26.06.2024
Телеканал NTD

Дві чилійки випадково знайшли рідкісні останки давньої морської рептилії

Дві чилійки випадково знайшли рідкісні останки давньої морської рептилії

Випадкове відкриття зробили дві жительки чилійського міста Альгарробо. Жінки, окремо одна від одної, знайшли скам'янілі рештки..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Випадкове відкриття зробили дві жительки чилійського міста Альгарробо. Жінки, окремо одна від одної, знайшли скам’янілі рештки давньої морської рептилії — еласмозавра.

Андреа часто збирає на березі пластикові відходи й знає пляж як свої п’ять пальців. Але одного разу на неї чекав сюрприз.

[Андреа Гальвес, жителька Альгарробо]:
«Того дня я вийшла на берег і побачила незвичайні камені. Особливо один дуже відрізнявся від інших, тому привернув мою увагу. Я взяла його в руки й зрозуміла, що це щось особливе».

Жінка відвезла знахідку до музею в Сан-Антоніо. Там сказали, що ця скам’янілість — останки еласмозавра.

Ще одним випадковим археологом стала Хана Чева. Вона знайшла камінь вагою понад 50 кілограмів із кістками давньої рептилії.

[Хана Чева, жителька Альгарробо]:
«Ми знаємо цей пляж. Раніше цього каменя там не було. Я ходжу туди щодня, і його там не було. Здавалося, він упав із неба. Він ніби просив його врятувати, зробити для нього щось».

На пляжі в Альгарробо палеонтологи працювали неодноразово, але скам’янілостей знаходили мало. На думку експертів, зараз на узбережжі поменшало піску, тому археологічні цінності з’явилися на поверхні.

[Карен Морено, голова Асоціації палеонтологів Чилі]:
«Альгарробо — виняткове місце. Тут є скам’янілості епохи еоцену віком 40 мільйонів років, а також крейдового періоду віком понад 70 мільйонів років».

Еласмозаври належать до родини еласмозавридів із ряду плезіозаври. Вони з’явилися на Землі на початку тріасового періоду 227 мільйонів років тому й вимерли наприкінці крейдового періоду 66 мільйонів років тому. Ці морські плазуни мали довгі шиї з безліччю хребців.

Тепер ці дві чилійки досліджують пляж Альгарробо щодня, сподіваючись знайти більше рідкісних скам’янілостей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дві чилійки випадково знайшли рідкісні останки давньої морської рептиліїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: