19.12.2024
Телеканал NTD

Від баристи до будівельника: роботи Сінгапуру виходять на роботу

Від баристи до будівельника: роботи Сінгапуру виходять на роботу

Від геодезиста на будмайданчику до андроїда, що сканує книжкові полиці в бібліотеці. Дедалі більше професій у..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Від геодезиста на будмайданчику до андроїда, що сканує книжкові полиці в бібліотеці. Дедалі більше професій у Сінгапурі опановують роботи. Так високотехнологічна держава намагається впоратися з браком робочої сили, який став значнішим на тлі пандемії.

У місті-державі, де живе 5,6 мільйона осіб, з початку локдаунів і до вересня 2021 року стало значно менше трудових мігрантів. Майже 240 тисяч. А Сінгапур залежить від іноземної робочої сили. Особливо у сфері послуг, готельного бізнесу та будівництва.

Ось робот-собака «Спот» пробирається по багні та гравію, щоб перевірити хід будівництва.

А цей робот допомагає сканувати книги в бібліотеці й аналізувати іншу інформацію.

[Лі І Фуан, співробітниця Національної бібліотеки Сінгапуру]:
«Персоналу не треба читати один за одним номери, що стоять на полиці, і це зменшує рутинні й трудомісткі завдання, бо ми не можемо впоратися зі збільшенням витрат на робочу силу».

А одна мережа готелів витратила на високотехнологічні сенсори й роботів майже 100 тисяч доларів. Так, у 40 готелях працюють андроїди-прибиральники, а також винищувачі комах.

Утім, не всім подобається, що капучино в кав’ярні їм готує робот-бариста.

[відвідувач кав’ярні]:
«Ми завжди й в усьому хочемо якось взаємодіяти з людьми. І їжа — дуже важлива частина. Тому, коли замовляємо поїсти, хотілося б мати справу з людиною».

Сінгапур посідає друге місце у світі за кількістю роботів в обробній промисловості. Лідирує Південна Корея. У першій п’ятірці також Японія, Німеччина та Швеція.
Коротке посилання на цю сторінку:

Від баристи до будівельника: роботи Сінгапуру виходять на роботуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд Hyperloop

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: