19.10.2024
Телеканал NTD

Телескоп «Джеймс Вебб» буде в 100 разів чутливіший за «Габбл»

Телескоп «Джеймс Вебб» буде в 100 разів чутливіший за «Габбл»

Телескоп імені Джеймса Вебба скоро полетить у космос, де замінить телескоп «Габбл». Старт кілька разів переносили...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Телескоп імені Джеймса Вебба скоро полетить у космос, де замінить телескоп «Габбл».

Старт кілька разів переносили. Спочатку через проблеми з обладнанням. Потім завадила погода.

У НАСА зазначають, що «Джеймс Вебб» стане найпотужнішою астрономічною обсерваторією, яка покине нашу планету.

У космос її доставить європейська ракета-носій. Вона стартує з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані.

Астрофізики сподіваються, що телескоп допоможе їм знайти відповіді на найбільші питання нашого часу: звідки ми походимо й чи є інші розумні істоти у Всесвіті.

[Том Грін, астрофізик]:
«Вивчивши інфрачервоне випромінювання, ми зможемо побачити молекули навколо молодих зірок, які тільки виникають. Ми дізнаємося, з чого формувалися зоряні системи. Ми також зможемо побачити атмосферу інших планет».

Якщо все піде за планом, то через місяць після запуску обсерваторія вийде на навколосонячну орбіту й кружлятиме на ній приблизно за півтора мільйона кілометрів від Землі.

Для порівняння, 30-річний попередник «Вебба», космічний телескоп «Габбл», обертається навколо Землі на відстані приблизно 550 тисяч кілометрів.

«Вебб» приблизно в 100 разів чутливіший, ніж «Габбл». Він переважно розглядатиме космос в інфрачервоному спектрі, це дасть змогу бачити крізь хмари газу й пилу. А ось «Габбл» працював на оптичних та ультрафіолетових хвилях.

Інструменти «Вебба» також зроблять його ідеальним знаряддям для пошуку екзопланет, де теоретично атмосфера уможливлює існування життя. Він також спостерігатиме за Марсом та супутником Сатурна — Титаном.

На розроблення й реалізацію проєкту пішло 9 мільярдів доларів. Його спільно втілюють у життя НАСА та європейське й канадське космічні агентства.
Коротке посилання на цю сторінку:

Телескоп «Джеймс Вебб» буде в 100 разів чутливіший за «Габбл»Чи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: