28.08.2024
Телеканал NTD

Чому в Австралії почали вивчати вугрів?

Чому в Австралії почали вивчати вугрів?

Ці вугрі — джерело знань для австралійських учених. Тварини долають тисячі кілометрів, щоб розмножуватися. Так відбувається..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Ці вугрі — джерело знань для австралійських учених. Тварини долають тисячі кілометрів, щоб розмножуватися. Так відбувається одна з найбільших у світі міграцій. Та вона здебільшого залишається непоміченою.

Зараз учені почали прикріплювати до вугрів GPS-трекери, щоби відстежувати їхнє пересування.

[Вейн Костер, учений-еколог]:
«Ми простежили їхній маршрут, який простягнувся на 3000 кілометрів від західного узбережжя Вікторії до теплих тропічних вод навколо Нової Каледонії в районі Коралового моря».

Дослідники хочуть зрозуміти, як на популяції й міграцію вугрів впливають різні чинники. Серед них зміна клімату, хижаки й діяльність людини, зокрема шельфові буріння.

[Вейн Костер, учений-еколог]:
«Ми не знаємо, скільки є вугрів, і як розвивається їхня популяція. Та загалом знаємо, що чисельність багатьох видів вугрів у світі за останні 50 років значно зменшилася. Якщо ми зрозуміємо головні особливості їхнього життя й міграції, то зможемо запобігти їхньому зникненню».

Проєкту допомагають і аборигени. Упродовж тисячоліть вугрі були для них джерелом їжі. Тут постійно знаходять давні пастки для цих риб віком до 6000 років.

[Деніс Роуз, представник місцевої громади]:
«Це приклад аквафермерства. Молодняк відловлювали і тримали на фермах для розмноження. Це був чудовий харчовий ресурс».

Учені сподіваються, що це дослідження допоможе вивчити не лише популяції вугрів, але і їхнє середовище проживання загалом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чому в Австралії почали вивчати вугрів?У Дубаї корали вирощують по-новомуЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНоутбук із подвійним екраном та майбутнє прозорих дисплеїв — новинки CES-2024Як за 200 років розвинулася наука про динозаврівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: