28.10.2024
Телеканал NTD

Марсохід НАСА взяв першу пробу марсіанського каміння

Марсохід НАСА взяв першу пробу марсіанського каміння

Марсохід НАСА «Наполегливість» узяв першу пробу марсіанського каміння. Це унікальна подія. Тому шматочкові навіть дали ім'я..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Марсохід НАСА «Наполегливість» узяв першу пробу марсіанського каміння. Це унікальна подія. Тому шматочкові навіть дали ім’я — Рошетт. Перша спроба була невдалою. Камінець виявився надто пухким і розсипався.

Під час другої спроби диспетчери каліфорнійської Лабораторії реактивного руху НАСА шукали щось твердіше.

Марсохід заглибився в породу. Так потрібний зразок потрапив до титанової трубки завбільшки трохи більшої ніж кулькова ручка. Її щільно закрили.

[Скотт Габбард, дослідник]:

«Марс завжди нас дивує. Перший зразок виявився нетвердим. А тепер вдалося взяти нормальний».

Узагалі марсохід має аж 40 таких трубок. Усі вони колись повернуться. І вчені надіються, що їхній вміст дасть зрозуміти не лише, чи було на Червоній планеті життя, а й також яким був Марс мільярди років тому, коли на ньому були річки, озера й океани.

«Наполегливість» і далі збиратиме каміння та ґрунт і складатиме в трубки. А через сім років на Червону планету має прибути ровер Європейського космічного агентства. Він забере зразки й доставить на Землю для аналізу. Повернутися він має на початку 2031 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Марсохід НАСА взяв першу пробу марсіанського камінняМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНоутбук із подвійним екраном та майбутнє прозорих дисплеїв — новинки CES-2024За поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CESНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуВ Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволамиКнопки для смартфонів та інтелектуальне дзеркало: новинки CES-2024

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: