28.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 31 травня по 4 червня)

Огляд світових подій (з 31 травня по 4 червня)

1. У Гонконзі й Тайвані вшанували жертв «Бійні на Тяньаньмень» Вечори пам’яті «Бійня на площі Тяньаньмень»..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. У Гонконзі й Тайвані вшанували жертв «Бійні на Тяньаньмень»

Вечори пам’яті
«Бійня на площі Тяньаньмень»

Поліція арештувала групу гонконзьких протестувальників і спробувала розігнати мітинг, який влаштували на згадку про криваве придушення студентів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році. Зазвичай у цьому автономному районі КНР заходи, присвячені 4-му червня, проходять щороку. Та цього разу влада заборонила масові зібрання, посилаючись на пандемію.

Невеликі сутички між протестувальниками та поліцією сталися в районі Монкок. Там сотні людей спробували перекрити рух.

Раніше кілька тисяч мітингувальників прийшло на вечір пам’яті зі свічками в парк «Вікторія». Раніше це було головним місцем збору 4-го червня. Цього разу всім повідомляли, що збори чисельністю понад вісім осіб заборонені.

[Деклан Цзан, житель Гонконгу]:
«Мене можуть оштрафувати на 2000 доларів. Ось такий ризик. Але я не знаю, наскільки ризиковано це буде наступного року. Поки в нас ще є хоч якась можливість вийти, тому ми тут».

Багато гонконжців вийшло зі свічками просто на вулиці міста. Кілька католицьких церков також відчинили свої двері, щоб люди могли там пом’янути загиблих.

[Емілія Вонг, жителька Гонконгу]:
«Є побоювання й хвилювання, у кожного вони є. Але ми не можемо не згадати загиблих через те, що боїмося або хвилюємося. Ми можемо робити все крок за кроком. Докласти всіх зусиль, щоб захистити нашу свободу й право на протести та зібрання. Ми намагаємося нагадати людям навколо, наступному поколінню й навіть старшому, наскільки нестерпний нинішній режим».

Цього року заходи проходять у чутливий для комуністичної влади Китаю час. Пекін намагається запровадити в Гонконзі новий закон про національну безпеку. Також 4 червня тут ухвалили документ, згідно з яким за неповагу до гімну КНР людям загрожує великий штраф і навіть тюремний термін до трьох років.

Водночас сотні демонстрантів зібралися в столиці Тайваню на хвилину мовчання на площі Свободи. Влада демократичного острова, який Пекін називає своєю бунтівною провінцією, закликала КНР попросити вибачення за події 1989 року.

Деяких учасників засмутило те, що в Гонконзі заходи заборонили.

[Джош Чжоу, житель Тайваню]:
«Попри те, що пов’язані з пандемією обмеження вже скасували, я дуже засмучений, бо Тайвань став єдиним місцем, де можна публічно пом’янути загиблих. Ні в Гонконзі, ні в Макао, ні на материку цього зробити не можна. У Гонконзі це заборонено, у Макао теж. Про материковий Китай годі й казати. Сумно, що минув уже 31 рік, але на цю тему говорити дедалі складніше».

За 31 рік влада КНР так і не розкрила всю інформацію про те, що ж сталося на Тяньаньмень у 1989 році. Офіційний Пекін стверджує, що тоді під час розгону демонстрацій загинуло понад 300 осіб. І більша частина з них були поліціянтами. Однак правозахисники та свідки кажуть, що вбито було до десяти тисяч протестувальників.

2. У вбивстві Джорджа Флойда звинуватять усіх чотирьох американських поліціянтів

Звинувачення поліціянтам
Смерть Джорджа Флойда в США

У США висунуто звинувачення всім поліціянтам з Міннеаполіса, які 25 травня були присутніми під час затримання афроамериканця Джорджа Флойда. 46-річний чоловік помер після того, як один поліціянт близько дев’яти хвилин притискав його коліном до землі, давлячи на задню частину шиї. Поруч було ще троє офіцерів. Усіх їх було звільнено.

Офіцеру поліції, який тримав Флойда, уже висунуто звинувачення у вбивстві через необережність. Трьох інших звинувачують у сприянні вчиненню дій, які призвели до смерті людини.

Водночас десятки тисяч людей, попри комендантську годину, і далі виходять на вулиці американських міст. Протести тривають уже другий тиждень.

Для охорони правопорядку направили Національну гвардію. Зокрема, у Вашингтоні — до Білого дому й меморіалу Лінкольна. У Лос-Анджелесі демонстрантів, які залишилися на вулицях після настання комендантської години, було заарештовано. Масштабні демонстрації також пройшли в Філадельфії, Атланті, Денвері та Сіетлі.

У Портленді штату Орегон поліція, щоб розігнати агресивно налаштованих протестувальників, застосувала шумові гранати й сльозогінний газ.

При цьому сценарій протестів майже однаковий. Удень виступи відносно мирні. Однак, коли стає темно, починаються погроми, вандалізм, підпали й мародерство.

Президент Дональд Трамп раніше сказав, що насильство провокують свідомо. І беруть участь у цьому ліворадикальні угруповання, такі як «Антифа». Він також зазначив, що в деяких містах місцева влада навмисно дозволяє насильству тривати.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Зараз нам потрібен закон і порядок, бо погані групи людей використовують Джорджа Флойда так само, як використовували й інших людей, щоб намагатися робити погані справи. У нас усе під контролем. Але в багатьох випадках, у всіх випадках заважають демократи, суперліберальні мери. Дії мера Міннеаполіса були просто ганебними. Чому поліціянти покинули місце? Не було абсолютно ніяких причин так чинити».

Варто зазначити, що загиблий Джордж Флойд мав інтоксикацію опіоїдним анальгетиком фентанілом, а напередодні арешту вживав метамфетамін. Ще в нього були ішемічна й гіпертонічна хвороби серця. Також у квітні Флойд перехворів на коронавірус.

3. Країни-донори виділять Ємену $ 1,35 млрд, але ООН просить на мільярд більше

Донори виділять 1,35 млрд доларів
Ємен

ООН і Саудівська Аравія провели онлайн-конференцію міжнародних країн-донорів Ємену. Учасники пообіцяли виділити на гуманітарну допомогу 1 мільярд 350 мільйонів доларів. Однак мета ООН — 2 мільярди 400 мільйонів доларів.

Таку суму треба зібрати до кінця року, інакше кілька десятків гуманітарних проектів у Ємені доведеться закрити.

[Марк Лоукок, представник ООН з питань гуманітарної допомоги]:
«Наразі маємо таку ситуацію: ми отримали внески розміром 1,35 мільярда доларів. Це приблизно половина того, що ми зібрали торік».

Саудівська Аравія виділить 500 мільйонів доларів, США — 225 мільйонів. Також великі суми дасть Велика Британія та Німеччина.

[Джеймс Клеверлі, міністр Великої Британії з питань Близького Сходу]:
«У цьому фінансовому році Велика Британія виділить Ємену щонайменше 160 мільйонів фунтів стерлінгів. Тож із початку війни загалом наш внесок становитиме майже один мільярд фунтів стерлінгів».

[Нільс Аннен, держміністр у МЗС ФРН]:
«Німеччина видасть 125 мільйонів євро для (реалізації) плану цьогорічного гуманітарного реагування в Ємені. Вона також виділить ще десять мільйонів євро на підтримання мирного процесу й стабілізації в країні. Ще 70 мільйонів євро Німеччина дасть на відновлення».

Економіка Ємену переживає важку кризу через громадянську війну між повстанцями-хуситами та урядовими силами. Конфлікт триває майже шість років. У 2015-му на стороні урядової армії почала воювати арабська коаліція на чолі із Саудівською Аравією.

Під час війни 80% населення Ємену стали залежати від гуманітарної допомоги, чотири мільйони людей вимушено покинули свої домівки, мільйони єменців живуть на межі голоду. Крім того, країні загрожує нова епідемія холери, а також коронавірус. І це тоді, коли система охорони здоров’я майже повністю зруйнована.

ООН, а також Велика Британія й Німеччина закликали сторони конфлікту запровадити в усій країні режим припинення вогню й завершити війну.

4. Тибетці у вигнанні вітають американський законопроект, який визнає незалежність Тибету

Тибетці реагують на закон у США
Дгарамсала, Індія

Тибетці у вигнанні, що живуть в індійському місті Дгарамсала, вітають намір США ухвалити закон, який визнає Тибет незалежною країною.

Законопроект до Конгресу подав республіканський законодавець Скотт Перрі. Згідно з ним США повинні визнати Тибет незалежною від КНР державою.

Такий законопроект також було подано й щодо Гонконгу. Обидва документи подали до комітету закордонних справ при нижній палаті Конгресу.

[Гонпо Дгундуп, голова Тибетського молодіжного конгресу]:
«Ми дуже раді цьому законові, ми хочемо подякувати Скотту Перрі за його історичний законопроект. Це увійде в історію: американці підтримали прагнення Тибету до незалежності».

[Т.Г. Ар’я, представник уряду Тибету у вигнанні]:
«Китай використовує пандемію, щоб просуватися до світового панування, захоплювати сфери впливу. Це погано, і світова спільнота вже зрозуміла, що Китай недобре вчиняє, що його влада безвідповідальна. Співтовариство також збагнуло, що Тибет — це окупована країна, і що до китайської окупації він був незалежним».

Компартія Китаю відправила в гірський Тибет війська в 1950 році. Офіційно влада КНР оголосила, що звільнила регіон. Відтоді він перебуває під її управлінням.

Духовний лідер Тибету Далай-лама втік із Лхаси до Індії в 1959 році після невдалого повстання проти комуністичного правління. Відтоді він проживає в Дгарамсалі, де його прихильники керують тибетським урядом у вигнанні.

5. Карантин у Європі: люди на пляжах і відкриття парків розваг

Послаблення карантину
Європа

Уряд Великої Британії ухвалив рішення послабити карантинні заходи. Міністр у справах громад Роберт Дженрік під час щоденного брифінгу зазначив, що через це хворих на COVID-19 більше не стане.

[Роберт Дженрік, міністр у справах громад Великої Британії]:
«Відкриються автосалони, ринки з товарами першої потреби. Також люди зможуть бачитися поза своєю домівкою».

З 1 червня в громадських місцях можна збиратися в групи до шести осіб. Також відновить роботу низка шкіл, а змагання в деяких елітних видах спорту дозволять проводити тільки без глядачів.

Велика Британія на п’ятому місці у світі за кількістю хворих на COVID-19.

Влада Іспанії оголосила, що країні потрібно ще 15 днів строгого карантину. Він триватиме до 21 червня. А з 1 липня повністю скасують обмеження на пересування всередині країни. Випадків зараження коронавірусом останніми тижнями в Іспанії стало набагато менше. Нині країна посідає четверте місце у світі за кількістю заражених.

Варто зазначити, що карантин в Іспанії послаблюють. Однак це стосується лише найменш постраждалих регіонів. Наприклад, на Канарських островах пляжі вже заполонили відпочивальники.

А в Австрії вже відкрився знаменитий віденський парк розваг «Пратер». Країна почала послаблювати карантин набагато раніше, ніж сусіди — ще 14 квітня. Уже працюють ресторани, магазини, бари, школи та готелі. Незабаром скасують правило надягати маски в магазинах. Також знімуть обмеження на кількість людей за столиками в барах і ресторанах.

У Франції за парти повернулася вже п’ята частина учнів початкової школи. Водночас країна поки не планує відкривати кордони із сусідами, щонайменше до 15 червня.

Влади Норвегії та Данії оголосили, що дозволять туристам подорожувати між двома країнами. Більшу частину обмежень сусіди обіцяють скасувати 15 червня.

Данія теж чекає гостей із Німеччини та Ісландії. Водночас усі мандрівники муситимуть забронювати місце проживання заздалегідь. Також не можна буде зупинятися в Копенгагені, де фіксують найбільше заражених.

А ось на прикордонних переходах зі Швецією, де виявляють найбільше хворих, і далі всіх пильно перевірятимуть. Також шведські туристи поки не зможуть відвідувати інші скандинавські країни.

У Швеції від COVID-19 померло приблизно вчетверо більше людей, ніж у всіх інших країнах Скандинавії загалом.

6. Екіпаж Crew Dragon розповів про політ у першому приватному пілотованому космічному кораблі

Астронавти описують стикування
МКС

Американські астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Герлі провели пресконференцію з борту МКС. Вони розповіли про враження від стикування пілотованого корабля Crew Dragon з орбітальною станцією.

Герлі каже, що політ апарата приватної компанії SpaceX був вельми схожим на політ шатла. Обидва астронавти раніше брали участь у програмі «Спейс шатл» і літали в космос на кораблях «Індевор». Перша пілотована місія Crew Dragon також називається «Індевор».

[Дуглас Герлі, астронавт НАСА]:
«Ми обидва звернули увагу й уже згадали про те, що під час стикування нічого не відчувалося. Потім ми зістикувалися, і нас трохи труснуло. Не дуже сильно, та ми відчули. <> Тож, або швидкість, або сила стикувального механізму поглинала інерцію, коли ми входили в док. І добре, що ми нічого не відчували на борту “Індевора”».

Екіпаж Crew Dragon має пробути на орбітальній станції до 28 серпня. Однак астронавти не виключають, що залишаться на довше.

Вони беруть участь у першій місії приватного пілотованого космічного корабля. Вона стане завершальним етапом випробувань. Після цього почнуться звичайні експлуатаційні місії.

7. З готелів — бездомним: як у Гонконзі переробляють мило

Переробляння мила
Гонконг, КНР

З п’ятизіркових готелів — у руки бездомних. Неурядова організація в Гонконзі вирішила зменшити відходи мила. Готелі щорічно викидають тисячі шматків цього продукту.

За рік цей готель використовує понад 118 тисяч шматків мила. Водночас часто постояльці до нього навіть не торкаються, але воно однаково опиняється в смітнику. Однак тепер працівники готелю рештки мила не викидають. Вони обходять номери й збирають усе, що залишилося.

[Дженні Джонстон, представниця готелю]:
«Відходи мила в готельній індустрії серйозна проблема. Гості, коли виїжджають, мило із собою не забирають. Ось чому ми заснували партнерську програму Soap Cycling. Ми відповідальні за те, щоб наш вплив був екологічним та етичним».

Організація Soap Cycling виникла 2012 року. Сьогодні вона збирає відходи мила більш ніж у 80 готелях Гонконгу.

[Меттью Мо, представник Soap Cycling]:
«Ми робимо так, щоб гігієнічні продукти не шкодили довкіллю, особливо не порушували кислотність ґрунту. Ми тут, щоб допомогти людям, яким потрібні засоби гігієни».

Нове мило роблять невеликим. Як показує практика, саме таке має найбільший попит у людей без постійного місця проживання.

[Мішель Вонг, активістка]:
«У бездомних немає грошей на засоби гігієни. Ось чому вони приходять до нас за пожертвами. До того ж там, де вони зупиняються, не можна зберігати речі. Ось чому гігієнічні набори, тестери чи пробники їм підходять найбільше».

Торік у Гонконзі організація переробила понад 420 тисяч шматків мила.

Водночас Soap Cycling також розширила свою діяльність на інші країни, зокрема Камбоджу, Філіппіни, М’янму та Сінгапур.

8. В Україні набирають популярності модульні будинки

Модульні будинки
Київ, Україна

В Україні стають популярними модульні будинки. Багато людей тепер вважає за краще відмовитися від звичайних квартир у багатоповерхівках, щоби бути ближчим до природи.

Зручність такого житла в тому, що його можна швидко зібрати й розібрати. Наприклад, будинок площею приблизно 70 квадратних метрів можна встановити всього за три місяці. Водночас коштує він дешевше ніж квартира такого самого розміру: близько 55 тисяч доларів. Щоправда, це без урахування витрат на землю і додаткові комунікації.

Володимир — директор компанії зі створення модульних будинків. Він сам зробив собі таке житло і встановив його серед бетонних багатоповерхівок одного з київських районів.

[Володимир Мельничук, директор будівельної компанії]:
«Зараз ми завантажені на квартал уперед. Багато людей телефонує щодня і каже про те, що нам набридло сидіти в квартирах, ми не можемо вийти, ми зрозуміли, що 100% нам потрібен будинок, і нам треба якось його швидко побудувати. У нас немає часу чекати роками, у нас немає часу займатися будівництвом».

Будинки встановлюють з готовим ремонтом і всім необхідним для життя.

[Володимир Мельничук, директор будівельної компанії]:
«Ми робимо будинки в скандинавському стилі. Тут є свій санвузол з ванною і гардеробна».

Такі будинки дуже популярні в європейських країнах. В Україні їх продажі також набирають обертів.

[Юлія Парамонова, замовниця модульного будинку]:
«Психологія квартири все-таки набридла, хочеться гуляти по газону, хочеться сидіти біля дерев. І взагалі, мені здається, сучасний світ до цього йде, і рано чи пізно до цього прийде, сподіваємося».

Варто зазначити, що український уряд виділив майже 11,2 мільйона гривень на придбання модульних будинків для жителів Овруцького району Житомирської області. Їхні будинки згоріли під час пожеж у квітні.

9. Кішки, діти й «картопляний бос»: труднощі роботи з дому

Кішки, діти й «картопляний бос»
Труднощі роботи з дому

Кішки, які вимагають більше уваги, занадто енергійні діти й раптові технічні труднощі.

Усе це тепер стало частиною робочого процесу мільйонів працівників, які через пандемію не ходять до офісу. Труднощі виникають у всіх: від церковних проповідників, які виступають онлайн, до представників Верховного суду США. (Напис на екрані: ЗВУК ЗЛИВУ ВОДИ В УНІТАЗІ).

Схоже, жодна професія не уникла невдач під час онлайн-зв’язку.

[Лізет Окампо, голова неурядової організації]:
«Тепер мене знають у всьому світі, бо я не вмію користуватися технологіями».

Лізет — голова вашингтонської неурядової організації. Але тепер вона більше відома як «картопляний бос». Її співробітники зробили скріншот своєї начальниці в снепчаті, де на неї накладено смішний фільтр.

[Лізет Окампо, голова неурядової організації]:
«Я зайшла в майкрософт тімс, щоб провести зустріч зі своєю командою. Коли всі ввімкнули камери, виявилося, що я маю вигляд картоплі. Спочатку ми взагалі не зрозуміли, що це. Потім помітили землю й траву. Ми подумали: “Ну окей, це картопля”. Я намагалася це прибрати, та марно. Довелося всю зустріч бути картоплиною».

Джессіка — виконавчий директор компанії Impossible Foods із Сан-Франциско. Вона зіткнулася з такою ж проблемою, але в додатку «Зум».

[Джессіка Аппельгрен, голова компанії Impossible Foods]:
«Очі прибульця! У чаті ринув шквал із таких коментарів. Усі питали: “Що трапилося з обличчям, Джесс?”».

Та заважають не лише технології.

(На тлі чутно гавкіт собаки)

[Джессіка Аппельгрен, голова компанії Impossible Foods]:
«Ось справжня проблема».

Джессіка каже, що іноді навалюється все одразу.

[Джессіка Аппельгрен, голова компанії Impossible Foods]:
«Я вам скажу, щодня відбувається приблизно одне й те ж: собака, потім діти, потім приходить сусідка вигуляти собаку… Батькам дуже важко зайняти своїх дітей і одночасно працювати».

Утім, попри всі труднощі, робота з дому в майбутньому може стати поширенішою. І хоч багато компаній відкриваються після карантину, тисячі співробітників найближчим часом залишаться в онлайн.

10. Спортзал просто неба: кенійці тренуються поруч із шосе

Тренування біля дороги
Кісуму, Кенія

Кенійські атлети перетворили узбіччя дороги, що проходить через місто Кісуму, на спортивний зал просто неба. З березня в країні через епідемію коронавірусу закрито всі комплекси й стадіони. Але спортсмени хочуть підтримувати форму, тому щоранку приходять сюди.

Евелін доклала багато зусиль, щоб увійти до збірної Кенії з боксу, і рішуче налаштована перемогти в найближчому турнірі.

[Евелін Акіні, спортсменка]:
«Я закликаю й інших спортсменів тренуватися. Не варто зупинятися через страх перед коронавірусом. Під час тренувань тіло зміцнюється, і ви не захворієте».

[Огастін Сайва, спортсмен]:
«Ці тренування корисні. Це можна бачити в європейських країнах. Наприклад, коли тренер і футболісти лондонського “Арсеналу” заразилися коронавірусом, то дуже швидко одужали».

Деякі приходять сюди сім’ями. Вінсент тренується разом із дочкою. Він займається тхеквондо.

[Вінсент Очієнг, спортсмен]:
«Ми плануємо в жовтні представляти країну на чемпіонаті світу з тхеквондо в Китаї. Але, на жаль, коронавірус поширюється, і ми не знаємо, коли епідемія закінчиться. Просто сподіваємося, що це станеться до турніру».

Під час карантину Вінсент утратив тренерську роботу, тому закликає уряд допомогти таким, як він.

Водночас тренування вздовж шосе приваблюють дедалі більше кенійських спортсменів. Сюди приходять баскетболісти, футболісти та навіть танцюристи.

11. Ілюзія океану: у центрі Сеула б’ються віртуальні морські хвилі

Морські хвилі – у місті
Сеул, Південна Корея

Прямо в центрі Сеула можна насолодитися краєвидом і шумом морських хвиль. Реалістичну анімацію створила південнокорейська дизайнерська компанія.

Запис показують на гігантському рекламному екрані. Він завбільшки як чотири баскетбольні майданчики.

[житель Сеула]:
«Я прочитав про це в соціальних мережах. Здається, ніби я стою біля величезного акваріума прямо посеред району Каннамгу. Сприймається дуже реалістично, як справжня хвиля. Це круто».

Такі хвилі створено за допомогою анаморфної технології.

[Цой Ю Чін, співробітниця дизайнерської компанії]:
«Анаморфна технологія — це оптична ілюзія. Вона максимізує глибину і створює відчуття простору. Виходить таке враження, що всередині цього простору б’ються справжні хвилі».

Автори медіапроекту вже отримали багато заявок із-за кордону, зокрема від компанії, яка показує рекламу на Таймс-сквер у Нью-Йорку.

12. Музей у Флоренції відкрив першу виставку після карантину

Виставка після карантину
Флоренція, Італія

Колишня резиденція великих герцогів Тосканських, Палаццо Пітті у Флоренції, відчинилася для відвідувачів після майже трьох місяців карантину. Тут проходить виставка італійської художниці епохи Бароко Джованни Гарцоні. Вона жила й творила в XVII столітті.

[Айке Шмідт, директор галереї Уффіці]:
«Вона поїхала до Венеції, щоб вивчати живопис. Потім працювала у Венеції й Римі, а ще в Неаполі. Після цього навіть поїхала до Англії, щоби працювати при королівському дворі в Лондоні. Її роботи були вельми популярними в Італії, особливо у Флоренції. Але також і в усій Європі, в Англії та навіть в інших країнах».

Гарцоні вважають чи не найосвіченішим і космополітичнішим італійським художником XVII століття. Вона черпала натхнення в культурах не лише Європи, а й Японії, Китаю та Мексики.

[Айке Шмідт, директор галереї Уффіці]:
«Джованну Гарцоні вельми цікавили предмети з далеких країн. Вона спеціалізувалася на зображуванні природи, квітів, але також і всіляких предметів».

Виставка зі 100 робіт мала відкритися 10 березня. Однак через пандемію запрацювала лише зараз і триватиме до 28 червня.

Палаццо Пітті включає чотири музеї. Тут теж ужили низку заходів безпеки. Наприклад, установили термосканери. Якщо в когось температура тіла перевищує 37 з половиною градусів, усередину його не пустять. Відвідувачі до того ж мусять бути в масках і дотримуватися дистанції півтора метра.

У Флоренції поступово відкриваються й інші визначні місця. Наприклад, парковий комплекс сади Боболі, що розташований біля Палаццо Пітті, працює з минулого тижня. А 3-го червня відкрилася й галерея Уффіці.

13. Паризькі музиканти виконали симфонію Штрауса в порожній філармонії

Концерт у порожньому залі
Париж, Франція

У Паризькій філармонії знову лунає музика. Сумна симфонія Штрауса наповнює порожній концертний зал на 2400 місць. Музиканти розмістилися за метр один від одного. Це перший їхній концерт, відколи в березні запровадили карантин.

[Рено Капукон, скрипаль]:
«Це як повернутися до життя. Усі 23 солісти дуже раді грати після такої довгої перерви. Це трохи схоже на відродження. Ми граємо сильний і символічний твір. Це “Метаморфози” Ріхарда Штрауса».

Цей твір композитор написав під враженням від останніх трагічних місяців Другої світової війни.

Концерт транслюють на сайті філармонії, тому музиканти все ж мають слухачів.

[Рено Капукон, скрипаль]:
«Ми, звісно, думаємо про тих, хто дивиться, як ми граємо. Ми виступаємо для глядачів. Їх немає в залі, але вони там — біля своїх екранів».

Зазвичай у Паризькій філармонії проходить по три-чотири концерти за день. На сцені іноді виступає сто-двісті музикантів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: