27.06.2024
Телеканал NTD

Батько створив для сина екзоскелет, щоб він зміг ходити

Батько створив для сина екзоскелет, щоб він зміг ходити

«Роботе, вставай!» 16-річний француз Оскар дає команду, і великий екзоскелет випрямляє його тіло вертикально. Після цього..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

«Роботе, вставай!» 16-річний француз Оскар дає команду, і великий екзоскелет випрямляє його тіло вертикально. Після цього починає іти.

Механізм прикріплено до плечей, грудей, талії, колін і ступень підлітка. Він дає Оскару змогу пройти через кімнату й розвернутися. У хлопця — генетичне неврологічне захворювання, за якого нерви не посилають у ноги достатньо сигналів.

[Оскар Констанца, син розробника екзоскелета]:
«Для мене це нове, бо раніше, щоб ходити, мені завжди потрібна була допомога. А тепер вона мені не потрібна, тому я почуваюся незалежним».

Розробив екзоскелет його батько Жан-Луї. Для цього заснував компанію.

[Жан-Луї Констанца, розробник екзоскелета]:
«Засновників компанії троє. У двох, включно зі мною, є близькі в інвалідних візках. У мене це син Оскар. Якось він сказав: “Тату, ти інженер-робототехнік, чому б тобі не зробити робота, який допоможе мені ходити?”»

Цей екзоскелет підтримує тіло й імітує його рухи. Його вже продали десяткам лікарень у Франції, Люксембурзі та США за ціною приблизно 150 000 євро за штуку.

[Жан-Луї Констанца, розробник екзоскелета]:
«Ми робимо всю цю роботу, бо впевнені, що через 10 років інвалідних колясок більше не буде або їх набагато поменшає. Інвалідні коляски — це аномалія. Чоловіки, жінки, люди мають бути у вертикальному положенні».

Для приватного використання екзоскелет купити поки не можна. Це наступний крок, над яким працює компанія. А тестує новий пристрій Кевін П’єтт. Його нижні кінцівки паралізувало після ДТП на мотоциклі.

[Кевін П’єтт, випробувач екзоскелета]:
«Дуже приємне відчуття. Я стою прямо, можу дивитися на людей лицем до лиця. А зазвичай я нижчий за них, тож це дуже зручно».

Інженери кажуть, що екзоскелети для приватного використання будуть набагато легшими. Ціну також планують знизити.
Коротке посилання на цю сторінку:

Батько створив для сина екзоскелет, щоб він зміг ходитиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: