25.11.2024
Телеканал NTD

Британські захисники природи стежать за метеликами за допомогою зоологів-любителів

Британські захисники природи стежать за метеликами за допомогою зоологів-любителів

Природний заповідник Банк Гатчинсона, що на околиці Лондона, став домівкою для безлічі видів метеликів. І тут..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Природний заповідник Банк Гатчинсона, що на околиці Лондона, став домівкою для безлічі видів метеликів. І тут спостерігати за ними зовсім просто. Однак картина зовсім інша, якщо говорити про Велику Британію загалом. Врахувати всі різновиди вкрай складно.

Саме тому природоохоронній організації Butterfly Conservation уже не один рік допомагають проводити перепис цих комах зоологи-любителі.

[Саймон Севіл, волонтер Butterfly Conservation]:
«Дуже важливо знати, які метелики живуть у кожній місцевості. Ці комахи — добрі індикатори якості довкілля. Дізнавшись ситуацію в усій країні, ми можемо отримати чітку картину стану дикої природи й того, наскільки добре ми ведемо управління».

Щорічний перепис метеликів заснували 2010 року. Він чи не наймасштабніший у світі. Торік у ньому взяло участь понад 113 500 любителів.

Цього року учасників уже понад 110 тисяч.

Волонтерів просять знайти 20 основних видів метеликів. Для цього вони мають користуватися спеціальним застосунком, який автоматично визначає місцеперебування смартфона.

[Саймон Севіл, волонтер Butterfly Conservation]:
«Ці дані допоможуть нам зрозуміти, які є метелики, де й коли вони літають, і яка їхня чисельність. Через дуже теплу весну й раннє літо багато метеликів з’явилося раніше. Чи збереглися їхні популяції, чи вони вже зникли? Через зміни клімату деякі види стали зустрічати північніше. Такі дані також цінні. Яких метеликів більше цього року, яких менше? Ми не можемо отримати всю цю інформацію самостійно».

Зоозахисники також кажуть, що чисельність багатьох видів метеликів скорочується через утрату місць проживання, фермерство та інвазивні види рослин.

Вони зазначають, що три чверті видів метеликів тепер не так поширені на території країни, як раніше, а кількість майже половини зменшилася.

Учені також сподіваються, що карантин простимулює ще більше любителів природи долучитися до спостережень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Британські захисники природи стежать за метеликами за допомогою зоологів-любителівУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліВосьминоги допомогли у створенні потужних присосків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: