18.12.2024
Телеканал NTD

Науковці виявили в Індійському океані десятки нових видів риб і коралів

Науковці виявили в Індійському океані десятки нових видів риб і коралів

Учасники глибоководної дослідницької місії Nekton, яку здійснили торік в Індійському океані, оприлюднили свої відкриття. Науковці кажуть,..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Учасники глибоководної дослідницької місії Nekton, яку здійснили торік в Індійському океані, оприлюднили свої відкриття. Науковці кажуть, що виявили десятки невідомих видів риб, коралів та інших організмів.

Попередні експедиції проводили біля Сейшельських островів на глибіні не нижче ніж 30 метрів. Саме на стільки можуть максимально зануритися аквалангісти. Але під час місії Nekton уперше вдалося дослідити океан на глибині до 450 метрів. Зокрема, у районі атола Альдабра, який є у списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для цього використовували пілотовані підводні апарати й субмарини.

[Періс Стефанудіс, учасник місії]:
«Це не було сюрпризом — ми очікували побачити чимало нових видів, бо багато з цих місць раніше не досліджували. Очевидно, що якщо ви візьметеся за нову ділянку, на якій проведено дуже мало досліджень, то, найімовірніше, ви знайдете нові види».

Дослідники також помітили в районі атола Альдабра багато морських хижаків. Це свідчить про те, що ужиті раніше заходи щодо захисту океану діють.

[Люсі Вудалл, учасниця місії]:
«Ми знаємо, що здорові екосистеми — це ті, де є багато всіляких хижаків».

Водночас науковці попереджають: нераціональний рибний промисел негативно впливає на океан та його біорізноманіття. У незахищених районах було виявлено набагато менше хижаків, які є останньою ланкою харчового ланцюга. Таких як, приміром, морських окунів.

Семитижнева експедиція до глибин Індійського океану завершилася у квітні 2019 року. Обстеживши близько 30 квадратних кілометрів морського дна, вдалося зібрати приблизно 1300 зразків і 20 терабайтів даних.

Наступну п’ятитижневу місію, яка мала початися в березні, довелося скасувати через пандемію коронавірусу. Науковці сподіваються відновити свої дослідження в другій половині 2021 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці виявили в Індійському океані десятки нових видів риб і коралівБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: