29.12.2024
Телеканал NTD

На будмайданчику в Мексиці знайшли стародавнє місто мая

На будмайданчику в Мексиці знайшли стародавнє місто мая

Археологи виявили руїни стародавнього міста мая з палацами, пірамідами й майданами. Знахідку зробили, як зазвичай буває..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Археологи виявили руїни стародавнього міста мая з палацами, пірамідами й майданами. Знахідку зробили, як зазвичай буває в Мексиці, на будмайданчику. Тут, на півострові Юкатан біля Мериди, планували збудувати промисловий парк.

За словами археологів, місцева архітектура мала рідкісний для цього району стиль.

[Карлос Пераса Лопе, археолог]:
«Ми гадаємо, що тут мешкало понад 4000 осіб. Це було велике місто з людьми різних соціальних верств: священниками, писарями, які жили в цих великих палацах, а також простими людьми, які жили в невеликих будинках».

Дослідники також виявили поховання дорослих та дітей. У могилах були обсидіанові й крем’яні знаряддя, підношення та інші предмети.

[Карлос Пераса Лопе, археолог]:

«(Ми знайшли) вази й робітничі інструменти. Ви здивуєтеся, але в нас навіть є деякі інструменти, які стародавні мая використовували для зведення своїх будівель, щоб згладити й покрити різьблене каміння тиньком, а також синьою чи червоною фарбою».

Знайшли тут і залишки морських мешканців. Завдяки чому дійшли висновку, що жителі міста доповнювали свій сільськогосподарський раціон рибою, яку ловили на найближчому березі.

Власники землі зазначають, що попри знахідку промисловий парк однаково збудують. А всі старожитності перенесуть в інше місце.
Коротке посилання на цю сторінку:

На будмайданчику в Мексиці знайшли стародавнє місто маяЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаCES-2024: інтелектуальні фени, телевізори та маски для обличчяНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНауковці створили перший функціональний напівпровідник із графену

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: