На берегах озера Вікторія в Кенії процвітає проєкт, який допомагає розв’язати одразу дві проблеми. З одного боку, тут знищують водяні гіацинти — річкову рослину, яка надто розрослася. З іншого боку, створюють екологічне паливо для приготування їжі.
Працівники збирають рослини голими руками, потім перемелюють і додають до них біогазові ферменти.
[Даніель Одіамбо, працівник]:
«Нам слід розглядати її як можливість, думати, що з неї можна зробити. Можна перетворити на біогаз. Можна з неї виготовляти папір, стільці та інші меблі. Тобто, не варто на 100 % уважати її прокляттям».
Компанія, яка розробила технологію перероблення водяних гіацинтів на біопаливо, прагне, щоб люди менше готували їжу на гасі чи деревині. Вона вже встановила біогазові системи в 50 будинках кенійського міста Кісуму.
Таке обладнання надають переважно людям поважного віку, оскільки небезпека появи захворювань дихальних шляхів через дим від деревних чи гасових печей у них вища.
[Домінік Кахумбу, голова компанії ― розробника технології]:
«В Африці понад 70–80 % населення регіону, що на півдні від Сахари, використовує деревне паливо. Водночас навколо багато цієї рослини».
Водяний гіацинт уважають шкідником, бо він затуляє сонячне світло мешканцям водойм. Також ця рослина — чудова основа для розмноження москітів.
Але тепер із його теж можна мати зиск. Біогаз коштує дешевше за деревне паливо. Утім, не всі кенійці зможуть установити в себе такі плити. Система поки коштує приблизно 650 доларів.
Коротке посилання на цю сторінку: