27.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 9 липня)

Огляд світових подій (з 5 по 9 липня)

1. В Японії та Китаї зростає кількість жертв повеней і зсувів Наслідки повеней Японія й Китай..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. В Японії та Китаї зростає кількість жертв повеней і зсувів

Наслідки повеней
Японія й Китай

У жителів південного сходу Японії — велике прибирання. Вони відновлюють свої райони після злив, які не припинялися в регіоні майже тиждень. Дощі йдуть і зараз, але не такі сильні.

Розгул стихії спричинив повені й зсуви на острові Кюсю. Загинуло щонайменше 64 людини. Ще 16 уважаються зниклими безвісти.

Найбільше постраждала префектура Кумамото. Жертви стихії здебільшого звідти.

[Такесі Йосімура, власник ресторану]:
«Мій ресторан цілком зруйновано. Вода дійшла до другого поверху, там було вище за коліна. Треба буде відбудовуватися. Швидше й простіше побудувати все з нуля, ніж ремонтувати».

За словами метеорологів, на острові Кюсю є небезпека сходження зсувів. І на заході, і на сході країни також тривають дощі.

Потерпає від повеней і Китай, особливо його південна частина. Як повідомляють державні ЗМІ, загинуло вже 140 осіб. Реальна кількість жертв може бути більшою. Рівень небезпеки підвищено в кількох провінціях, зокрема в Хубеї, Цзянсі та Чжецзяні.

У червні в Китаї випало на 13,5% опадів більше за середній сезонний показник.

2. У Гонконзі без попередження відкрили офіс китайської служби безпеки

Офіс служби нацбезпеки
Гонконг, КНР

У Гонконзі відкрився офіс китайської служби безпеки. Він стежитиме за виконанням нового закону про нацбезпеку, який Пекін нещодавно ухвалив у цьому автономному регіоні, і який викликав невдоволення як місцевих жителів, так і міжнародної спільноти.

Перехожі кажуть, що не очікували побачити представництво китайських правоохоронців так швидко й без попередження.

[житель Гонконгу]:
«Жодного повідомлення не було. Вони нічого не сказали, а потім зненацька перекрили дорогу. Ні з того ні з сього стільки всього відбувається. Я бачу в новинах, що підіймають прапор, дорога закрита, на вулиці багато чиновників. Не думаю, що це добре».

Новий закон каратиме за злочини, пов’язані з підривом влади, сепаратизмом, тероризмом і змовою з іноземними силами. Максимальне покарання за його статтями — довічне ув’язнення.

У понеділок опублікували деякі деталі нового закону. Так, правоохоронці зможуть обшукувати приватні приміщення без ордера. Також від інтернет-провайдерів зможуть вимагати зняти певний контент із їхніх платформ.

2 липня влада Гонконгу також визнала незаконним популярний слоган протестувальників «Звільнити Гонконг, революція нашого часу».

Американський сенатор Рік Скотт на своїй сторінці у твітері написав: «Жителів Гонконгу перетворили на в’язнів у власній країні».

А голова гонконзької адміністрації Керрі Лам, яку називають ставленицею Пекіна, сказала, що закон досить м’який, якщо порівняти з подібними документами в інших країнах. Вона також заявила, що всі кримінальні злочини в межах законодавства чітко визначені.

Та не всі думають так само. Багато жителів Гонконгу й правозахисні групи вже сказали, що новий закон настільки розмитий, що, посилаючись на нього, зможуть переслідувати всіх неугодних Пекіну.

У законодавчому органі автономного регіону між опозиційними й пропекінськими депутатами відбулася словесна сутичка.

[Кхуок Кхакхі, опозиційний законодавець]:
«У материковому Китаї яких людей заарештовують за звинуваченням у спробі повалити режим? Це Лю Сяобо, Ван Цюаньчжан, Сюй Чжиюн. Усі ці люди не зробили нічого, що завдало би шкоди країні. Вони просто пішли проти політики».

Тим часом Фейсбук, Ґуґл і Твіттер поки перестали надавати дані користувачів у регіоні гонконзькій владі. Тим самим вони також виразили своє побоювання щодо нового закону.

Ці інтернет-платформи тривалий час тут вільно працювали. У материковому Китаї ситуація інша. Там діє «Великий китайський фаєрвол», який блокує доступ до ґуґла, твітера й фейсбука.

3. Вашингтон захищатиме дані американців від китайської компартії

Дані американців захистять
Вашингтон, США

Адміністрація Дональда Трампа обіцяє вжити заходів, щоб закрити китайській владі доступ до особистої інформації американських громадян. Держсекретар США Майк Помпео зазначив, що витік можливий через телекомунікаційні системи й соціальні мережі.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання про те, чи планують США забороняти китайський додаток «Тікток». Помпео зазначив, що Білий дім не фокусується на конкретній компанії, а розглядає питання загалом з погляду національної безпеки.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Зараз ми оцінюємо всі місця, де громадяни США зберігають свої дані: на телефонах або в записах служби охорони здоров’я. Ми хочемо, щоб у китайської компартії не було способів дістати легкий доступ до цієї інформації».

Держсекретар також похвалив американські інтернет-гіганти Ґуґл, Фейсбук і Твіттер за те, що вони відмовилися надавати дані про користувачів владі Гонконгу. Так ті відреагували на новий закон про нацбезпеку, який Пекін недавно ухвалив у цьому автономному районі КНР. Документ, як багато хто уважає, зводить нанівець принцип «одна країна — дві системи», згідно з яким повинні управляти Гонконгом.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Пекін сказав, що на 50 років надасть жителям Гонконгу високий ступінь автономії. І ви всі побачили, що сталося лише через 23 роки. Це були порожні обіцянки жителям Гонконгу й решті світу».

Помпео також звинуватив Китай у тому, що він пішов на дуже агресивні дії під час недавньої сутички на кордоні з Індією. За словами держсекретаря, Пекін постійно провокує територіальні суперечки.

15 червня між китайськими та індійськими військовиками сталося рукопашне зіткнення. Як наслідок, з індійської сторони загинуло 20 армійців. Деякі замерзли, упавши в холодну річку Галван.

Останнім часом напруженість між Вашингтоном і Пекіном наростала. Спочатку між сторонами спалахнула торговельна суперечка, яка спричинила підвищення мит. Потім США звинуватили Китай у тому, що він спровокував пандемію коронавірусу. А далі було ухвалення закону про нацбезпеку в Гонконзі, через що Сполучені Штати Америки почали позбавляти регіон статусу особливого торгового партнера.

4. Велика Британія запровадила перші незалежні санкції

Перші незалежні санкції
Лондон, Велика Британія

Велика Британія самостійно запровадила санкції — уперше після виходу з ЄС. Вони одразу ж набули чинності.

До списку увійшло 25 росіян, 20 громадян Саудівської Аравії, а ще громадяни М’янми й дві компанії з КНДР. Усіх звинувачують у порушенні прав людини.

Як повідомив міністр закордонних справ Домінік Рааб, санкції передбачають заборону на в’їзд до країни та замороження активів на території Великої Британії.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Завжди є люди, які серйозно порушують права людини. І, я гадаю, абсолютно правильно використовувати такий механізм закордонної політики, як замороження активів і відмова у візах тим, хто несе відповідальність за такі злочини, як тортури, позасудові страти тощо».

Від Росії до списку увійшли ті, кого Лондон уважає причетними до смерті адвоката Сергія Магнітського. Найвідоміші серед них — голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін і заступник генпрокурора Віктор Гринь. Також у списку опинилися працівники СІЗО, де утримували Магнітського, судді та інші представники Слідчого комітету.

Серед саудівців під санкції потрапили ті, кого Велика Британія вважає винними в смерті журналіста Джамаля Хашоггі. Від М’янми в списку два генерали, яких звинувачують у переслідуваннях мусульманської меншини рохінджа. Також обмеження стосуватимуться двох компаній із Північної Кореї. Їх уважають відповідальними за примусову працю, тортури й убивства в північнокорейських таборах.

Російська сторона поки ніяких офіційних заяв не робила. Саудівська Аравія теж. Утім, анонімні джерела вже повідомили, що Москва готує заходи у відповідь.

5. ООН: у світі стрімко зростає обсяг викинутої електронної техніки

Обсяги електронних відходів зростають
У світі за рік викинуто 54 млн тонн

У світі зростають обсяги електронних відходів. Торік викинули 53,6 мільйона тонн електротехніки. Про це йдеться в новій доповіді ООН, яка спирається на дослідження Міжнародного союзу електрозв’язку та інших організацій.

На звалища потрапили комп’ютери, ноутбуки, ігрові приставки, мобільні телефони, холодильники та інші електроприлади. Маса електронних відходів дорівнює вазі 350 океанських лайнерів. Торік електронної техніки викинули на 21% більше, ніж п’ять років тому.

[Антоніс Мавропулос, голова International Solid Waste Association]:
«Очікуємо, що обсяг з 53 мільйонів тонн на рік зросте до 74 мільйонів тонн до 2030 року. Тобто за десять років обсяг відходів збільшиться приблизно на 35%. Це занадто багато».

Найбільшим джерелом електронних відходів став Китай. Там на звалища потрапило понад десять мільйонів тонн старої техніки. На другому місці США, де викинули майже сім мільйонів тонн. Трійку замикає Індія, яка має три мільйони тонн відходів.

Найбільші забруднювачі — азійські країни. Там викинули приблизно 25 мільйонів тонн електроніки. У Південній і Північній Америці — понад 13 мільйонів тонн, у Європі — 12 мільйонів, а в Африці й Океанії разом викинули приблизно три з половиною мільйони тонн.

Водночас торік переробили лише 17,4% викинутої електроніки. Решту спалили, або вона й далі лежить на звалищах. Разом із цією технікою на смітник потрапили дорогі метали, такі як золото, платина, срібло й мідь. Їхня вартість оцінюється в 57 мільярдів доларів.

Водночас електронні відходи загрожують природі й здоров’ю людей, бо чимало з них містять токсичні речовини.

[Антоніс Мавропулос, голова International Solid Waste Association]:
«Уважаю, що ми маємо можливість і технології, щоб за ці 20-30 років налагодити безвідходне виробництво, використовуючи вторинне перероблення. Але, щоб реалізувати, скоординувати та заохотити до цього, немає системи управління».

На думку експертів, цього року через пандемію електронних відходів може стати значно більше. Під час карантину люди купували багато оргтехніки, отже, і на смітник потрапить більше ноутбуків, планшетів і смартфонів.

6. Бізнес часів пандемії: у Таїланді зі старих рибальських сіток роблять захисні засоби

Друге життя рибальських сітей
провінція Районг, Таїланд

Тайський рибалка Анан зазвичай залишав зношені сітки на узбережжі. Так учиняло й чимало інших місцевих риболовів. За місяць кожен з них змінює це спорядження до 12 разів. Але тепер тайська екологічна організація скуповує в рибалок старі сіті й здає на перероблення.

[Анан Яйтунг, рибалка]:
«Якби ніхто не купував рибальських сітей, то в мене накопичилася б ціла гора. Раніше так і було, і я ледве знаходив покупців».

У Таїланді існує 50 тисяч малих риболовних суден і десять тисяч великих. Рибалки викидають старі сіті на смітник чи залишають на березі, або спалюють. За офіційними даними, у період з 2015 по 17-й рік 74% морських черепах і 89% дюгоней, які припливли на тайські пляжі, постраждали від рибальських снастей.

[Інгпат Пакчайратчакул, співробітниця фонду захисту природи]:
«Зараз місцеві (рибальські) спільноти вже піклуються про природу, але інші сектори мають протягнути їм руку допомоги, об’єднати сили й знайти рішення, щоб виправити ситуацію».

В екопроекті беруть участь сто рибалок із чотирьох сіл на півдні й сході Таїланду. За кілограм вторсировини їм платять 30 центів США. Одна сітка важить приблизно пів кілограма.

Старі снасті надходять на перероблення до місцевої компанії, яка виробляє продукцію зі вторсировини. Під час епідемії вона із 700 кілограмів сітей зробила маски для обличчя, тримачі для захисних екранів, а також флакони для дезінфікувальної рідини. Причому ці пляшечки двосторонні. З одного боку розміщений розпилювач, а іншим можна натискати кнопки в ліфті чи на банкоматі.

[Тхосапхол Суппаметхікулват, директор із маркетингу переробної компанії]:
«Першого тижня ми продали понад 100 тисяч (флаконів), а потім з’явилися захисні маски. Обидва продукти стали необхідними товарами, і люди їх використовуватимуть у буденному житті».

Переробна компанія продає вироби в Європі, Японії, Сінгапурі, Південній Кореї, Гонконзі й на Тайвані.

Екологічний фонд запустив свій проект два місяці тому. За цей час викупив одну тонну 300 кілограмів старих рибальських сітей. До кінця року організація хоче охопити всі приморські провінції Таїланду.

7. Як позбутися сарани: подати її в кебабі чи змусити комах їсти одна одну

Як позбутися сарани
Кенійські вчені шукають альтернативи

Тоді як Східна Африка й далі потерпає від другої навали сарани, група кенійських науковців розробляє альтернативні способи боротьби з ордами цих комах.

У лабораторії Найробі експериментують із різними методами: від вживання сарани в їжу до винищення її за допомогою біопестицидів.

Комахи дуже розмножилися через незвичну кількість опадів, а також розповсюдилися завдяки рекордній кількості циклонів. Це найгірша навала за десятки років.

Зазвичай сарану обробляють хімічними пестицидами, коли вона ще не почала літати. Однак хімікати шкодять довкіллю й убивають інших комах.

[Крістанус Танга, дослідник]:
«Використання пестицидів непокоять, бо їх широкомасштабно розпилюють у багатьох регіонах. Якщо цих комах убивати пестицидами, а потім люди їх їдять, то це, безумовно, негативно впливає на здоров’я».

Учені Міжнародного центру фізіології комах й екології в Кенії експериментують із різними біопестицидами. Раніше підтвердили ефективність гриба Metarhizium acridum. Його розпилюють на личинки й імаго сарани, після чого ті за 1-2 тижні гинуть.

А тепер дослідники намагаються знайти й інші нешкідливі для людей і природи бактерії, гриби й віруси.

Крім того, експериментують із запахом. Виявляється, до того як сарана починає літати, вона тримається групи завдяки особливому запаху. Якщо його усунути, то вона розосереджується. А це змушує комах їсти одна одну.

У лабораторії також придумують усілякі рецепти приготування сарани й проводять дегустації.

За даними Світового банку, Східна Африка і Ємен цього року витратять 8,5 мільярда доларів на пестициди для боротьби із сараною.

8. Коні-терапевти допомагають військовикам впоратися з посттравматичним стресовим розладом

Кінська терапія
Новий Південний Уельс, Австралія

Кінська терапія для військових ветеранів у відставці. Так цим жителям австралійського штату Новий Південний Уельс допомагають упоратися з посттравматичним стресовим розладом.

[Бен Магвайр, власник кінської ферми]:
«Ці тварини мають велику силу. І коли вони підкоряються комусь, дозволяють собою керувати, то це дуже потужно».

Бен — один із тих, хто відчув на собі цю силу. Усе почалося з того, що, повернувшись зі служби в Східному Тиморі, він не міг знайти спокою.

[Бен Фарінаццо, військовик у відставці]:
«Я більше не міг піклуватися про себе, не міг спати. Лікувався алкоголем, нікотином і кофеїном».

Але коні допомогли йому знову відчути смак життя.

[Бен Фарінаццо, військовик у відставці]:
«Я подумав: “Ого! Це просто неймовірно!” Мені розповіли, що кінь реагує на емоції. Тому спочатку я вчився контролювати свої почуття».

Рейчел також страждала від посттравматичного стресового розладу. Стан проявився після того, як приблизно вісім років тому її звільнили з флоту через медичні дані.

[Рейчел Дью Медсен, військовик у відставці]:
«Я виявила, що тривога й усе, що мене щодня мучило, що постійно мене супроводжувало, просто зникає, коли проводжу час із кіньми».

Анна залишила армію торік у серпні, прослуживши 25 років.

[Анна Ковлі, військовик у відставці]:
«Коли приходжу сюди, то відчуваю доброту, про яку багато хто з нас уже й забув».

Учасники програми не лише катаються на конях, а й учаться за ними правильно доглядати. Ці тварини не претендують на те, щоб замінити медиків. Вони просто відволікають колишніх військових від важких думок і дають їм можливість по-новому поглянути на життя.

9. Без туристів — спокій: на островах Сіллі осміліли білки й розрослася морська гірчиця

Тваринний світ насолоджується спокоєм
архіпелаг Сіллі, Велика Британія

На британському острові Треско, де незвично тихо, білки неспішно пригощаються горіхами й навіть насмілюються вибігати на мощені доріжки парку. Ось уже три місяці, як вони не бачать і не чують тут туристів, а тому почуваються сміливіше.

[Майк Нелгамс, доглядач парку]:
«Зазвичай вони підбігають, з’їдають горіх і тікають. А зараз гуляють і немов думають, що тут щось не так. Гостей немає, усі сидять удома. Садівників теж не було. У парку тепер інша атмосфера».

Схожа картина й на інших островах архіпелагу Сіллі, до якого входить острів Треско. Птахи в’ють гнізда прямо на стежках, бо туристи ними зараз не ходять. А пляж острова Сент-Меріс покрився морською гірчицею. Такого місцеві жителі й не пригадають.

[Жаклін Пірсон, природозахисниця]:
«Людина пройде по піску, розстелить рушник, і це насіння не зможе прорости. А тепер у нього виникла така можливість. Людей поменшало, і рослини тут усе заполонили».

Захисники довкілля вважають, що природа має відпочивати від активної людської діяльності. Це буде корисно й самим людям, бо вони зможуть побачити тваринний і рослинний світ у всій красі.

Архіпелаг Сіллі складається з кількох десятків дрібних островів, з них лише п’ять населені.

10. Пташині клітки в Гонконзі раніше висіли на вулиці скрізь, але тепер їх майже немає

Клітки для птахів ручної роботи
Гонконг, КНР

78-річний Чжань Локчжой — майстер із виробництва кліток для птахів, один із небагатьох у Гонконзі.

Попри те, що останніми роками цей товар дедалі менш популярний, Чжань майже щодня приходить у свій магазин у районі Монгкок. Під миле щебетання він неспішно ремонтує клітки своїх клієнтів.

Утім, він побоюється, що спів птахів незабаром може стати рідкістю, бо індустрія зникає.

Чжань навчився ремесла в 1955 році. До майстра його відвів його дядько. І той передав секрет створення якісних кліток.

[Чжань Локчжой, майстер із виготовлення кліток для птахів]:
«Щоб зробити клітку, яка б пташці підходила, треба подумати про структуру виробу. Вона має передавати красу й зовнішній вигляд птиці. Розмір клітки має відповідати розміру птаха. Вони різні для різних видів. Фіксованих розмірів немає».

Чжань уважає, що нині багаторічний досвід навряд чи вдасться передати молодому поколінню. Учитися ремеслу ніхто не хоче.

[Чжань Локчжой, майстер із виготовлення кліток для птахів]:
«У нашу й інші індустрії люди вже не приходять учитися. Вони більше цим не цікавляться. Зараз інша епоха. Старі ремесла зникають. Ми одні з небагатьох, що залишилися».

Історики кажуть, що китайці почали тримати птахів у клітках ще за династії Хань. Її правління почалося у 200 році до нашої ери.

Водночас заводити пташок могли лише люди вищого стану. Потім традиція поширилася на всю Азію.

У 50-60-х роках у Гонконзі бамбукові клітки з птахами можна було побачити в ресторанах і парках усюди. Також птахів часто заводили в материковому Китаї.

Однак після епідемії пташиного грипу в 1997 році запровадили суворі норми того, як і в чому можна переносити птахів. Відтоді пернаті як домашні вихованці стали зустрічатися рідше.

[Чжен Пхохун, історик]:
«У 80-х роках на вулицях клітки можна було бачити скрізь. Та відколи спалахнув пташиний грип, не пам’ятаю, щоб бачив хоч одну».

Чжань уважає, що ремесло ще не зникло повністю, і в нього є надія. Деякі клієнти постійно приходять, щоб майстер відремонтував їхні зламані клітки.

11. Дзеркало доповненої реальності допомагає вибрати косметику в супермаркеті Сеула

Дзеркало доповненої реальності
Сеул, Південна Корея

Це дзеркало доповненої реальності встановили в сеульському косметичному бутику. В умовах карантинних обмежень воно допомагає вибрати косметику, не торкаючись ні до неї, ні до обличчя.

Дзеркало фотографує обличчя клієнта й аналізує зображення. Потім залежно від типу шкіри рекомендує косметику, а також радить, як приховати плями, зморшки чи темні кола під очима.

Клієнти можуть побачити, який матимуть вигляд, якщо використають увесь набір косметичних засобів: від основи під макіяж до рум’ян, туші й помади.

[Чо Ю Лім, студентка]:
«Через коронавірус було некомфортно тестувати косметику після когось іншого. А тепер зручно: можу побачити на зображенні доповненої реальності, яким буде колір обличчя, навіть до нього не торкаючись. Це дуже гігієнічно. Можна спокійно тестувати».

Крім правил соціального дистанціювання, уряд Південної Кореї видав низку рекомендацій для покупців. Наприклад, їм радять пробувати косметику на тильній стороні долоні, а не обличчі.

[Сон Да Хе, студентка]:
«Через коронавірус я не могла перевіряти косметичні засоби на обличчі. Просто наносила їх на тильну сторону рук. Але ті продукти, які мені найбільше підходять, я знайшла за допомогою доповненої реальності. Також дізналася про деякі новинки».

До того ж у магазині біля кожного товару розміщений QR-код. За його допомогою можна відкрити опис продукції. Брати її в руки потреби вже немає.

[Чо Ю Лім, студентка]:
«Я змогла знайти колір за допомогою доповненої реальності й відкрити інформацію, відсканувавши QR-код. На купівлю пішло небагато часу, і ні з ким не довелося контактувати».

Південна Корея заслужила похвалу інших країн за те, як відреагувала на пандемію. Тут хворих трохи більше ніж 13 тисяч, а померлих — не більш як 300.

12. Тиждень моди в Парижі цього разу проходить онлайн

Тиждень моди онлайн
Париж, Франція

Під час Тижня моди Париж зазвичай жвавішає. Готелі заповнені представниками індустрії, а різні приміщення перетворюють на подіуми для показу колекцій.

Однак цього разу через коронавірусну кризу все інакше. Тепер провідні дизайнери планують онлайн-покази, а також намагаються не втратити клієнтів.

Відомі бренди, від Christian Dior до Chanel, уже склали графік відеотрансляцій.

Виробникам тканин і майстрам це допоможе хоч якось утриматися на плаву. Однак є й ті, хто постраждає більше. Наприклад, власники компаній, які здають на прокат автомобілі класу люкс.

[Гійом Конан, власник компанії з прокату лімузинів]:
«Віртуальний тиждень моди дуже негативно вплинув на наш бізнес, бо більше немає клієнтів, яких потрібно возити. У нашому секторі втрати сягають 100%. І ми не зможемо відновитися, бо скасовані заходи вже не проведуть».

Один із водіїв компанії каже, що це буде найнезвичайніший Тиждень моди: йому не доведеться забирати ВІП-клієнтів з аеропорту й везти їх на місце показів, наприклад до Великого палацу.

[Ішам Сафуан, водій]:
«Це сумно, бо Париж не буде Парижем без Тижня моди. Нам цього бракуватиме, це пробіл. Через кризу зараз усе завмерло».

Різноманітні тижні моди щороку поповнюють скарбницю Парижа приблизно на мільярд 200 мільйонів євро. Як очікується, покази у звичному форматі в місті відновлять у вересні. Бренди вже бронюють приміщення.

А поки доводиться чекати.

[Стефан Роллан, модельєр]:
«Я сумую за глядачами, сумую за моїми друзями. Завдяки своїм показам я передаю якісь емоції й мені це подобається. Неможливо жити без емоцій, а покази створені саме для цього».

[Крістоф Жосс, модельєр]:
«Також зовсім незрозуміло, що буде з клієнтами, як вони замовлятимуть колекції. Не знаю, коли знову відкриють кордони. Американським клієнтам поки трохи складно».

Тиждень моди розпочався 6 липня.

13. Рівнина в італійському регіоні Умбрія вкрилася квітучими маками й волошками

Умбрійська рівнина квітує
Кастеллуччо-ді-Норча, Італія

Умбрійська рівнина, що лежить біля підніжжя Сибіллінських гір, укрилася різнобарвним килимом. Усюди волошки, ромашки й маки. Це природне явище італійці називають «фіоритура» — цвітіння.

Помилуватися мальовничим пейзажем невидимого художника щороку приїжджають сотні туристів із різних куточків країни.

[турист із Мілана]:
«Важко описати словами, треба тут опинитися. Ці кольори телевізійне зображення або фотографії не завжди можуть передати. Усе залежить від сезону, часу доби та інших обставин».

[туристка з Павії]:
«Я вперше приїхала сюди, і це справді вражає. У цей час дня сонячне світло ще більше оживляє кольори. Це прекрасно!»

Польові квіти ростуть серед сочевиці й підтримують її тонкі стебла. Цю зернобобову культуру тут вирощують здавна. Уважається, що насіння волошок і маків потрапило сюди разом зі старими молотарками, які використовували на інших полях.

Квітуча рівнина також надихає місцевих фермерів. Чотири роки тому тут стався землетрус, після чого рільники не змогли засіяти сочевицею 500 гектарів полів. Їх намагаються відновити, але наслідки землетрусу ще помітні.

Ну а біля квітучого поля туристи можуть оглянути незвичну картину. Вона присвячена італійським лікарям, які рятували хворих на COVID-19. Викладено її з різнобарвної сочевиці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: