25.03.2024
Телеканал NTD

Дослідження: какаду навчають один одного відкривати сміттєві баки

Дослідження: какаду навчають один одного відкривати сміттєві баки

Для цього какаду, що мешкає в передмісті Сіднея, настав час підживитися. Й опущена кришка не завадить..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Для цього какаду, що мешкає в передмісті Сіднея, настав час підживитися. Й опущена кришка не завадить йому покопатися в сміттєвому контейнері. Птах запросто відкидає її і починає шукати їжу. Але дивує навіть не це, а те, що какаду навчають цього один одного.

Це з’ясували німецькі науковці з Інституту Макса Планка. Таку поведінку вони назвали інновацією у відкриванні сміттєвих контейнерів.

[Люсі Аплін, дослідниця]:
«Це важливе (відкриття), бо це унікальний і цікавий приклад технічних інновацій у середовищі міських популяцій тварин. Ці інновації зародилися в умовах нових можливостей, які надали люди, і поширилися серед птахів».

Науковці залучили до досліджень жителів Сіднея. Люди повідомляли, коли й де бачили какаду, які відкривали сміттєві баки. У 2018 році такі випадки фіксували лише в трьох передмістях Сіднея. До кінця 2019-го підприємливих какаду помітили вже в 44 місцях міста. На думку дослідників, це свідчить про те, що какаду передають знання родичам.

[Люсі Аплін, дослідниця]:
«Для птахів це складна й фізично важка операція. Вона складається з чотирьох-п’ятьох етапів, які птах має пройти, щоб відкрити сміттєвий бак. Ми також бачили, що багато какаду все ще перебувають у процесі навчання. Це свідчить про те, що птах повністю опановує вміння після неодноразових спостережень, які, можливо, тривають кілька місяців».

Водночас немає доказів того, що така поведінка передається від батьків пташенятам.

Дослідники також помітили, що більш як 80 % птахів, які відкривали контейнери, це самці.

Науковці сподіваються зрозуміти, чому деякі види тварин добре пристосовуються до життя поряд із людьми. Якщо вони це з’ясують, то, можливо, зможуть допомогти тим представникам фауни, яким розростання міст завдало проблем.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дослідження: какаду навчають один одного відкривати сміттєві бакиЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеУ Дубаї корали вирощують по-новомуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: