25.07.2024
Телеканал NTD

Загадка Стоунхенджу: як кварц протримався 4500 років

Загадка Стоунхенджу: як кварц протримався 4500 років

Учені розгадали походження каменів Стоунхенджу. Монумент часів неоліту складається з величезних брил пісковику — сарсенових каменів...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Учені розгадали походження каменів Стоунхенджу. Монумент часів неоліту складається з величезних брил пісковику — сарсенових каменів. З’ясувалося, що їх видобули в лісах Вествуда, що за 25 кілометрів на північ від пам’ятки. Саме це наштовхнуло вчених на думку, що початковий колір Стоунхенджу був майже білим.

[Девід Неш, професор Університету Брайтона]:
«Ви можете побачити, що він білий. А ми звикли бачити сірий Стоунхендж і думати, що камені сірі. Та насправді свіжий камінь був світло-сірого, кремового кольору. Вражаюче!»

Відкриття зробили завдяки метровому уламку сарсену, який зберігався в учасника розкопок 1958 року. Для детального вивчення треба було повністю зруйнувати зразок.

[Девід Неш, професор Університету Брайтона]:
«Ми вперше змогли заглянути всередину одного з гігантських каменів Стоунхенджу й детально вивчити його геологію й хімію, побачити, як камінь від початку формувався ще до того, як його помістили в те місце в період неоліту».

Учені вивчили склад сарсенового каменя за допомогою рентгенівської флуоресцентної спектрометрії. Встановили: валуни заввишки 4 метри й вагою коло 25 тонн було доставлено і встановлено приблизно в один час. Це свідчить про те, що люди, які створили Стоунхендж за 2500 років до нашої ери, були представниками високорозвиненого суспільства.

[Девід Неш, професор Університету Брайтона]:
«Головне, ми змогли з’ясувати як Стоунхенджу вдалося 4,5 тисячі років витримувати вплив атмосфери. Дивлячись на тонкі зрізи під мікроскопом, ми бачимо, що камінь складається з окремих зерен кварцу, і всі вони скріплені дуже щільною мозаїкою, щільно скріплені одне з одним. Кварц — неймовірно міцний матеріал».

Проте багато загадок усе ще не розкрито. Досі не знають, навіщо камені встановили в цьому місці, і як доставляли багатотонні брили.
Коротке посилання на цю сторінку:

Загадка Стоунхенджу: як кварц протримався 4500 роківЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНові протези дають змогу відчувати температуру предметівСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд Hyperloop

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: