25.10.2024
Телеканал NTD

Як гливи очищають природу після лісових пожеж

Як гливи очищають природу після лісових пожеж

Попелище на заході США стало звичною картиною. У лісових пожежах згорають будинки й машини. Але вогонь..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Попелище на заході США стало звичною картиною. У лісових пожежах згорають будинки й машини. Але вогонь не лише знищує майно людей. Він також приносить екологічне забруднення, руйнуючи місцеві екосистеми. Усі токсичні речовини від пожеж ідуть у ґрунт і підземні води.

На цьому місці в горах Санта-Крус ще минулого літа стояв будинок Тоньї Вольд-Світцер. Тепер жінка віддала цю землю під експеримент. Відновити середовище мають допомогти гриби.

[Тоньє Вольд-Світцер, власниця згорілого будинку]:
«Здавалося б, гриби такий відомий продукт. Ми смажимо їх із яйцями на сніданок. Я не знала, що вони мають таку дивовижну здатність. Я вивчила багато досліджень і дізналася, що їх використовують для ліквідації розливів нафти й у часи інших катастроф».

Учені вважають, що гливи здатні розщепити хімічні речовини, які містяться в попелищі.

[Еріка Шредер, міколог]:
«Це як фільтр проти надмірного накопичення важких металів. Гриби також розкладають нафтохімічні продукти, які потрапляють у підземні води».

Гриби висаджують по периметру фундаменту згорілого будинку. Поки грибні спори мають вигляд білої цвілі, яка повільно розростається на колодах.

[Еріка Шредер, міколог]:
«Наші будинки, на жаль, побудовано з токсичних матеріалів: від ізоляції стін до двокамерних вікон, наповнених хімічними газами. По суті, кожен куточок будинку сьогодні містить токсичні матеріали».

Через деякий час учені перевірять, який обсяг хімікатів вдалося поглинути грибам. Такі експерименти проводять у кількох інших зонах пожеж у всій Північній Каліфорнії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як гливи очищають природу після лісових пожежНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуків«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: