20.04.2024
Телеканал NTD

Чому метелики тендітні й живучі одночасно

Чому метелики тендітні й живучі одночасно

Метелики тендітні й водночас живучі. Так уважає професор біології Університету Коста-Рики Луїс Рікардо Мурільйо Іллер. Він..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Метелики тендітні й водночас живучі. Так уважає професор біології Університету Коста-Рики Луїс Рікардо Мурільйо Іллер. Він багато років досліджує життя лускокрилих.

[Луїс Рікардо Мурільйо Іллер, професор біології]:
«Метелики швидко не вимруть. Вони мешкають на цій планеті коло 160 мільйонів років і пережили крейдяно-палеогенове вимирання й падіння метеорита на Землю. Це їх не знищило. Діяльність людини здатна на це ще менше».

Ці комахи розвиваються з повним перетворенням, тобто проходять чотири стадії: яйце, гусениця, лялечка, імаго — тобто дорослий метелик. Життєстійкість крилатих комах як виду зумовлена швидкою зміною поколінь. Завдяки цьому метелики ліпше пристосовуються до змін довкілля.

На думку біолога, ряд лускокрилих повністю зникне лише в разі масштабної катастрофи. Наприклад, якщо всю планету охопить вогонь, або вона вся покриється льодом.

Ці комахи ще відомі як біоіндикатори, за якими можна діагностувати здоров’я лісу.

[Луїс Рікардо Мурільйо Іллер, професор біології]:
«Це залежить від типів метеликів, які я знаходжу в лісі чи в якійсь складній екосистемі. За ними я можу визначити, чи правильний склад рослин у цьому лісі».

Однак метелики погано переносять погодні катаклізми. Від холоду чи затяжних злив можуть гинути дорослі комахи, гусениці й навіть яйця.

У місті Сарчі є велика ферма метеликів. Сюди можна прийти на екскурсію.

[Даніло Родрігес Альварадо, власник ферми метеликів]:
«Гості дивуються тому, настільки важливі метелики. Старі люди казали мені, що за 85 років ні від кого про це не чули. Я проводжу екскурсії для школярів і сію в них знання, що, як насіння, проростуть у їхніх серцях любов’ю до природи й метеликів».

Метелики — невіддільна частина екосистеми. Завдяки їм менше розростаються небажані для людини види рослин. Крім того, лускокрилі служать їжею для птахів, рептилій, амфібій та інших комах. Також метелики важливі запилювачі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чому метелики тендітні й живучі одночасноБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: