28.03.2024
Телеканал NTD

Економить воду й час: на Криті розробили «розумну» систему зрошення

Економить воду й час: на Криті розробили «розумну» систему зрошення

Фермер Іоанніс Лулудакіс володіє оливковою плантацією на острові Крит. І тепер йому вдається і виростити багатий..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Фермер Іоанніс Лулудакіс володіє оливковою плантацією на острові Крит. І тепер йому вдається і виростити багатий урожай, і заощадити воду. Усе завдяки «розумній» системі зрошення, яку розробили в Греції.

[Іоанніс Лулудакіс, фермер]:
«Гадаю, ця технологія дає змогу економити коло 20 відсотків води».

Звичайні системи зрошення просто вмикають на певний час. А скільки витікає води, ніхто не перевіряє.

Нова «розумна» система спирається на показники датчиків. Вони вимірюють вологість ґрунту та його засоленість, а також вологість і температуру повітря. Потім програма розраховує потрібний для поливу дерев обсяг води. Керувати процесом можна віддалено.

[Іоанніс Даліакопулос, науковий співробітник Університету Криту]:
«Ми не лише отримуємо інформацію про погоду та ґрунт, а й ураховуємо обсяг врожаю і його стан. І ми докладно відстежуємо зміни в землі, щоб домогтися ліпших результатів зрошення».

На Криті досить посушливий клімат, а запас підземних вод невеликий. Водночас, як показують дослідження, третину води фермери просто марнують.

«Розумне» зрошення цьому запобігає.

[Дімітріс Апостолакіс, працівник компанії ― розробника система зрошення]:
«Ми хочемо, щоб цю технологію застосовували в усьому секторі вирощування оливок. Він дуже важливий для Греції і всієї Південної Європи».

Фермери кажуть, що віддалене управління поливом також дасть змогу рідше приходити на самі плантації. А це допоможе заощадити не лише воду, а й час.
Коротке посилання на цю сторінку:

Економить воду й час: на Криті розробили «розумну» систему зрошенняНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024В Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: