27.12.2024
Телеканал NTD

Новий робот-медуза «їсть» сміття на поверхні моря

Новий робот-медуза «їсть» сміття на поверхні моря

Робот-медуза плаває серед човнів, пришвартованих у порту французького міста Кассі й «поїдає» пластикове сміття. Цей радіокерований..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Робот-медуза плаває серед човнів, пришвартованих у порту французького міста Кассі й «поїдає» пластикове сміття.

Цей радіокерований пристрій розробив Ніколя Карлесі. Для цього заснував стартап.

[Ніколя Карлесі, розробник робота-медузи]:
«Щоб зібрати сміття, потрібне було щось максимально просте. Якщо зробити надто складний механізм, він може забитися, щось застрягне. Наш робот має механізмом ковзання, який рухається до сітки. Ми наповнюємо сітку й просто її знімаємо. Це все».

Ніколя каже, що ідея створити такого робота виникла природно. Він плавав і всюди бачив сміття. Також було зрозуміло, що зібрати його непросто.

[Ніколя Карлесі, розробник робота-медузи]:
«Сміття плаває на поверхні. Вітер заганяє його до закутків, що позаду човнів. Тож ми зробили робота компактним, щоб він міг дістатися до тих місць, де перебуває майже все сміття. Він завдовжки — 70 сантиметрів і завширшки — 70 сантиметрів і може всюди переміщатися».

Потім дослідник виявив, що на поверхні води також є вуглеводні. Тож він наділив робота-медузу можливістю збирати і їх, тобто бензин і нафту.

Директор порту каже, що завдяки цьому пристрою роботи поменшало.

[Паскаль Сейльє, директор порту в місті Кассі]:
«Робот-медуза може потрапити до найізольованіших куточків. Тобто більше не треба переміщати човни або переносити вантажі».

Робот-медуза вже працює в 15 французьких портах. Його також закупили такі країни, як Сінгапур, Японія та Норвегія.

За даними природозахисників, до Середземного моря щорічно потрапляє коло 600 тисяч тонн пластику.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий робот-медуза «їсть» сміття на поверхні моряБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїНові протези дають змогу відчувати температуру предметівПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: