29.01.2024
Телеканал NTD

Гігантський айсберг не дає науковцям підібратися до льодовика Судного дня

Гігантський айсберг не дає науковцям підібратися до льодовика Судного дня

Так званий льодовик Судного дня, що в Антарктиді, не дає науковцям зрозуміти, наскільки він небезпечний для..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Так званий льодовик Судного дня, що в Антарктиді, не дає науковцям зрозуміти, наскільки він небезпечний для клімату планети. Від нього відколовся величезний айсберг, через який дослідницьке судно не може підійти ближче, щоб оцінити, як швидко руйнується його край.

Льодовик Туейтса величезний і водночас дуже швидко розпадається на частини. Науковців непокоїть те, що, якщо процес прискориться, рівень Світового океану підніметься швидше.

Айсберг, який перегородив шлях ученим, відколовся ще 20 років тому. Його площа — 70 на 44 кілометри.

[Девід Голланд, дослідник]:

«Шельфовий льодовик майже повністю зруйнувався. Навколо нього у воді багато льоду. Це величезна територія, яку ми не можемо подолати. Гадаю, він зникне впродовж кількох років чи десятиліть. Щодо льоду в глибині — невідомо. Він може обвалитися в океан. Але раніше цього ніколи не відбувалося».

Науковці з усього світу беруть участь у багаторічній міжнародній програмі вартістю 50 мільйонів доларів. Вона спрямована на вивчення льодовика Судного дня з океану та суші за короткий період — поки триває антарктичне літо.

В інших районах льодовики теж тануть. Приміром, у Гренландії. Але там це відбувається через потепління повітря. А в районі Туейтси й сусідніх льодовиків справи серйозніші. Їх плавить тепліша вода знизу. Тож процес іде швидше.

[Девід Голланд, дослідник]:
«Мінус два — це температура замерзання океану взимку, коли на ньому росте шар морського льоду. Тут під нами вода на два-три градуси тепліша».

Повне руйнування всього льодовика може тривати сотні чи навіть тисячі років, але його край розпадеться набагато раніше. Якщо він повністю зруйнується, рівень Світового океану може піднятися на 65 сантиметрів.

Утім, комп’ютерне моделювання показує, що це може статися не раніше, ніж за 200 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гігантський айсберг не дає науковцям підібратися до льодовика Судного дняЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєНауковці створили перший функціональний напівпровідник із графенуЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CESРибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти раку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: