20.06.2024
Телеканал NTD

Небезпечне сміття на фінському заводі сортують роботи

Небезпечне сміття на фінському заводі сортують роботи

Цей завод із перероблення відходів у Європі вважають провідним, і не випадково. Тут є розумні помічники,..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Цей завод із перероблення відходів у Європі вважають провідним, і не випадково. Тут є розумні помічники, які прискорюють сортування сировини. Завод недавно відкрила фінська компанія. Він працює в Гельсінкі.

[Йоган Мільд, голова компанії ― власника переробного заводу]:
«У нас тисячі й тисячі клієнтів у всіх галузях промисловості. Наші вантажівки привозять відходи з торгових центрів та виробничих майданчиків».

Завод може переробляти 120 тисяч тонн відходів щороку. Це будівельне сміття, у якому трапляється деревина, пластик, метал та бетон. Відходи переважно змішані, і сортувати їх небезпечно. Залишається тільки спалювати.

[Йоган Мільд, голова компанії ― власника переробного заводу]:
«Вони згоріли, і це шкодить природі та всій планеті. А ми намагаємося зробити так, щоби перероблялося більше відходів».

Виправити ситуацію допомагають роботи-сортувальники зі штучним інтелектом. Їх обладнано камерами, датчиками й металодетекторами. Розпізнають 350 матеріалів.

[Гаррі Голопайнен, працівник компанії ― розробника роботів]:
«Ці роботи розпізнають об’єкти на рухомій стрічці. Вони з’ясовують, що перед ними: деревина чи дошка із цвяхами, плитка чи шматок бетону. Потім беруть предмет і кидають у потрібне місце».

На заводі працюють 12 роботів-маніпуляторів. Кожний за раз може підняти до 30 кілограмів. Причому рухи в них найрізноманітніші. Їхню траєкторію прораховує штучний інтелект.

[Гаррі Голопайнен, працівник компанії ― розробника роботів]:
«Ці руки ніколи не втомлюються й ніколи не нудьгують, тому добре підходять для такої роботи. А для людей вона не найліпша, бо на стрічку потрапляє багато гострих і небезпечних предметів».

У Фінляндії 70 % усього будівельного сміття має перероблятися. Цього важко досягти, якщо його сортують люди. Але на цьому заводі вже переробляють 90 % відходів, які сюди потрапляють.
Коротке посилання на цю сторінку:

Небезпечне сміття на фінському заводі сортують роботиПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуНові протези дають змогу відчувати температуру предметівПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: