25.01.2024
Телеканал NTD

В Ізраїлі волонтери-археологи знайшли скарб золотих монет

В Ізраїлі волонтери-археологи знайшли скарб золотих монет

В Ізраїлі молоді волонтери, які допомагають археологам, знайшли скарб золотих монет. Вони лежали в глиняному глеку..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

В Ізраїлі молоді волонтери, які допомагають археологам, знайшли скарб золотих монет. Вони лежали в глиняному глеку 1100 років.

[Оз Коен, волонтер]:
«Ми копали уздовж площі, і, коли я зняв шар землі, то помітив якісь пластини. Я хотів очистити їх і зрозумів, що це, можливо, монети. Спочатку я знайшов три, а потім їх підняв і побачив ще більше».

Усього знайшли 450 монет зі щирого золота. Викарбувано їх у період Аббасидського халіфату в IX столітті.

Скарб лежав у хованці на території давніх майстерень. За словами археологів, власник монет міцно закріпив глек і, ймовірно, збирався по нього повернутися, але щось йому завадило. Кому належав скарб, можна лише здогадуватися. Але сама знахідка дуже важлива для археологів.

[Галіт Тал, археолог]:
«Унікальність золотого скарбу в тому, що він розповідає нам про міжнародну торгівлю того часу в регіоні, який процвітав. У європейській торгівлі того періоду золото, навпаки, використовували менше».

У посудині лежали монети різного номіналу. За словами експертів, тоді це була значна сума. На ці монети можна було купити розкішний будинок у Фустаті, який був столицею Єгипту за Омейядів та Аббасидів.

Відкриття волонтерів стало однією з найбільших знахідок стародавніх монет в Ізраїлі. П’ять років тому дайвери-аматори знайшли 2000 золотих монет біля берегів давнього міста Кесарія. Їхній вік — 1000 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ізраїлі волонтери-археологи знайшли скарб золотих монетНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: