29.03.2024
Телеканал NTD

З’явилося перше зображення чорної діри, що в центрі нашої галактики

З'явилося перше зображення чорної діри, що в центрі нашої галактики

Це зображення — навіть попри те, що воно не дуже чітке — заворожило науковців усього світу...

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Це зображення — навіть попри те, що воно не дуже чітке — заворожило науковців усього світу. На ньому Стрілець А — чорна діра, що в центрі нашої галактики Чумацький Шлях. Це перший такий знімок.

Зазвичай такі діри мають таку потужну гравітацію, що світло та матерія не можуть вирватися назовні, тому отримати їхнє зображення вкрай складно.

Світло хаотично заломлюється й закручується під дією гравітації, коли його засмоктує у діру разом із газом та пилом. Стрілець А постійно переміщається, тому отримати чітке зображення неможливо.

[Феріал Озел, професор астрономії]:
«На цьому зображенні видно яскраве кільце навколо темряви. Це явна ознака тіні чорної діри. Світло, що йде від гарячого газу, який обертається навколо чорної діри, здається яскравим кільцем».

Кольорове зображення зробили пізніше. Його зняв Event Horizon. Це система з восьми синхронізованих радіотелескопів, розміщених по всьому світу. У проєкті також узяло участь понад 300 дослідників.

Зірка наприкінці життя може зруйнуватися під власною вагою. З легших народжуються нейтронні зірки, а з найважчих виникають чорні діри.

Астрономи вважають, що майже всі галактики, серед них і наша, мають у центрі надмасивні чорні діри.

Від Стрільця А до нашої планети приблизно 27 тисяч світлових років. Світловий рік становить коло 9,5 трильйона кілометрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

З’явилося перше зображення чорної діри, що в центрі нашої галактикиSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідеміїМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024Личинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: