25.06.2024
Телеканал NTD

Вакцина з дерев: де вирощують унікальний засіб захисту від COVID

Вакцина з дерев: де вирощують унікальний засіб захисту від COVID

Тут, у виноробному регіоні Чилі, вирощують те, що стане основним компонентом нової вакцини від COVID-19. І..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Тут, у виноробному регіоні Чилі, вирощують те, що стане основним компонентом нової вакцини від COVID-19. І вона буде набагато дешевшою за аналоги. Мова про кору дерева під назвою квіллайя мильна.

Здавна корінний народ мапуче знав про властивості цієї речовини. З кори робили мило та ліки. Також її використовували для створення дуже ефективної вакцини від оперізувального герпесу й першої у світі вакцини від малярії.

Тепер американська компанія Novavax розробляє вакцину від COVID на основі двох молекул із кори гілок старих дерев із чилійських лісів.

Найближчими роками вона хоче зробити мільярди доз препарату. Здебільшого для країн із низьким і середнім рівнем доходів. Це зробить її одним із найбільших постачальників вакцини від COVID-19 у світі.

Головне питання — скільки дерев квіллайї є в Чилі. Точних даних поки немає. Але багато експертів упевнені, що без плантацій не обійтися.

Підприємець Рікардо Сан Мартін каже, що виробники мусять швидко перейти на молоді дерева з ферм.

[Рікардо Сан Мартін, підприємець]:
«За моїми оцінками ще чотири роки тому, ми наближалися до межі стійкості виду».

Андрес Гонсалес — менеджер компанії-постачальника екстрактів квіллайї для Novavax. Він каже, що вони зможуть заготовити досить сировини зі старих дерев і її вистачить для більш ніж чотирьох мільярдів доз вакцини.

[Андрес Гонсалес, менеджер Desert King International]:
«Ми відчуваємо свою відповідальність, і впевнені, що зможемо забезпечити такий обсяг».

Для однієї дози вакцини потрібен приблизно один міліграм екстракту квіллайї. Але попит на компонент є й в інших галузях. Також деревам можуть загрожувати пожежі чи засуха.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вакцина з дерев: де вирощують унікальний засіб захисту від COVIDНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: