19.06.2024
Телеканал NTD

То спека, то холод: як випробовували космічну станцію

То спека, то холод: як випробовували космічну станцію

Екстремальний холод і екстремальна спека. У таких умовах місяць провела автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Екстремальний холод і екстремальна спека. У таких умовах місяць провела автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства. Так її готують до вивчення супутників Юпітера.

Випробування пройшли у великому космічному симуляторі, що в нідерландському місті Нордвейк. Конструкція має найбільшу в Європі вакуумну камеру.

[Пауліне Равілі, працівниця авіабудівельної компанії]:
«Це не так, як із літаками, які можна відремонтувати за кілька годин. Ми мусимо переконатися, що під час запуску все працюватиме як треба».

Космічний апарат називається Icy Moon Explorer. Його роботу перевірили спочатку за температури мінус 180 градусів, а потім — за плюс 250. Така спека чекає міжпланетну станцію біля Венери. Планета стане своєрідною гравітаційною рогаткою для апарата.

[Едуардо Бернар, керівник програми випробувань]:
«Маємо дуже потужні лампи, світло яких відбиває 121 дзеркало. Розташування дзеркал можна регулювати залежно від завдання. У цьому разі ми відтворили умови, які є біля Венери. Чому обрали Венеру? Бо апарат облетить її, перш ніж вирушить до Юпітера».

Місія станції — вивчити супутники: Європу, Каллісто та Ганімед. На це вона витратить чотири роки. Третину часу апарат приділить Ганімеду. Науковці припускають, що під поверхнею кори супутника є океан із рідкою водою.

[Олів’є Вітасс, науковець]:
«Ми докладно досліджуватимемо Юпітер. І хочемо дізнатися, чи є сприятливі умови для життя поруч із газовим гігантом. Ми зосередимося на трьох крижаних супутниках: Європі, Ганімеді та Каллісто. Спробуємо з’ясувати, чи є там умови для існування життя».

Міжпланетну станцію випробовуватимуть ще кілька місяців. Запустити планують у червні наступного року. До Юпітера вона долетить у 2029-му.
Коротке посилання на цю сторінку:

То спека, то холод: як випробовували космічну станціюНові протези дають змогу відчувати температуру предметівБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїУ Дубаї корали вирощують по-новомуЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: