25.03.2024
Телеканал NTD

Як роботи допоможуть відтворити загублені фрески Помпеїв

Як роботи допоможуть відтворити загублені фрески Помпеїв

На перший погляд, вони просто безцільно рухаються. Але перед цими роботами поставили дуже важливе завдання. Вони..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На перший погляд, вони просто безцільно рухаються. Але перед цими роботами поставили дуже важливе завдання. Вони сканують уламки фресок і відновлюють історію.

У місті поблизу Венеції дослідники розпочали проєкт під назвою RePAIR. Його мета — повернути до життя втрачені фрески Помпеїв — міста, яке було поховано під шаром попелу Везувію.

Для цього залучили роботизовані технології і штучний інтелект. Вони дадуть змогу проаналізувати й відновити зображення набагато швидше за людей. Мова про великі фрески. Зазвичай вони розсипаються на стільки шматочків, що відновити їх вручну майже неможливо.

[Марчелло Пелілло, координатор проєкту RePAIR]:

«У цьому проєкті ми хочемо зосередитися на дуже великих фресках, — фресках, які жодна людська команда не може зібрати, але які можна відновити».

Причому фрески постраждали не лише внаслідок виверження вулкана в 79 році нашої ери. Деякі пошкодилися під час бомбардувань Другої світової війни.

[Аріанна Травіглі, експерт із технологій]:
«Ми використовуватимемо гіперспектральну технологію, щоб виявляти сліди пігментів, які більше не видно людським оком. І вони, ймовірно, допоможуть знайти потрібні деталі, що відповідають іншим деталям».

Перед початком реконструкції дослідники зроблять робота, здатного сканувати кожен фрагмент, а також аналізувати його текстуру в трьох вимірах.

Проєкт, як очікують, триватиме чотири роки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як роботи допоможуть відтворити загублені фрески ПомпеївРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: