24.10.2024
Телеканал NTD

Без голки: винайшли новий спосіб робити щеплення

Без голки: винайшли новий спосіб робити щеплення

Нідерландська акторка Астрід ходить до терапевта, щоб позбутися страху перед уколами. Каже, що фобія почалася давно...

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Нідерландська акторка Астрід ходить до терапевта, щоб позбутися страху перед уколами. Каже, що фобія почалася давно.

[Астрід Нейсен, акторка]:
«Це почалося, коли я була підлітком. Коли треба було зробити щеплення, мені хотілося втекти. Я була готова все рознести, аби мені не робили уколу».

Але вже скоро їй на допомогу прийде нова розробка — майже безболісна ін’єкція без голки. Це винахід нідерландських науковців, який використовує лазерну технологію.

[Давід Фернандес, професор хімічної інженерії]:
«Ми прискорюємо маленькі крапельки рідини, які проникають у поверхневий шар шкіри, і це дає багато переваг. Щонайперше це не викликає страху. До того ж використані голки дуже забруднюють природу. Також наша імунна система працює дуже добре, коли препарат вводять у поверхневі шари шкіри».

Процес відбувається швидше, ніж укус комара. Сама ін’єкція майже безболісна, адже нервові закінчення на шкірі не зачіпають.

[Давід Фернандес, професор хімічної інженерії]:
«За одну мілісекунду флакон, що містить рідину, нагрівають лазером. Усередині утворюється пузир, що виштовхує рідину зі швидкістю 100 кілометрів за годину. І ми бачимо, як речовина проникає вглиб приблизно на міліметр».

Перехожі в Брюсселі раді новому методу.

[жителька Брюсселя]:
«Я вчора зробила щеплення. Визнаю, це боляче, тому це добра ідея».

[жителька Брюсселя]:
«Гарне рішення, бо люди завжди бояться уколів. Тут працює лазер, зробити щеплення можна без болю. Просто відчуття, що на шкіру потрапила вода».

Утім, надто радіти зарано. На впровадження методу піде від одного до трьох років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Без голки: винайшли новий спосіб робити щепленняБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: