27.01.2024
Телеканал NTD

Липень став третім найспекотнішим за всю історію спостережень

Липень став третім найспекотнішим за всю історію спостережень

Минулий липень став третім найспекотнішим за всю історію спостережень. А їх ведуть із середини XIX століття...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Минулий липень став третім найспекотнішим за всю історію спостережень. А їх ведуть із середини XIX століття. Спекотніше було лиш у липні 2016 і липні 2019 року. Екстремально високу температуру реєстрували в різних країнах світу — від Фінляндії до США.

[Фрея Вамборг, кліматолог]:
«У Європі — це був другий найспекотніший липень за всю історію спостережень. Але спека стояла не в усьому регіоні. У Східній Європі температура була набагато вищою за середню. Спека приходила хвилями. А в Західній і Центральній Європі температура була нижчою від середнього показника, ніж у попередні 30 років».

У США, Канаді та деяких європейських країнах рекордна спека спровокувала лісові пожежі. Водночас липень приніс світу й небувалі повені. Від них постраждав Китай, Німеччина, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Франція та інші країни.

Зате Аргентина переживає десятирічну посуху. Влітку тут мало дощів, а взимку — снігу. Через це гірські хребти Анд оголюються.

[Рікардо Вільяльба, дослідник]:

«З 2000 по 2010 рік у Центральних Андах здебільшого було стабільно. Деякі льодовики навіть трохи збільшилися. Але, коли почалася мегазасуха, льодовики перестали поповнюватися і їхня площа зменшується. Це дуже помітний процес, і йде він швидше, ніж раніше».

Зараз в Аргентині зима, і гірськолижний сезон у розпалі. Але на курортах змушені робити траси зі штучного снігу.

Дослідники закликають фермерів Аргентини економніше використовувати воду з гір для зрошення виноградників, що дасть змогу зберегти природні ресурси.
Коротке посилання на цю сторінку:

Липень став третім найспекотнішим за всю історію спостереженьДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологій«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: