26.01.2024
Телеканал NTD

Глиняні плитки рятують корали від зникнення

Глиняні плитки рятують корали від зникнення

На дні морського парку Хой Ха Вань, що біля Гонконгу, з'явилися незвичайні будиночки для коралів. Це..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На дні морського парку Хой Ха Вань, що біля Гонконгу, з’явилися незвичайні будиночки для коралів. Це глиняні плитки з мозаїчним візерунком, які зроблено на 3D-принтері. Інноваційний винахід має допомогти відновити коралові рифи, що зникають.

Над проектом працюють морські біологи й архітектори з Гонконзького університету.

[Девід Бейкер, співробітник Гонконзького університету]:
«Ми виявили, що за короткий проміжок часу на морському дні біля узбережжя не залишилося твердого покриття, до якого могли б прикріпитися корали. Вони не люблять пісок, бо він, як наждак, пошкоджує їхні тканини».

Науковці задумалися, як зробити дно твердим, і вирішили покрити його плиткою, немов підлогу у ванній.

[Крістіан Ланге, співробітник Гонконзького університету]:
«Спочатку ми хотіли зробити їх із бетону, але він може зашкодити довкіллю, бо змінює рівень кислотності води. Тоді ми вирішили використовувати екологічний матеріал, тобто глину. Вона є навіть у ґрунті».

Архітектори зробили майже 130 глиняних плиток. Кілька місяців тому дайвери розмістили їх на морському дні по три штуки. Загалом устелили 40 квадратних метрів. Плитки надійно закріпили.

[Лідія Ротай, співробітниця Гонконзького університету]:
«Це схоже на проектування будівлі, коли потрібно враховувати потреби людей. Те ж саме ми зробили й для коралів. Нам треба було дізнатися, що їм треба для виживання, і спроектувати для них дім».

До кожної плитки біологи прикріпили по шість коралів.

[Вріко Юй, співробітниця Гонконзького університету]:
«Нам треба було обдумати, які види відновити. Щонайперше вони мали бути місцевими».

Зі слів морських біологів, усі корали на глиняних плитках вижили, а навколо селяться й інші морські мешканці. Науковці вважають це позитивним початком проекту.
Коротке посилання на цю сторінку:

Глиняні плитки рятують корали від зникненняВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: