24.02.2024
Телеканал NTD

«Живі морські стіни» повертають біорізноманіття в гавань Сіднея

«Живі морські стіни» повертають біорізноманіття в гавань Сіднея

Морський ландшафт Сіднейської гавані в Австралії змінюється. Тут на штучних кам'яних стінах закріплюють пористі панелі. Вони..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Морський ландшафт Сіднейської гавані в Австралії змінюється. Тут на штучних кам’яних стінах закріплюють пористі панелі. Вони дають притулок морським мешканцям.

Приблизно половина берегової лінії Сіднейської гавані змінена людьми. Гладкі стіни позбавлені життя, бо немає тріщин і виїмок. А «живі морські стіни» імітують природне середовище.

[Маріана Маєр Пінто, морський біолог]:
«Це дуже цікаво, бо на цих панелях оселилося 90 видів морських істот. Це на 30–40 % більше, ніж на гладкому камені».

«Живі морські стіни» розробили вчені Інституту морських наук Сіднея, Університету Нового Південного Уельсу та Університету Маккуорі. У гавані вже більш як 1000 таких панелей. Вони мають прослужити щонайменше 20 років.

Науковці кажуть, що «живі стіни» всього за кілька місяців наповняться морськими мешканцями — водоростями, ракоподібними, молюсками й мікроорганізмами. І якість води в гавані вже поліпшилася.

[Маріана Маєр Пінто, морський біолог]:
«Водорості такі ж важливі, як коралові рифи в районах із помірним кліматом. Вони підтримують біорізноманіття морського середовища й поглинають вуглекислий газ».

Чиста вода — необхідна умова для життя риби. «Живі стіни» дають надію зберегти її різноманітність.

[Маріана Маєр Пінто, морський біолог]:
«У Сіднейській гавані більше риби, ніж уздовж усього узбережжя Великої Британії. Тут мешкає більш як 500 видів риб. Та ми помічаємо, що урбанізація дуже позначається на цьому дивовижному морському середовищі, і ми за допомогою штучних морських стін хочемо пом’якшити цей вплив».

Такі панелі також встановлюють у Великій Британії та Сінгапурі.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Живі морські стіни» повертають біорізноманіття в гавань СіднеяДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ Дубаї корали вирощують по-новомуБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: