26.03.2024
Телеканал NTD

Самоочисна маска для обличчя — винахід данської студентки

Самоочисна маска для обличчя — винахід данської студентки

Студентка факультету дизайну Сара Лі Крог винайшла те, що привернуло увагу всього світу — самоочисну маску..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Студентка факультету дизайну Сара Лі Крог винайшла те, що привернуло увагу всього світу — самоочисну маску для обличчя. Для знищення бактерій використовується ультрафіолетове світло.

У матеріал вплетений оксид металу. Також на масці є джерело живлення. Коли ультрафіолет потрапляє на металооксидну плівку, усі органічні речовини, зокрема віруси та бактерії, знищуються. Після цього маску можна використовувати знову.

Для Данії та інших європейських країн цей винахід вельми актуальний. У Європі й далі запроваджують повторні карантинні заходи, щоб стримати другу хвилю COVID-19. Так, у Данії з 22 серпня носіння масок у громадському транспорті стане обов’язковим.

[Сара Лі Крог, винахідниця]:

«Наприклад, в Англії тривалий час носіння маски було обов’язковим. І тепер їх масово викидають, вони всюди валяються. Це сумно».

Крім транспорту, маски можуть стати обов’язковими й в інших громадських місцях Данії. Приміром, у магазинах і торгових центрах.

Дослідники кажуть, що таку технологію можна застосувати й в інших сферах.

[Єнс Крістіансен, дослідник]:
«Її можуть використовувати на поверхнях, яких торкається багато людей. Наприклад, на перегородках, дверних ручках, дверних панелях, столах, інструментах тощо».

А тим часом данський уряд нагадує, що, поки ще не почали виробляти самоочисні маски, одноразові треба якомога частіше міняти, а якщо ті багаторазові, то прати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Самоочисна маска для обличчя — винахід данської студенткиНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуУ Дубаї корали вирощують по-новомуЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: