20.02.2024
Телеканал NTD

Як зі шкідливої рослини роблять біопаливо

Як зі шкідливої рослини роблять біопаливо

На берегах озера Вікторія в Кенії процвітає проєкт, який допомагає розв'язати одразу дві проблеми. З одного..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

На берегах озера Вікторія в Кенії процвітає проєкт, який допомагає розв’язати одразу дві проблеми. З одного боку, тут знищують водяні гіацинти — річкову рослину, яка надто розрослася. З іншого боку, створюють екологічне паливо для приготування їжі.

Працівники збирають рослини голими руками, потім перемелюють і додають до них біогазові ферменти.

[Даніель Одіамбо, працівник]:
«Нам слід розглядати її як можливість, думати, що з неї можна зробити. Можна перетворити на біогаз. Можна з неї виготовляти папір, стільці та інші меблі. Тобто, не варто на 100 % уважати її прокляттям».

Компанія, яка розробила технологію перероблення водяних гіацинтів на біопаливо, прагне, щоб люди менше готували їжу на гасі чи деревині. Вона вже встановила біогазові системи в 50 будинках кенійського міста Кісуму.

Таке обладнання надають переважно людям поважного віку, оскільки небезпека появи захворювань дихальних шляхів через дим від деревних чи гасових печей у них вища.

[Домінік Кахумбу, голова компанії ― розробника технології]:
«В Африці понад 70–80 % населення регіону, що на півдні від Сахари, використовує деревне паливо. Водночас навколо багато цієї рослини».

Водяний гіацинт уважають шкідником, бо він затуляє сонячне світло мешканцям водойм. Також ця рослина — чудова основа для розмноження москітів.

Але тепер із його теж можна мати зиск. Біогаз коштує дешевше за деревне паливо. Утім, не всі кенійці зможуть установити в себе такі плити. Система поки коштує приблизно 650 доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як зі шкідливої рослини роблять біопаливоНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: