28.08.2024
Телеканал NTD

У Японії зробили міцний бетон із харчових відходів

У Японії зробили міцний бетон із харчових відходів

Ця лабораторія Токійського університету одночасно нагадує і велику кухню, і майстерню. Тут двоє дослідників чаклують над..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Ця лабораторія Токійського університету одночасно нагадує і велику кухню, і майстерню. Тут двоє дослідників чаклують над харчовими відходами. Перший етап — сушіння. Потім — подрібнення. Після цього готову фракцію відправляють під прес.

Зрештою виходить ось така плитка. Науковець Юя Сакай каже, що вона здатна замінити бетон. Спеціалізація Сакая — промислові науки. Він розробив технологію виробництва бетону із залишків їжі.

[Юя Сакай, науковець]:
«Спочатку я експериментував із деревом. Подрібнював деревину, далі її пресував, одночасно нагріваючи. Потім вирішив узяти інші рослинні матеріали, такі як чайне листя».

Результат був добрим. Тоді вчений звернув увагу на інші органічні відходи. Для виробництва підійшли апельсинові кірки, лушпиння цибулі, кавова гуща й листя капусти.

Проте успіху досяг не відразу.

[Кота Матіда, директор стартапу]:
«Було важко ідеально сформувати бетон. Коли ми пресували частинки, вони не формувалися належним чином і кришилися, іноді плавилися. Було багато спроб і помилок».

Дослідники не хотіли додавати штучних пластифікаторів, тому почали експериментувати з тиском і температурою нагріву.

Тепер, за словами Сакая, міцність продукту на вигин і осьове розтягнення вчетверо вища, ніж у звичайного бетону. Водночас є і недоліки: органічний бетон намокає, а також його можуть їсти комахи. Цю проблему усувають за допомогою натурального японського лаку урусі.

На думку розробників, їхній продукт має майбутнє. Таке виробництво може зменшити обсяг викинутих харчових відходів, які, гниючи, виділяють метан і забруднюють повітря. Органічний бетон можна скільки завгодно повторно перероблювати. А коли він більше не буде потрібним, його можна закопати. У землі він розкладеться без зашкоди для довкілля.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Японії зробили міцний бетон із харчових відходівCES-2024: інтелектуальні фени, телевізори та маски для обличчяНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеВ Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволамиНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressВ Австралії успішно розводять рідкісних риб із «руками»До нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: