26.02.2024
Телеканал NTD

Американські науковці навчилися озвучувати думки тих, хто втратив можливість говорити

Американські науковці навчилися озвучувати думки тих, хто втратив можливість говорити

Цей імплантат вживляють прямо в мозок. Він допоможе тим, хто втратив здатність говорити. Пристрій, розроблений в..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Цей імплантат вживляють прямо в мозок. Він допоможе тим, хто втратив здатність говорити. Пристрій, розроблений в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско, озвучує те, що людина хоче сказати.

Назвали апарат «мовний нейропротез». Він перетворює сигнали мозку на слова, а потім показує їх як текст на екрані.

Імпульси, які вловлює імплантат, відправляються в результаті руху губ, язика та щелепи. Спеціальна програма обробляє дані й симулює, як ці рухи могли би прозвучати.

[Девід Мозес, автор дослідження]:

«Ми розміщуємо електронні датчики на поверхні мозку в ділянці, яка зазвичай відповідає за сигнали, надіслані до мовного каналу. Можна вловлювати ці електричні сигнали, записувати, оцифровувати й відправляти на наш комп’ютер для обробки».

Поки словник «мовного нейропротеза» містить 50 слів. Пристрій розпізнає близько 20 слів за хвилину з точністю до 93 %.

Для порівняння, люди зазвичай говорять зі швидкістю від 150 до 200 слів за хвилину.

Готувалися до цього дослідження близько 10 років.

[Едвард Чан, професор]:
«Жахливо, коли ти не можеш сказати про свої основні потреби. Думаю, такі розробки дуже потрібні. Ми рухаємося до того, щоб розв’язати ці проблеми».

Проте імплантат допоможе не всім. Він працює тільки, якщо не пошкоджено ділянки мозку, які відповідають за рухи губ, язика й щелепи.

Науковцям ще належить провести необхідні клінічні дослідження. У майбутньому вони хочуть створити пристрій, який би подарував голос німим від народження.
Коротке посилання на цю сторінку:

Американські науковці навчилися озвучувати думки тих, хто втратив можливість говоритиЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксі«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологій

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: