25.08.2024
Телеканал NTD

Учені розкривають загадки мумій завдяки 3D-технологіям

Учені розкривають загадки мумій завдяки 3D-технологіям

Цього муміфікованого птаха показали в цифровому форматі. За допомогою 3D-сканерів британським дослідникам вдалося отримати комп'ютерне зображення..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Цього муміфікованого птаха показали в цифровому форматі. За допомогою 3D-сканерів британським дослідникам вдалося отримати комп’ютерне зображення скелета високої роздільної здатності.

Учені дослідили трьох муміфікованих тварин Стародавнього Єгипту: змію, птаха та кішку. Їх позичили у Єгипетського центру Університету Суонсі. Артефактам понад 2000 років.

Для просвічування використали пристрій для рентгенографічної мікротомографії.

За словами професора Річарда Джонстона, який очолює дослідження, цей метод дає змогу отримати зображення в 100 разів чіткіше, ніж під час звичайної медичної комп’ютерної томографії. З них створили 3D-моделі, які потім помістили у віртуальну реальність, щоб ліпше проаналізувати.

[Річард Джонстон, керівник дослідження]:
«Ми вперше змогли заглянути всередину мумій тварин у тривимірному просторі. І це дуже допомагає зрозуміти, що це за вид, який вік істоти та як вона померла. Тобто можна вивчити її історію: як вона жила і як померла».

Завдяки аналізу з’ясували, що кішка насправді виявилася кошеням, якому під час смерті було не більш як п’ять місяців. Вимірявши кістки птаха, учені припустили, що це боривітер. Змія, найімовірніше, — це єгипетська кобра. На зображеннях учені помітили, що її нирки пошкоджено. Це може означати, що їй не давали води.

Учені кажуть, що стародавні єгиптяни часто ховали з покійними муміфікованих кішок, ібісів, яструбів, змій, крокодилів та собак. Уважалося, що ті мали в потойбічному світі забезпечувати господаря їжею. Також це було підношенням божествам.

[Річард Джонстон, керівник дослідження]:
«Припускають, що тоді в Стародавньому Єгипті було створено приблизно 70 мільйонів мумій тварин. Завдяки цій технології ми вивчили лише три».

Учені сподіваються, що завдяки цьому методу вони зможуть розкрити ще більше загадок.
Коротке посилання на цю сторінку:

Учені розкривають загадки мумій завдяки 3D-технологіямДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїНові протези дають змогу відчувати температуру предметівВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: