19.08.2024
Телеканал NTD

Аерофотознімання снігу допомагає ліпше управляти водними ресурсами США

Аерофотознімання снігу допомагає ліпше управляти водними ресурсами США

Сніг на вершинах Скелястих гір в американському штаті Колорадо вже помалу тане. І до цього тут..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Сніг на вершинах Скелястих гір в американському штаті Колорадо вже помалу тане. І до цього тут готуються наперед. Фахівці вже багато років спостерігають за сніговим покривом і вимірюють його товщину. Так розраховують обсяг води, що утвориться після танення.

Донедавна дослідження проводили за допомогою спеціальних станцій, установлених у горах на висоті 2700 метрів. Але тепер сніг там тане раніше, ніж зазвичай, тому надійних даних не отримати. Вище підіймати станції немає сенсу.

Тому в НАСА розробили новий метод вимірювання снігового покриву. Це аерофотознімання з літака.

[Ден Берісфорд, інженер]:
«Лазерні промені йдуть униз, відбиваються від землі, повертаються і приймаються детекторами через ці два вікна. Це проста RGB-камера для вимірювання глибини, а це тепловізор».

Фахівці кажуть, що зараз це найдосконаліша технологія у світі для вимірювання товщини снігу. Точність — до п’яти сантиметрів.

[Джеффрі Дімс, співзасновник компанії, яка аналізує сніговий покрив]:
«Сніг — найбільше сховище води. Але на ландшафті він лежить нерівномірно. Тому треба знати, скільки там снігу, щоб зрозуміти, скільки води потрапить до річок».

Ці дані допомагають управляти водною інфраструктурою. Наприклад, там, де води очікують багато, наперед готують до цього водосховище й так запобігають повені. А надлишки води можна спрямувати до посушливіших районів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Аерофотознімання снігу допомагає ліпше управляти водними ресурсами СШАSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомНові протези дають змогу відчувати температуру предметівНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНа Марсі виявили величезні поклади підземного льоду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: