18.10.2024
Телеканал NTD

Унікальна обсерваторія в Австралії допоможе уникати зіткнень на орбіті

Унікальна обсерваторія в Австралії допоможе уникати зіткнень на орбіті

Без тарілки й без телескопа. Ця астрономічна обсерваторія не схожа на інші. Вона використовує FM-радіохвилі для..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Без тарілки й без телескопа. Ця астрономічна обсерваторія не схожа на інші. Вона використовує FM-радіохвилі для відстеження тисяч супутників над Австралією.

[Джеймс Палмер, виконавчий директор компанії ― власника обсерваторії]:
«Ми бачимо, що в космосі рух стає дедалі жвавішим. Такі інструменти допомагають зрозуміти, що там відбувається, і як ми можемо цим керувати».

Це перша у світі пасивна радіолокаційна космічна обсерваторія. Вона може вловити об’єкти на висоті до 10 тисяч кілометрів. У майбутньому це допоможе уникати зіткнень. Наприклад, у лютому 2009 року не розминулися два супутники: американський і російський. Другий вийшов із ладу, тож ухилитися від аварії не міг.

[Мелісса де Зварт, експерт із космічного права]:
«По-перше, зіткнувшись у космосі, об’єкти відразу руйнуються. Але є довгостроковий ефект. Наприклад, у космосі досі лишаються уламки від зіткнення 2009 року. Тобто довкола Землі обертаються тисячі об’єктів».

Обсерваторія називається «Окулус». Вона стоїть у дикій місцевості приблизно за 120 кілометрів від міста Аделаїда. Тут небо зазвичай ясне й найтемніше в Австралії.

[Джеймс Палмер, виконавчий директор компанії ― власника обсерваторії]:
«Ми маємо всі умови, необхідні для процвітання: розумні люди, сприятливі урядові програми. Усе в Австралії добре для цього підходить».

Обсерваторія допоможе і уряду, і приватним компаніям. Водночас вона повністю автономна, бо її живлять сонячні панелі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальна обсерваторія в Австралії допоможе уникати зіткнень на орбітіАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: