25.04.2024
Телеканал NTD

Цілий скарб зі стародавніх мумій знайшли в єгипетському некрополі Саккари

Цілий скарб зі стародавніх мумій знайшли в єгипетському некрополі Саккари

У єгипетському некрополі Саккари знайшли справжній скарб зі стародавніх саркофагів і статуеток. Їх виявили в похоронних..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У єгипетському некрополі Саккари знайшли справжній скарб зі стародавніх саркофагів і статуеток. Їх виявили в похоронних камерах. Загалом археологи витягли 250 дерев’яних саркофагів та 150 бронзових фігурок. Вік реліквій перевищує 1500 років.

Увесь цей час саркофаги ніхто не чіпав. Їх оздоблено розписами, а всередині збереглися мумії. Також у дерев’яних трунах лежали амулети, скриньки та інші цінні предмети.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«В одному дерев’яному саркофазі ми вперше виявили цілісний та опечатаний папірус. Його негайно передали до музею для досліджень і консервування. Цей папірус подібний до виявлених 100 років тому. У них ідеться про Книгу воріт і Книгу мертвих».

Серед бронзових статуеток — фігурки богів, а ще безголова скульптура архітектора Імхотепа. Заведено вважати, що він звів східчасту піраміду в Саккарі.

Крім того, науковці знайшли ще давніші дерев’яні статуї богині народження та смерті Нефтіди й богині материнства Ісіди. Обидві статуї мають позолочене обличчя. Також біля них виявили ударний музичний інструмент систр і бронзові ритуальні посудини.

До рук археологів ще потрапив набір стародавньої косметики й біжутерія.

Саркофаги передадуть у Великий Єгипетський музей у Гізі. Його відкриють у листопаді.

Активні розкопки в некрополі Саккари ведуть чотири роки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Цілий скарб зі стародавніх мумій знайшли в єгипетському некрополі СаккариСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ Дубаї корали вирощують по-новомуЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: