24.08.2024
Телеканал NTD

Антарктичні бактерії можуть допомогти позбутися пластикових відходів

Антарктичні бактерії можуть допомогти позбутися пластикових відходів

Аргентинські вчені використовують мікроорганізми, які живуть в Антарктиді, для усунення паливних забруднень на білому континенті. Можливо,..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Аргентинські вчені використовують мікроорганізми, які живуть в Антарктиді, для усунення паливних забруднень на білому континенті. Можливо, так можна буде позбуватися й пластику.

Крихітні мікроби перетворилися на природну систему очищення. Вони переробляють відходи дизельного пального, яке є джерелом електроенергії й тепла для дослідницьких баз в Антарктиді.

[Лукас Руберто, біохімік]:
«Ми використовуємо потенціал місцевих мікроорганізмів — бактерій і грибків, що є в антарктичному ґрунті, навіть коли він забруднений. Ми змушуємо ці мікроорганізми харчуватися вуглеводнями. Те, що для нас є забруднювачем, для них може бути їжею».

Дослідження проводять на базі Карліні.

Мікроорганізми й рослини використовують улітку. Вони усувають 60–80 % забруднення.

Тепер команда почала досліджувати, як мікроби можуть допомогти очищувати від пластикових відходів в інших місцях. І пальне, і пластик — полімери, молекули яких складаються з довгих ланцюжків, здебільшого з вуглецю та водню.

[Наталі Бернар, біохімік]:
«Якщо ми підтвердимо, що вони розкладають пластик, на наступному етапі треба буде зрозуміти, як вони це роблять, щоб у довгостроковій перспективі знайти спосіб, як створити біотехнологічний процес для низькотемпературного розкладання полімеру».

Дослідники збирають зразки пластику з антарктичних морів та вивчають, чи поїдають його мікроорганізми.

Континент захищений Мадридським протоколом 1961 року, за яким він має зберігатися в первозданному вигляді.
Коротке посилання на цю сторінку:

Антарктичні бактерії можуть допомогти позбутися пластикових відходівНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: