26.03.2024
Телеканал NTD

Дослідження: вакцина AstraZeneca ефективна й для ревакцинації

Дослідження: вакцина AstraZeneca ефективна й для ревакцинації

Третя доза вакцини AstraZeneca викликає потужну імунну відповідь. Такого висновку дійшли фармацевти англо-шведської компанії та вчені..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Третя доза вакцини AstraZeneca викликає потужну імунну відповідь. Такого висновку дійшли фармацевти англо-шведської компанії та вчені Оксфордського університету.

Другу і третю дозу вакцини називають бустерними. Вони підсилюють імунну відповідь, що формується після першого щеплення. У дослідженні брало участь 90 осіб. Значних побічних ефектів після введення третьої дози вакцини в них не зафіксували.

[Тереза Ламбе, співробітниця Оксфордського університету]:
«Були деякі побоювання, що ми не зможемо використовувати цю вакцину для ревакцинації, але дослідження свідчать про протилежне».

Фахівці також з’ясували, що ефективність другої дози збільшується, якщо її вводити не через чотири, а через 12 тижнів після першої. Також результати дослідження показали, що дві дози вакцини AstraZeneca надійно захищають від важкого протікання хвороби в разі зараження індійським і британським штамами коронавірусу. У дослідженні брало участь 30 осіб.

Проте вчені поки не бачать потреби в ревакцинації.

[Тереза Ламбе, співробітниця Оксфордського університету]:
«Введення двох доз вакцини ефективно допомагає розвантажити лікарні. Але є ще багато країн, де люди не отримали навіть однієї дози. Тому вакцини, щонайперше, слід відправляти туди».

Дослідники не виключають, що ситуація може погіршитися, як це було восени і взимку. В такому разі теж може знадобитися ревакцинація. Також третьої вакцини можуть потребувати певні групи людей.

[Тереза Ламбе, співробітниця Оксфордського університету]:
«Можливо, у літніх або людей з ослабленим імунітетом знизиться кількість антитіл. Тоді таким людям треба підсилити імунну відповідь».

Учені також запустили випробування вакцини проти південноафриканського штаму коронавірусу. Він турбує фахівців тим, що імунна система людей, які перехворіли, і багатьох, які отримали щеплення, не розпізнає цей варіант, і вони знову заражаються.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дослідження: вакцина AstraZeneca ефективна й для ревакцинаціїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: