25.01.2024
Телеканал NTD

Смартфони на Android попереджатимуть про землетруси

Смартфони на Android попереджатимуть про землетруси

Саме так смартфони на базі Android тепер сповіщатимуть користувачів у всьому світі про землетрус у їхньому..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Саме так смартфони на базі Android тепер сповіщатимуть користувачів у всьому світі про землетрус у їхньому районі. Американська компанія Google розробила систему ShakeAlert. Вона використовує акселерометри, вбудовані в ґаджети. Очікується, що повідомлення заощадять користувачам дорогоцінні хвилини чи секунди, щоб знайти укриття й урятуватися.

Поки систему оповіщення тестують на телефонах у Каліфорнії. Цей штат, як і Японія та Мексика, уже використовує дані сейсмометрів, щоб попереджати людей про поштовхи.

А тепер хочуть, щоб коливання фіксували самі телефони й відправляли дані до загальної бази. Там інформацію аналізуватимуть і в разі небезпеки відправлятимуть на смартфони повідомлення.

Якщо система буде ефективною, то такі попередження приходитимуть жителям багатьох країн, включно з Індонезією та іншими державами, що розвиваються, де сейсмічних датчиків не вистачає.

[Марк Стогаїтіс, розробник із компанії Google]:
«У сейсмонебезпечних зонах живуть сотні мільйонів людей. Попередження за кілька секунд може дати час спуститися зі сходів чи відійти від небезпечних об’єктів і загалом сховатися. Якщо зможете отримувати раннє сповіщення про землетрус, зможете вберегтися».

Акселерометри — це датчики, які вимірюють напрямок і швидкість руху. Зазвичай їх використовують для функції повертання екрана.

Компанія вивчила показники цих пристроїв під час землетрусів і дійшла висновку, що вони можуть дати користувачам час від кількох секунд до хвилини.

Поки телефони можуть відрізнити землетрус від інших вібрацій лише під час заряджання, а також після того, як користувач дасть дозвіл на те, щоб ділитися даними з Google.

Водночас у компанії зазначають, що функція не зможе працювати в регіонах, де Google заблокований, наприклад у Китаї.
Коротке посилання на цю сторінку:

Смартфони на Android попереджатимуть про землетрусиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівУ Дубаї корали вирощують по-новому

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: