26.09.2024
Телеканал NTD

Новий гель допоможе відновитися після серцевого нападу

Новий гель допоможе відновитися після серцевого нападу

Цей біорозкладний гель зі стовбуровими клітинами може кардинально змінити життя людей, які пережили серцевий напад. Його..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Цей біорозкладний гель зі стовбуровими клітинами може кардинально змінити життя людей, які пережили серцевий напад. Його розробили у Великій Британії. Він може заповнювати тканини, які відмерли через брак кисню.

Поки що тести проводили тільки на здорових мишах у лабораторії Манчестерського університету. З’ясували, що гель зі стовбуровими клітинами зберігався впродовж двох тижнів після введення в серце.

[Кетрін Кінг, дослідниця]:
«Тобто він може утримувати там стовбурові клітини досить довго, щоб вони ніби інтегрувалися в серце».

Дослідження показало, що гель не шкодить серцю, а навпаки, створює середовище для підтримання стовбурових клітин. Тепер науковцям треба перевірити, чи можуть ці клітини відновлювати ушкодженні частини серця.

Нині люди переважно змушені звертатися по трансплантацію серця. Але чекати її доводиться довго. До того ж є небезпека відторгнення.

Раніше хірурги вже намагалися відновлювати серце, вводячи в нього стовбурові клітини, але ті не виживали. Учені мають надію, що гідрогель допоможе усунути проблему.

[Джеймс Лейпер, лікар]:
«Ми проводили дослідження в цій галузі кілька років. Одна з найбільших проблем — зберегти вживлені в серце клітини, щоб вони могли відновити серцевий м’яз і поліпшити результати лікування».

Понад сім із половиною мільйонів людей у Великій Британії живуть із захворюваннями серця й системи кровообігу. І щороку через це помирає 47 тисяч британців.

У глобальному масштабі ішемічна хвороба серця щорічно забирає понад дев’ять мільйонів життів. І це попри значний прогрес у галузі кардіохірургії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий гель допоможе відновитися після серцевого нападуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Дубаї корали вирощують по-новомуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: