29.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 24 по 28 травня)

Огляд світових подій (з 24 по 28 травня)

1. Парламент Китаю затвердив закон про нацбезпеку в Гонконзі Закон про нацбезпеку ухвалено Гонконг, КНР Китайський..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. Парламент Китаю затвердив закон про нацбезпеку в Гонконзі

Закон про нацбезпеку ухвалено
Гонконг, КНР

Китайський парламент затвердив закон про національну безпеку в Гонконзі. Окремо ухвалювати в автономному регіоні його не будуть. Він набере чинності, коли документ підпише вище керівництво КНР.

Закон передбачає боротьбу з диверсіями, сепаратизмом, тероризмом, іноземним втручанням, а також через нього в Гонконзі можуть з’явитися представництва китайської розвідки.

Законопроект оприлюднили всього кілька днів тому. Він уже спричинив у колишній британській колонії масштабні протести.

Китайський прем’єр Лі Кецян сказав, що закон буде корисним для довгострокової стабільності й процвітання території. Однак гонконжці кажуть, що документ сильно вдарить по свободах регіону.

[протестувальниця]:
«Якщо закон про нацбезпеку набере чинності, і якщо вони справді створять бюро національної безпеки в Гонконзі, то що буде з протестувальниками? Невже наступне покоління гонконжців почнуть відправляти до таборів перевиховання, як у Сіньцзяні? Це найбільше непокоїть усіх жителів».

[протестувальниця]:
«Якщо ми навіть будемо протестувати, не думаю, що владу Китаю хвилюють наші бажання чи переживання. Уважаю, що цей закон призведе до того, що на вулиці вийдуть радикальніші учасники протесту».

Раніше в законодавчому органі Гонконгу відбулися сутички через плани затвердити ще один документ. Він криміналізує неповагу до національного гімну КНР.

Водночас у світі висловлюють занепокоєння через дедалі більший вплив Пекіна на Гонконг. Побоювання вже висловили США, Велика Британія та Євросоюз.

Уряд Японії також зробив щодо цього заяву.

[Йосіхіде Суга, прессекретар кабінету міністрів Японії]:
«Для Японії Гонконг — надзвичайно важливий партнер, що має з нами тісні економічні й соціальні відносини. Гадаю, що дуже важливо, щоб регіон і далі був відкритим і розвивався демократично й стабільно згідно з принципом “одна країна — дві системи”».

Уряд Великої Британії заявив, що, якщо влада КНР не відмовиться від спірного закону, то він готовий змінити статус жителів Гонконгу. Міністр закордонних справ Домінік Рааб сказав, що Лондон готовий дозволити гонконжцям без обмежень навчатися й працювати в Сполученому Королівстві та надати їм повноцінне підданство.

США ж збираються позбавити Гонконг особливого торговельного статусу й можуть запровадити проти Пекіна санкції.

2. В Іспанії оголосили 10-денний траур за жертвами коронавірусу

10 днів жалоби
Мадрид, Іспанія

В Іспанії оголосили загальнонаціональний траур за жертвами коронавірусу. Він розпочався 27 травня й триватиме десять днів.

Країна — серед найбільш постраждалих від пандемії держав світу.

[Марія Хесус Монтеро, представник уряду Іспанії]:
«Фізично вони більше не з нами, але вони назавжди залишаться в нашій пам’яті. Ми пам’ятатимемо їх так, як вони того заслуговують. І це вшанування пройде на державному рівні».

У період жалоби на всіх громадських будівлях і військових кораблях Іспанії приспустять прапори. Закінчиться траур офіційною церемонією, яку на спомин про померлих проведе голова країни.

Представник уряду Іспанії Марія Хесус Монтеро також заявила, що влада виділить 14 мільярдів євро службам соцзабезпечення на покриття витрат, пов’язаних з епідемією коронавірусу.

Іспанія також розраховує на кошти з коронавірусних фондів Євросоюзу.

[Марія Хесус Монтеро, представник уряду Іспанії]:
«Ми й далі домагатимемося в Єврокомісії, щоб нам дали більше грошей. Як ви знаєте, наш уряд запросив приблизно мільярд євро, і ми хочемо, щоб це було надання коштів, а не кредит. Ми й далі працюватимемо в цій галузі, щоб ці суми були якомога більшими й не стали для іспанського уряду борговим зобов’язанням».

Іноземних туристів Іспанія чекає з 1 липня, коли в країні скасують карантин і відкриють кордони.

3. Країни світу виділять 3,4 млрд доларів США на допомогу біженцям з Венесуели

Допомога венесуельським біженцям
Брюссель, Бельгія

Іспанія і Європейський Союз організували міжнародну донорську конференцію, щоб зібрати гроші для венесуельських біженців. Більш як 60 країн, а також окремі благодійники зобов’язалися загалом виділити 3,4 мільярда доларів США. Конференція пройшла онлайн і транслювалася на ютубі.

[Аранча Гонсалес, міністр закордонних справ Іспанії]:
«Внесок усіх учасників — більш як два з половиною мільярди доларів. Ще 600 мільйонів доларів — це приватні пожертвування».

З 2015 року з Венесуели втекло п’ять мільйонів осіб. До цього їх підштовхнула соціально-економічна криза. Мігранти переважно осіли в сусідніх південноамериканських країнах.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Ця допомога підтверджує, що Європейський Союз, як і раніше, стурбований ситуацією у Венесуелі й виконує свої зобов’язання, організувавши цю конференцію. Допомогу в проведенні також надав уряд Іспанії».

Верховний комісар ООН у справах біженців підкреслив, що під час епідемії та карантину становище венесуельських біженців погіршилося. Багато хто втратив роботу, а соціальну допомогу надають не в усіх країнах. Люди живуть у бідності й розпачі.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:
«Тягар розміщення п’яти мільйонів біженців і мігрантів ліг переважно на південноамериканські країни. Надіюся, що сьогодні вони відчули нашу єдність із ними, а також із біженцями, мігрантами та громадами, які їх прийняли».

Зібрані гроші підуть на забезпечення біженців, а також на підтримку систем охорони здоров’я та освіти в країнах, які взяли до себе венесуельців.

4. Вашингтон додасть до «чорного списку» десятки китайських компаній та організацій

Економічний «чорний список»
США додадуть десятки китайських компаній

Сполучені Штати Америки додадуть 33 китайські фірми й організації до економічного «чорного списку». Вашингтон підозрює їх у зв’язках із китайською армією та в участі у створенні зброї масового знищення, а також у тому, що вони допомагали владі КНР шпигувати за китайською національною меншиною — уйгурами.

Про це міністерство торгівлі США оголосило на своєму вебсайті. Сім компаній і дві організації підозрюють у співучасті в порушеннях прав людини й злочинах, які скоїла китайська компартія щодо уйгурів та інших груп. Сюди входять репресії, масові довільні арешти, примус до підневільної праці та шпигунство.

Два десятки інших компаній, урядових установ і комерційних організацій додадуть до списку за те, що ті допомагають створювати зброю та інше обладнання для китайської армії. Зокрема, вони працюють зі штучним інтелектом і системами розпізнавання облич.

Американські компанії не зможуть продавати свою продукцію китайським фірмам та організаціям, які потрапили до «чорного списку». Їм також заборонено постачати й товари, у вироблені яких використано американські технології чи запчастини. Для цього вони муситимуть одержати ліцензію. Але міністерство торгівлі США вже повідомило, що застосовуватиме стандарт презумпції відмови. Тобто ймовірність, що ліцензію видадуть, украй мала.

Нагадаємо, торік у жовтні міністерство торгівлі США додало до «чорного списку» 28 китайських відділів громадської безпеки й компаній, серед яких провідні стартапи, що працюють у галузі штучного інтелекту. Їх також звинуватили у співучасті в злочинах проти уйгурів.

5. З 15 червня Греція відкриває готелі й починає приймати туристів

Врятувати туристичний сезон
Греція

Греція знизить податок на додану вартість на транспортні квитки, а також на каву та інші напої. Так країна намагається відновити туристичний сектор і економіку після застою, спричиненого пандемією й карантинними заходами.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«У квітні й травні туризм був на нижній позначці. Тож, хай би якого результату ми цьогоріч досягли, це буде зростання. І наш пріоритет — зберегти робочі місця, а ще допомогти професіоналам сектору підготувати масштабні контрзаходи до 2021 року».

Туристичний сезон на грецьких курортах зазвичай стартує у квітні. Цього року доводиться чекати.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«Сезон стартує 15 червня. Тоді зможуть відкритися сезонні готелі. З 1 червня до курортів поступово почнуть прибувати міжнародні рейси».

2018 року Греція закінчила отримувати допомогу міжнародних кредиторів, яку виділили, щоб врятувати економіку від боргової кризи. Й у відновленні країна значною мірою покладається на туристичний сектор. Торік Грецію відвідало понад 30 мільйонів мандрівників. У галузі працює кожен п’ятий грек.

[Панагіотіс Петріс, менеджер готелю]:
«Пріоритет — вижити. Ми намагаємося подовжити сезон, щоб заробити якомога більше й покрити цьогорічні витрати».

Менеджер цього готелю на острові Санторіні каже, що заклад готовий дотримуватися всіх гігієнічних норм.

[Панагіотіс Петріс, менеджер готелю]:
«На стійці реєстрації ми дотримуємося дистанціювання, надягаємо рукавички й маски. Те ж саме на кухні й під час сніданку: уникаємо будь-яких контактів. Сніданок подаємо в номер, шведські столи скасували. Однак якщо клієнт хоче у вільний час посидіти за столиком, то він може це зробити, бо ми розсунули столики на потрібну дистанцію».

Транспортне сполучення Греція хоче відновити щонайперше з Німеччиною, Ізраїлем, Кіпром та Болгарією. Виконувати міжнародні авіаперельоти країна дозволила з 15 травня. Однак до кінця місяця діє правило, що всі новоприбулі мають два тижні пробути на самоізоляції.

6. Макрон хочет сделать Францию лидером Европы по производству «зелёных» авто

Виробництво «зелених» авто
Париж, Франція

Президент Франції Еммануель Макрон хоче зробити свою країну провідним у Європі виробником «зелених» автомобілів.

Під час візиту на автомобільний завод в Етаплі він сказав, що домагатиметься від французьких виробників, щоб ті повертали свої підприємства на батьківщину, а також розробляли нові моделі на території країни.

За словами президента, це особливо актуально на тлі кризи через пандемію коронавірусу.

[Еммануель Макрон, президент Франції]:
«У секторі відбувається спад виробництва на рівні понад 80%. І це не воєнний час. Просто безпрецедентно».

За словами Макрона, Франція збільшить бонуси для громадян, які збираються перейти зі старих бензинових авто на екологічно чисті. Якщо раніше компенсація становила 6000 євро, то тепер сягатиме 7000 за умови, що користувач віддасть свій старий бензиновий автомобіль.

Також президент домагається того, щоб жодну модель авто, яку виробляють у Франції, не виготовляли в жодній іншій країні світу.

[Еммануель Макрон, президент Франції]:
«Потрібно домогтися того, щоб виробництво кожної моделі, яке є у Франції, залишалося у Франції. Ми прагнемо захистити нашу промисловість, допомогти всім працівникам галузі та їхнім роботодавцям».

Макрон також зазначив, що не підписуватиме документа про виділення державного кредиту розміром п’ять мільярдів євро для компанії Renault. За його словами, спочатку треба завершити переговори про долю працівників компанії у Франції та французьких підприємств.

Загалом урядова допомога для автопрому Франції може сягнути восьми мільярдів євро.

7. У Бразилії придумали, як проводити масове тестування на коронавірус

Новий тест на коронавірус
Сан-Паулу, Бразилія

У лікарні Сан-Паулу створили перший у світі генетичний тест на коронавірус, який можна застосовувати масово. Він дає змогу одночасно перевірити зразки понад 1500 пацієнтів.

Лікарі міської лікарні імені Альберта Ейнштейна розробили тест на основі так званого механізму NGS, який зазвичай використовують, щоб розшифровувати послідовність генів.

[Крістовам Лінс Ногейра, дослідник]:
«Ми розробили першу у світі методику, що використовує NGS для тестування на коронавірус. Припускаємо, що цей метод можна буде застосовувати в більших масштабах, і він буде значно ефективнішим».

Поки, щоб отримати результати цього генетичного тесту, треба приблизно 48 годин. Однак науковці намагаються зменшити тривалість очікування. Водночас його точність становить майже 100%.

[Клаудіу Терра, дослідник]:
«Упевнений, що ця технологія має великий потенціал для країни й уряду. Вона допоможе визначити рівень поширеності вірусу в Бразилії».

Бразилія — лідер у Латинській Америці за кількістю хворих на COVID-19. Але лікарі вважають, що ця чисельність може бути більшою, якщо тестувати ще масштабніше.

Учені хочуть зробити технологію доступною й для інших країн.

8. Ліванці на тлі коронавірусної кризи переходять на городництво

Городи допомагають вижити
Ліван

Ліванці в умовах карантину й браку грошей поступово повертаються до городництва. Деякі створюють грядки прямо на балконах чи дахах будинків. Вирощують усе: від томатів до авокадо й лимонів.

Брати Мішель та Габі раніше вирощували лише зелень. Тепер виділили більше місця під овочі.

[Мішель Заразір, житель Лівану]:
«Ми посадили овочі, фрукти й зелень. Цього року ми побачили, що економічна ситуація в Лівані погана. Також нам хотілося зберегти місце, де можна посидіти серед зелені. Тому ми розширили наші насадження».

[Габі Заразір, житель Лівану]:
«Завдяки цьому проектові ми, безумовно, заощадимо багато грошей, особливо на тлі високих цін на овочі на ринку».

Цьому садовому центру теж довелося підлаштовуватися під попит покупців. Тепер дедалі більше людей вирощують овочі й фрукти, щоб пережити кризу.

[Еліас ель-Адем, власник магазину]:
«Помічаю, що всі клієнти хочуть вирощувати помідори, огірки, петрушку, м’яту, усе, що пов’язане з овочами. 90% продажів — це овочі. Сподіваюся їм усе вдасться, і до наступного року всі повернуться до городництва, бо сільське господарство — основа всього».

[Елен Ханна, покупниця]:
«Ми їмо здорову їжу. Сподіваюся, усі вирощуватимуть овочі вдома й не буде таких високих цін».

Економічна криза в Лівані почалася наприкінці минулого року. Приплив іноземної валюти зменшився, а на вулиці вийшли люди, які незадоволені поганим управлінням і корупцією в рядах політичної еліти.

Курс місцевої валюти впав більш ніж удвічі. Це ще більше посилило протести проти інфляції, безробіття і зростання рівня бідності.

Ситуація в країні загострилася ще більше через пандемію коронавірусу.

9. «Прийми сім’ю»: багаті кенійці під час карантину допомагають бідним

Багаті допомагають бідним
Найробі, Кенія

У кенійки Джуді троє дітей і немає чоловіка. До карантину вона наймалася до заможних жителів Найробі пралею. Тепер одинока мати не має заробітку. Але їй допомагає годувати сім’ю інша жінка, багатша.

[Джуді Ванджугу, жителька Найробі]:
«Коли почалася епідемія, ми втратили роботу. Однак добра пані Моніка прислала мені 60 доларів. На них я купила їжу. У мене троє дітей і хворий родич, про якого я дбаю».

Джуді живе в бідному районі Кібера, де мешкає 250 тисяч осіб. До карантину приблизно половина місцевого населення працювала в сусідньому промисловому районі. Багато хто мав лише випадкові заробітки. А тепер деяким сім’ям просто нема на що жити.

Щоб допомогти їм, місцевий житель Мозес Омонді заснував програму «Прийми сім’ю».

[Мозес Омонді, автор програми «Прийми сім’ю»]:
«Ідея проекту “Прийми сім’ю” в тому, щоби зв’язати бідні родини із заможними, які готові підтримати інших. Ми звертаємо увагу на сім’ї з нетрів, у яких годувальники постійно працювали, а нині не мають доходу».

Мозес та його помічники обходять 13 кварталів Кібери і складають список нужденних. Потім спонсори через банк перераховують їм гроші. Переважно сім’ї отримують по 15 доларів на тиждень. Цього вистачає на їжу.

Кенієць Стів сам привозить продукти нужденним.

[Стів Каденіо, спонсор]:
«Це третя сім’я, яку я взяв під опіку. Я побачив їх і подумав: “А якби моя сім’я голодувала й не могла знайти гроші?” Тому я й вирішив підтримати цих людей».

Ініціатива допомогла вже сотні сімей. Мозес надіється, що спонсорів побільшає. Він і його команда шукають охочих допомогти через фейсбук і твітер. Більша частина благодійників — кенійці, але до програми вже долучаються британці й канадці.

10. Узбецькі гончарі повернулися до роботи й чекають туристів

Гончарі чекають повернення туристів
Ташкент, Узбекистан

Узбецький гончар Марат знову проводить дні за роботою. У країні послабили карантин, і життя потроху повертається у звичне річище. Марат, як і інші узбецькі майстри, чекає повернення туристів.

Гончар робить вази, тарілки з узорами й пейзажами та фігурки верблюдів.

[Марат Хабієв, гончар]:
«Наприклад, ручні роботи створюю три-чотири на день. Якщо я маю заготовки, можу й більше зробити. Чотири-п’ять робіт за день виходить».

Узбецьке гончарне ремесло зародилося на території міста Риштан у Ферганській долині. Там ще в стародавні часи розробили унікальну технологію створення керамічних виробів.

[Марат Хабієв, гончар]:
«Посуд і візерунки залежать від людини, яка їх робить. Це виходить із душі. Якщо любить цю роботу, значить вийде добре. Навіть якщо він не вміє малювати, лише починає, його серце й душа створюють хорошу роботу».

Вироби майстрів продають у сувенірних магазинах. Зараз покупців мало. Продавці теж чекають туристів. Зазвичай сюди приходять поціновувачі узбецького мистецтва. У колоритному розписі закладено глибокий зміст.

[Мардон Асланов, продавець]:
«Орнамент на цій тарілці зображає створення Всесвіту. З центру світ розквітає й розростається. Це наші національні узори. Є інший різновид орнаменту — темних тонів. Це теж ручний розпис. Особливість візерунків у тому, що жоден із них не схожий на інший».

Перші знайдені археологами керамічні вироби риштанських майстрів датують VIII століттям нашої ери. Тоді в узорах домінував синій колір. З роками додавалися нові барви, і посуд ставав різноманітнішим. Вершина розквіту цього ремесла припадає на XIX століття.

11. На вулиці Вашингтона знову приїжджає молочник

Молочник – більше не пережиток
Вашингтон, США

На давніх вуличках Вашингтона, як і десятки років тому, до будинків підходить молочник. Сет Бурмейстер привозить молоко, морозиво і яйця з ферми, що за сто кілометрів од міста. За день обслуговує 150 сімей. Через епідемію багато хто замовляє доставляння.

Серед місцевих дітей молочник уже став знаменитістю. Вони вибігають привітатися чи махають йому рукою з вікна.

[Сет Бурмейстер, молочник]:
«Приємно це робити для людей і бачити їхню подяку за доставляння. Для дітей це як Різдво. Вони відкривають коробку й кажуть: “Мамо, тату, дивіться, тут морозиво й молоко!” Це дуже приємно».

Деякі компанії стали отримувати в кілька разів більше замовлень на доставляння молока.

[Тоні Бруско, директор молокозаводу]:
«Останніми вихідними березня стався перший сплеск замовлень. Зазвичай ми обслуговували 50-100 осіб, а тут надійшло понад 800 заявок».

Директор молокозаводу Тоні Бруско вважає, що доставляння молока важливе не лише під час карантину.

[Тоні Бруско, директор молокозаводу]:
«Одна з особливостей нашої послуги в тому, що у ваших дітей і всієї сім’ї залишається спогад про молочарів. Адже це добре. Діти дорослішають і розповідають своїм дітям про те, як росли, і що в них був молочник. Гадаю, це чудово».

Еді та її чоловік люблять залишати біля дому порожні пляшки й чекати молочника.

[жителька Вашингтона]:
«Думаю, що для нього це приємний спогад, тож йому хочеться, щоб він був і в наших дітей».

Деякі покупці збираються користуватися послугами молочника найближчі пів року чи рік. А хтось уже думає, що ця професія знову стане звичною.

12. «Бульбашка щастя»: незвичайні побачення в будинку для людей похилого віку у Франції

Надувний намет для побачень
Бурбур, Франція

Француженка Наталі нарешті може не лише побачити чоловіка, але й доторкнутися до його руки. Щоправда, подружжя розділяє прозора плівка. Жозеф живе в будинку для людей похилого віку в Бурбурі, і з 22 травня тут знову дозволили відвідування.

Спочатку родичі спілкувалися через скляні двері всередині будівлі. Але адміністрація закладу вирішила, що це схоже на побачення у в’язниці. До того ж люди погано одне одного чули.

Тоді біля будівлі встановили надувний намет у вигляді гігантської бульки з двома тунелями з боків. Так родичі можуть безпечно зустрічатися, і відстань між ними немов зменшується.

[Одрі Бернар, директор будинку для людей похилого віку]:
«Дотик дуже важливий, особливо для людей із хворобою Альцгеймера. Іноді вони вже не говорять і можуть лише доторкнутися (до співрозмовника). Залишаються лише дотики рук».

Надувний намет уже нарекли «бульбашкою щастя».

У цьому будинку для людей похилого віку живе 60 осіб, і через суворі карантинні заходи ніхто коронавірусом не заразився.

13. Пекінська дизайнерка створює авторські маски й захисні костюми для жінок

Мода й функціональність
Пекін, Китай

Пекінська дизайнерка Чжоу Лі поєднує моду й функціональність. Вона створює стильний захисний одяг та аксесуари, які дуже актуальні під час пандемії коронавірусу.

[Чжоу Лі, дизайнерка]:
«Це медичний захисний костюм, який розробила наша команда, а це маска, яку ми створили. Нашою основною ідеєю було надати жінкам, які прагнуть краси, гарний і безпечний одяг».

Шовкові маски оснащено знімними фільтрами. Також на них є красива вишивка. За день компанія Чжоу може виготовити до 600 масок. Проте це не задовольняє попиту.

[Чжоу Лі, дизайнерка]:
«Ми побачили, що людям потрібно міняти маски щочотири години. Повторне використання й викинуті маски стали великою проблемою. До того ж настає літо. Носити маску занадто жарко. Що робити? Я подумала, що можна використовувати китайський шовк різних кольорів, щоб підбирати маски під одяг».

А на захисних костюмах, які розробила Чжоу, принт із тюльпанів. Дизайнерка каже, що придумала їх для подруг, які хотіли бути в стильному й безпечному вбранні під час авіаперельотів.

Деякі зображення на масках мають особливе значення. Наприклад, золоті орхідеї символізують гармонію в сім’ї, достаток і багато дітей. Також китайці вірять, що намальовані на одязі квіти можуть відганяти злих духів.

Маски коштують приблизно 16 доларів за штуку. Чжоу каже, що планує продавати їх також в Англії та Італії.

14. Час насолоджуватися мистецтвом: музеї в Римі відкрилися, але майже порожні

Музеї працюють у тиші
Рим, Італія

Тиша й спокій панують у залах знаменитої галереї Боргезе в Римі. Картинами й статуями можна милуватися вдумливо й без метушні. Після двох місяців карантину музей знову відкрився. Але тепер тут немає натовпу туристів, які спішать зробити вдалий знімок.

Співробітники галереї вважають, що карантин певним чином став благом для поціновувачів мистецтва. Раніше насолодитися шедеврами заважали гучні туристичні групи.

[Анна Коліва, директор галереї Боргезе]:
«Іноді вони навіть шкодять пам’яткам, замість того, щоб проявити дбайливість. Це не лише музеї міста, а й природа. Ми проникли в кожен куточок світу. І гадаю, ця (епідемія) змінить наш ритм життя й наше ставлення до всього. Можемо дістати корисний урок».

У галереї багато картин італійського художника Караваджо. Його прихильником був кардинал Шипіоне Боргезе. Саме він почав збирати цю колекцію творів мистецтва. До неї також входять роботи Рафаеля, Рубенса, Тіціана та інших відомих майстрів.

[Єлена Іщук, гостя галереї]:
«Так чудово гуляти тут, коли малолюдно. Можна все спокійно оглядати. Я гід російських туристів, і ми завжди ходимо тут серед величезних натовпів. Це, звісно, не дуже добре. А зараз, навпаки, я спокійно всім цим насолоджуюся».

Вхід до галереї обмежений, і гості мусять бути в масках. За день впускають 400 осіб. Це вп’ятеро менше, ніж до епідемії. Першого дня до музею прийшло 150 гостей, але щодня їх стає більше.

15. У Мюнхені лісова білка насолоджується сніданками за власним столиком

Столик для білки
Мюнхен, Німеччина

Ця цікава білка з кличкою Мадам любить поснідати за власним столом. Мініатюрні меблі для неї зробив десятирічний Максі, поки нудьгував на карантині в себе вдома в Мюнхені.

Тепер столик із лавками стоїть на веранді його знайомої Корінни Шмітт. Вона щодня залишає частування для лісового звірятка. Кладе його в тарілку й кружку.

[Корінна Шмітт, жителька Мюнхена]:
«Я маю чого щоранку радіти. Білки дуже милі, і вони навіть їдять горіхи з рук. Коли йде дощ, ми запускаємо її всередину. Вона стрибає по квартирі й оглядається. Іноді залишає нам сюрприз. Ось такі милі звірятка, дуже зворушливі».

Максі й Корінна пригощають білку волоськими горіхами, фундуком та родзинками. Але найбільше Мадам любить соняшникове насіння. Іноді приходить у гості двічі на день.

Корінна завела в інстаграмі для білки сторінку, після чого в Максі замовили ще два такі столики.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: