щоб це рішення визнали в Європі».

Прем’єр-міністр Польщі має намір найближчим часом подати імміграційну стратегію на засіданні уряду.

Намір Туска вже критикують правозахисні організації. Чимало активістів сподівалися, що прем’єр, який очолює ліберальну партію «Громадянська платформа», відмовиться від жорсткої стратегії попередньої націоналістичної адміністрації.

Однак Туск не послабив жорстких заходів. А в липні парламент Польщі ухвалив закон, який полегшує службам безпеки застосування зброї проти нелегалів на кордоні з Білоруссю.

8. Премію імені Альфреда Нобеля з економіки дали за вивчення нерівності між країнами

Премія імені Нобеля з економіки

Швеція

Троє американських вчених стали лауреатами Премії Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. Їх нагородили за дослідження причин збереження глобальної нерівності, особливо в країнах, що потерпають від корупції і диктатури.

Як повідомила Шведська королівська академія наук, Саймон Джонсон і Джеймс Робінсон, які мають подвійне британо-американське громадянство, а також турецько-американський дослідник Дарон Аджемоглу здобули премію за вивчення того, як формуються інституції і як вони впливають на добробут.

[Якоб Свенссон, голова Комітету в галузі економіки]:

«Зменшення величезних відмінностей у доходах між країнами — одне з найбільших завдань нашого часу».

Лауреатів оголосили наступного дня після виходу звіту Світового банку. Він показав, що 26 найбідніших країн світу, у яких мешкає 40 % найбідніших людей планети, з 2006 року нагромадили ще більше боргів.

Дарон Аджемоглу на пресконференції телефоном сказав, що державні інституції та верховенство закону в багатьох регіонах слабшають.

[Дарон Аджемоглу, лауреат Премії імені Альфреда Нобеля з економіки]:

«Я думаю, що зараз настав час, коли демократії переживають скрутний період. І в якомусь сенсі дуже важливо, щоб вони повернулися до кращого, чистішого управління та дали обіцянку підтримувати демократію».

Аджемоглу й Джонсон працюють у Массачусетському технологічному інституті, а Робінсон — у Чиказькому університеті. 12 років тому Аджемоглу й Робінсон разом видали книжку під назвою «Чому одні країни багаті, а інші бідні». Цю працю назвали епохальною. А рік тому Аджемоглу вже в співавторстві із Джонсоном випустив книжку «Влада та прогрес». У ній викладено причини, чому технологічний прогрес не завжди приводить до процвітання суспільства.

Престижна нагорода з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля — остання нагорода Нобелівського тижня. Грошовий приз цього року становить мільйон 100 тисяч доларів.

9. Прибрати сміття з орбіти: ЄКА уклала контракт із D-Orbit

Прибрати сміття з орбіти

Новий контракт ЄКА

Орбіта Землі переповнена супутниками та космічним сміттям, загальний обсяг якого сягає 7700 тонн.

Тепер італійська фірма D-Orbit заявляє, що її інноваційний апарат GEA може допомогти. Він подовжить термін служби деяких супутників та прибере ті, що не працюють, із зони ризику.

D-Orbit уже уклала контракт на 130 мільйонів доларів із Європейським космічним агентством на розроблення можливостей комерційного обслуговування європейських супутників та прибирання сміття.

Гендиректор D-Orbit Лука Россеттіні розповідає, як працюватиме GEA.

[Лука Россеттіні, генеральний директор D-Orbit]:

«Ми зістикуємося із супутником, а потім можемо подовжити термін його роботи, перемістити в інше місце, щоб обслуговувати інші ринки, або, коли вийде строк служби, прибрати супутник на орбіту-кладовище».

Так звані «орбіти-кладовища» вищі та менш завантажені. Супутники можна залишати там, не створюючи ризику для апаратів, що працюють.

Як альтернативу супутники, що вийшли з ладу, можна направити в атмосферу Землі. Тоді вони згорять під час падіння.

Однак Россеттіні каже, що проєкт GEA має на меті дати космічному сміттю нове життя.

[Лука Россеттіні, генеральний директор D-Orbit]:

«У майбутньому замість того, щоб викидати це сміття, можна буде доставити його на орбітальну станцію перероблення, щоб перетворити на сировину й використати на орбітальних виробничих підприємствах».

10. Електромобілі стали головною темою Паризького автосалону

Паризький автосалон

Франція

90-й Паризький автосалон стартував у Франції. Усупереч тенденції останніх років тут багато учасників. І більшість великих виробників привезли нові електромобілі.

Renault показала кросовер 4 E-Tech Electric. Це сучасна версія популярної моделі минулого століття. Ще одна новинка — хетчбек Renault R5.

Citroen демонструє аж чотири нові моделі: два седани C4, концептуальний позашляховик C5 і новий електричний квадроцикл Ami.

Підтримати французьких виробників приїхав Емманюель Макрон. Він навіть посидів за кермом нового Peugeot. Президент Франції висловився на захист недавнього рішення Єврокомісії підвищити мита на електромобілі з Китаю.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:

«Зараз скрутний час, бо європейський ринок скорочується і водночас Китай стає дуже сильним конкурентом. <…> Якщо певні виробники в Китаї отримують держсубсидії, нам треба запроваджувати мита, щоб це компенсувати. Інакше гра стане несправедливою».

BMW привезла новий електричний седан із родини Neue Klasse. Тут же дебютують дві моделі Mini на батареях: хетчбек і п’ятидверний кросовер. Mini Cooper розганяється до ста кілометрів за годину за 5,9 секунди, а Aceman — за 6,4 секунди. У презентації Mini взяла участь французька акторка Жюльєт Бінош.

Автосалон відвідала ще одна зірка — колишній французький футболіст Ерік Кантона. Він представляє новий Ford Capri — перелицьовану версію культового авто, що сходив з конвеєра з 69 по 86 рік.

На стенді Audi — новий електричний спорт-бек Q6 E-Tron. А Skoda привезла позашляховик Elroq з електричним силовим агрегатом.

Паризький автосалон відвідала й південнокорейська компанія Kia. Вона продемонструвала новий електропозашляховик EV3.

Китайський автовиробник XPeng показав електричний седан P7+.

Cadillac привіз електричний позашляховик Lyriq, запас ходу якого 480 кілометрів.

[Джейк Гроувз, працівник журналу на автомобільну тематику]:

«Схоже, автосалон не помер. Що це означає? Те, що його “смерть” дуже перебільшена, але він пережив надзвичайно складний період. Думаю, він має і далі змінюватися та розвиватися».

Паризький автосалон триватиме до 20 жовтня. Його проводять раз на два роки.

11. Чому оливковим деревам тепер стало комфортно в Угорщині

Оливковий гай

Угорщина

У цьому оливковому гаю збирають урожай. Але це не південноєвропейська країна. На тлі потепління клімату Європи ці оливкові дерева добре ростуть в Угорщині.

Габор Стікс уже багато років експериментує з оливами неподалік міста Печ. Він вирощує дерева на продаж й очікує, що цього разу всі збуде вже до березня.

[Габор Стікс, фермер]:

«Їм подобається цей клімат».

За його словами, галузь вирощування оливкових дерев у країні набирає популярності.

[Габор Стікс, фермер]:

«Нас дедалі більше. Це робить не одна чи дві людини. Нас стає більше в геометричній прогресії».

З 2008 року фермер Чаба Торок купив близько 200 оливкових дерев в Іспанії, щоб посадити їх у себе на винограднику. Його ферма розташована біля озера Балатон на заході Угорщини на вулканічному пагорбі із сонячними схилами, де родючий ґрунт і часто йдуть дощі. І його деревам там добре.

[Чаба Торок, фермер]:

«Наш клімат дедалі більше змінюється на той, де дерева почуваються як удома. Для мене це не питання бажання мати декоративне дерево. Я бачу ці дерева як невіддільну частину ландшафту тут у майбутньому».

Урожай збирає вручну. Потім везе до сусідньої Словенії, де з нього роблять олію першого віджиму. Після цього продає її приблизно по 120 доларів за літр.

Чаба Торок каже, що клімат Південної Європи перетворюється на пустельний. Райони, де оливки можуть процвітати, зміщуються на північ.

Приблизно 40 % оливкової олії у світі виробляє Іспанія. Але через аномальну спеку та тривалу посуху там уже ось як два роки збирають поганий урожай оливок. Як наслідок, ціни на оливкову олію зросли вдвічі.

За даними кліматологів, Європа нагрівається найшвидше у світі. І на півдні їй загрожує більший ризик виникнення посух.

12. В Австралії дітям із віддалених районів доводиться їхати з дому, щоб навчатись у школі

Сотні кілометрів до школи

Ньюдегейт, Австралія

У школі в австралійському сільському селищі Ньюдегейт починається навчальний день. Дітей небагато, бо тут мешкає всього 159 осіб.

До цієї школи колись ходила й Лора Несс. Але в 11 років вона мусила поїхати за 400 кілометрів від дому, щоб навчатися в середній школі. У віддаленій сільській місцевості в Австралії є лише початкові школи.

[Лора Несс, мешканка Ньюдегейта]:

«Гадаю, це була велика зміна: після маленької громади, де в школі навчалося лише 40 дітей, я почала жити під одним дахом зі 180 дівчатками».

В Австралії до початкової школи починають ходити у віці 5-7 років. Навчаються там 7-8 років, потім переходять до середньої школи — до 7-го чи 8-го класу. З 2015 року в штаті Західна Австралія навчання в середній школі починається із 7-го класу.

Це означає, що діти з віддаленої місцевості мають залишити дім на рік раніше. Оскільки до найближчої школи сотні кілометрів, багато хто живе в школах-інтернатах і приїжджає додому лише на канікули. Для дітей це стрес, бо в такому віці вони не готові розлучитися з батьками.

[Дейл Несс, мешканець Ньюдегейта]:

«Ти живеш на фермі, ходиш до школи, де всього 40 дітей, а потім опиняєшся в школі, де більш як 1000 учнів, і у твоїй групі 200 хлопців, тоді як у шостому класі зі мною навчався лише один».

Така ситуація — це ще й фінансовий тягар. Раніше влада покривала 55 % витрат на навчання дітей, які змушені навчатися далеко від дому. Тепер субсидії скоротили до 37 %. Водночас у сільських регіонах багато людей не дуже забезпечені, тому їм важко оплачувати навчання дітей.

Зараз Департамент освіти Західної Австралії планує створювати у віддалених районах такі умови, щоби вчителі охоче туди приїжджали.

13. Наймасовіший урок із програмування: у Португалії встановили рекорд Гіннеса

Масовий урок з програмування

Лісабон, Португалія

Наймасовіший урок із програмування провели в технологічній школі при Лісабонському університеті в столиці Португалії. На ньому — майже тисяча сімсот осіб віком від 12 до 67 років. Світовий рекорд зафіксували представники Книги Гіннеса.

[Пауліна Сапінська, представниця Книги рекордів Гіннеса]:

«Щоби побити рекорд, потрібно було зібрати понад 724 учасники. Кожен повинен бути на уроці, який має тривати не менше ніж 30 хвилин. Ми підрахували тих, хто тут зібрався, і вийшло тисяча шістсот шістдесят вісім».

Попередній рекорд установили в жовтні 2016 року в Далласі, що в США.

Ідея провести масовий урок у Лісабоні виникла півтора року тому.

[Мігел Гонкалвіс, організатор]:

«Португалія в певному розумінні провідна країна з виробництва технологій. І ми подумали, що, якщо вдасться потрапити до Книги Гіннеса за наймасовіший у світі урок із програмування, це розширить уявлення міжнародної спільноти про технологічний ландшафт нашої країни. Маємо дуже багато інженерів і чудових компаній, багато молоді та багато людей, які хочуть щось змінити».

На думку організаторів, у сучасному світі комп’ютерна грамотність така ж важлива, як 100 років тому було важливо вміти читати та писати.

14. Портрети королев художника Енді Воргола показали в Нідерландах

Портрети королев

Нідерланди

У 80-х роках ці жінки були серед найвпізнаваніших у своїх країнах. Усі вони королеви, і всіх у їхній королівській величі зобразив Енді Воргол.

Американський художник часто звертався до сили іміджу, тому не дивно, що його привабила тема монархії.

Серію портретів Енді Воргола під назвою «Королеви при владі» показали в Нідерландах у палаці Гет-Лоо. Вона складається із 16 трафаретів чотирьох королев.

Воргол випустив два видання цієї серії: звичайне із 40 екземплярів й ексклюзивніше «Королівське видання» із 30 екземплярів з алмазним напиленням.

Роботи Воргола настільки популярні, що багато трафаретів продають окремо.

[Ганна Кларенбек, кураторка виставки]:

«У 1984 році нідерландський торговець творами мистецтва, що жив і працював у Нью-Йорку, Джордж Малдер, сказав Енді Ворголу: “Чому б тобі не зробити серію портретів королев світу, які при владі?” Тоді їх було чотири: Єлизавета зі Великої Британії, королева Беатрікс із Нідерландів, королева Маргрете з Данії та королева Нтфомбі Тфвала зі Свазіленду, який зараз називається Королівством Есватіні».

Цей музей — єдиний у Європі, у якому зберігаються всі 16 трафаретів королівського видання Воргола. Він придбав серію у 1986-му, лише за рік після її створення.

Королеви, зображені на цих роботах, не завжди співпрацювали з Ворголом. Іноді він мусив використовувати загальнодоступні державні фотопортрети.

Так, королева Данії Маргрете не хотіла мати нічого спільного з проєктом Воргола, не схвалюючи його спосіб життя. А родина Нтфомбі Тфвали взагалі відмовилася надавати будь-які фото.

[Ганна Кларенбек, кураторка виставки]:

«Коли королівство сказало “ні”, Воргол спробував по-іншому. Він попросив свого компаньйона Джорджа Мадлера поїхати до Свазіленду й спробувати зробити фото. Мадлер поїхав туди 1984 року, намагався переконати королівську родину дати йому фотографію. Але вона відмовилася. Потім він знайшов світлину королеви Нтфомбі Тфвали через журналіста. І це фото, яке використано для серії».

Воргол помер 1987 року.

А виставка «Королеви» працюватиме по 1 січня 2025 року.

15. Десятки творів мистецтва продали на ярмарку Frieze Masters

Ярмарок творів мистецтва

Лондон, Велика Британія

У Лондоні проходить Frieze Masters — міжнародний мистецький ярмарок, який заведено вважати одним із найбільших у світі. Тут можна знайти найвеличніші шедеври в історії мистецтва.

Деякі з них справді давні. Наприклад, римські мармурові скульптури І століття нашої ери, а також єгипетський королівський саркофаг VII століття до нашої ери.

Загалом у заході бере участь 131 галерея з усього світу.

[Натан Клементс-Гіллеспі, директор Frieze Masters]:

«Тут можна знайти все: від грецьких, римських та єгипетських старожитностей, середньовічної бронзи до скульптури епохи Відродження та шедеврів XX століття. Також є чудове мистецтво з Гімалаїв, з Китаю, наприклад те, що ви бачите за мною. Це 6000 років найкращих проявів людської творчості та винахідливості, виражених у мистецтві».

Цей рік виявився складним для ринку мистецтва. Продаж у великих аукціонних будинках упав. Але місцеві галереї, схоже, процвітають. За кілька днів вони продали твори на мільйони доларів.

На стенді Gagosian представлено роботи лише двох художників — скульптури Джон Чемберлена та меблі дизайнера Марка Ньюсона.

[Мілісент Вілнер, директор Gagosian]:

«Вони дуже візуально привабливі, і в них є матеріальність. Ви можете бачити на цьому стенді, що в усьому є своєрідна монохромна палітра, за винятком однієї дуже яскравої червоної скульптури Чемберлена. Чемберлен фактично використав автомобільні деталі. Метал він залишив у його первісному вигляді».

Ярмарок Frieze Masters проходить паралельно з аналогічним заходом Frieze London.

16. До Ватикану повернулася знаменита статуя Аполлона Бельведерського

Статую Аполлона відреставрували

Ватикан

Знаменита статуя Аполлона Бельведерського знову постала перед гостями Музеїв Ватикану. Її прибрали з внутрішнього дворика Музею Пія-Климента п’ять років тому.

Мармурова скульптура, яка століттями надихала художників та поетів, потребувала реставрації. На її ногах утворилися тріщини. Фахівці усунули всі дефекти, а також очистили за допомогою лазера. Також вони встановили за статуєю спеціальну опору з вуглеволокна.

Реставрація статуї затяглася через пандемію ковіду.

[Барбара Ятта, директор Музеїв Ватикану]:

«Це гарний день для Музеїв Ватикану. Після кількох років ми повертаємо нашим гостям одну з ікон, символ класичної краси — Аполлона Бельведерського — чудову статую, знайдену наприкінці XV століття в Римі».

Ця мармурова статуя — копія бронзової, яку створив грецький скульптор понад 2300 років тому. Оригінал не зберігся, а репліку, як припускають експерти, зробив у II столітті нашої ери давньоримський майстер. Її знайшли під час розкопок вілли Нерона, що біля Рима.

На початку XVI століття статую Аполлона привіз до Ватикану папа Юлій II. Її встановили у внутрішньому дворі палацу Бельведер. Звідси й назва. Статуя прославилася, і з неї почали робити копії та замальовки.

[турист із Франції]:

«Статуя дуже гарна та велична. І це приємна новина для музею — отримати оновлену скульптуру».

У Музеях Ватикану зберігаються найвидатніші твори мистецтва, створені в різні епохи та в різних країнах. Щороку сюди приїжджає приблизно сім мільйонів туристів. Це приносить Ватикану близько 100 мільйонів доларів.

17. У Кенії десятки слонів переселяють із заповідника до національного парку

Переселення слонів

Кенія

Кенійські рейнджери з гелікоптерів оглядають заповідник Мвеа. Вони вистежують слонів. Їм треба знайти й на якийсь час приспати 50 цих тварин. Тут триває масштабна операція їх переселення.

Площа заповідника Мвеа — усього 42 квадратні кілометри. Він розрахований на трохи більше ніж пів сотні слонів. Але їх тут уже 156.

[Ісаак Леколул, ветеринар]:

«Якщо на невеликій території їх так багато, то природні ресурси виснажуються. Наша операція — один із заходів, спрямованих на пом’якшення наслідків. Ми частково знімемо навантаження зі середовища існування, і екосистема відновиться, що дасть змогу жити тут іншим видам».

Переселити слонів також мусили через скарги селян.

[місцева мешканка]:

«Слони нам заважали, але зараз ми полегшено видихнули. Наші діти не могли ходити вранці до школи, бо боялися зустрітися зі слонами».

Приспавши, слонів обережно поміщають у великі вантажівки. Потім відвозять до Національного парку Абердер. Його площа перевищує 760 квадратних кілометрів. Тож там для слонів буде вдосталь місця та їжі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: