29.04.2024
Телеканал NTD

Як вивчають одну з найбільших печер у світі

Як вивчають одну з найбільших печер у світі

Глибоко в джунглях у центрі В'єтнаму розташована печера Сон Дунг. Одна з найбільших у світі. Багато..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Глибоко в джунглях у центрі В’єтнаму розташована печера Сон Дунг. Одна з найбільших у світі. Багато років вона була майже невідомою.

У 2009 році її досліджували британські спелеологи. Але тоді їм не вистачило обладнання. Печера була надто глибокою, темною і небезпечною.

Говард Лімберт входив до команди. Він каже, що Сон Дунг утворилася приблизно 2,3 мільйона років тому. Тоді річка текла лініями розломів вапняку й розмивала скелю.

[Говард Лімберт, спелеолог]:

«І вона досі поглиблюється. Щороку вона стає трохи більшою».

Крута місцевість, велика кількість опадів і якість вапняку в регіоні, що містить 98 % карбонату кальцію, були ідеальними умовами для утворення великої печери.

Довжина печери — понад десять кілометрів, а висота склепіння подекуди сягає 200 метрів. У ній також є два отвори. Тут дах руйнувався сотні років. Завдяки цьому з’явилося джерело світла й утворилася унікальна екосистема. У місцевих лісах є рідкісні рослини й тварини.

Цей отвір навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найбільший у світі.

[Говард Лімберт, спелеолог]:
«Сон Дунг завдовжки 10 кілометрів і 43 метри. Це не так і багато, як порівняти з печерами в усьому світі. Але розмір та об’єм роблять її найбільшою печерою».

У 2019 році команда водолазів досліджувала головну річку печери. Дійшли висновку, що вона може сполучатися з іншою системою печер.

Дослідники кажуть, що Сон Дунг також допоможе вивчати історію повеней, що дасть змогу робити точніші прогнози.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як вивчають одну з найбільших печер у світіУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CESНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській Патагонії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: