20.06.2024
Телеканал NTD

Учені створили шльопанці з водоростей

Учені створили шльопанці з водоростей

Дослідники із Сан-Дієго придумали, як істотно зменшити обсяги пластикових відходів, які потрапляють у моря й океани...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Дослідники із Сан-Дієго придумали, як істотно зменшити обсяги пластикових відходів, які потрапляють у моря й океани. Вони роблять популярне в усьому світі літнє взуття — шльопанці чи в’єтнамки — з водоростей. Таким чином, воно стало біорозкладним.

[Майк Буркарт, професор хімії та біохімії]:
«Ми вирощуємо водорості в басейнах, у яких їх щільно висаджуємо. Коли вони повністю виростають, ми прямо тут за допомогою цієї машини зневоднюємо їх і перетворюємо на дуже глевку пасту».

Потім із пасти вилучають усі ліпіди, хімічним способом їх подрібнюють і створюють із них полімерний матеріал. З нього й виготовляють в’єтнамки. У природному середовищі такі шльопанці здатні повністю розкластися за чотири місяці.

[Наташа Гунаван, лаборант]:
«Якщо подивитися на те, який вигляд вони матимуть за чотири тижні, вісім тижнів і 12 тижнів, то стає зрозуміло, що наші зразки справді добре розкладаються в землі й компості. Ми бачимо значну втрату маси, а також структурної цілісності загалом».

Спочатку ця лабораторія виробляла з водоростей пальне, потім дошки для серфінгу, а тепер працює над капцями.

В’єтнамки — дуже доступне взуття. Тому його зазвичай купують на один сезон, а потім викидають. Учені сподіваються, що їхнє взуття на основі водоростей зменшить забруднення Світового океану.

Розробники також зазначають, що вже ведуть переговори з багатьма виробниками, щоб такий біопластик використовували й для створення іншої продукції.
Коротке посилання на цю сторінку:

Учені створили шльопанці з водоростейБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: