16.08.2024
Телеканал NTD

Заплющити очі, щоб побачити мистецтво

Заплющити очі, щоб побачити мистецтво

Побачити мистецтво із заплющеними очима. Це обіцяють розробники «Машини снів», яка з'явилася в Лондоні, Кардіффі, Белфасті..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Побачити мистецтво із заплющеними очима. Це обіцяють розробники «Машини снів», яка з’явилася в Лондоні, Кардіффі, Белфасті та Единбурзі. Це система зі стробоскопа й об’ємного звуку, яка створює візуальні картинки у свідомості відвідувачів.

Водночас у кожної людини виникають свої візерунки й кольори.

[Дженніфер Крук, директор компанії ― розробника «Машини снів»]:
«Це неймовірний досвід розширеної реальності, який не має аналогів. Насправді описати його словами неможливо. Це результат співпраці блискучої команди, яка складається з провідних умів у галузі технологій, мистецтва, музики, філософії, неврології та антропології».

Ідея, що стоїть за цим, спирається на теорію, яку висунув британський нейробіолог Вільям Волтер. Вона називається «одкровення через мерехтіння». Він описав, як яскраві миготливі вогники можуть викликати зорові образи. Згідно з його теорією, мерехтливе світло впливає на зорову частину головного мозку.

[Аніл Сет, нейробіолог]:

«Світло узгоджується з природним альфа-ритмом мозку. Це той самий ритм, який ми бачимо в мозку, коли люди розслаблені. Але ми до кінця не розуміємо, що породжує такі яскраві візуальні образи».

Завдяки цьому вчені сподіваються більше дізнатися про людський мозок.

[Аніл Сет, нейробіолог]:
«Візерунки, які бачать люди, у певному сенсі пов’язані з глибинною системою їхньої зорової кори. У “Машині снів” мозок неначе розкриває нам свою внутрішню структуру».

Зал вміщує коло 30 відвідувачів. Усе починається з 5-хвилинного вступу. Потім іде 20-хвилинний сеанс. Якщо комусь не подобається, він може будь-коли вийти.

Після цього всі діляться досвідом. Деякі кажуть, що бачили якийсь один колір, інші розповідають про візерунки. Побачене можна також намалювати.

Вхід безплатний. Водночас дітей на сеанс не пускають.
Коротке посилання на цю сторінку:

Заплющити очі, щоб побачити мистецтвоЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуCES-2024: інтелектуальні фени, телевізори та маски для обличчяУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській Патагонії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: